گروه دیپلماسی- وزیر امور خارجه که در راس هیاتی سیاسی و پارلمانی در آنکارا به سر می‌برد، جمعه شب با احمد داود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه دیدار و گفت‌وگو کرد. محمدجواد ظریف در این دیدار با مروری بر ابعاد مختلف روابط دوجانبه در حوزه‌های مختلف سیاسی و اقتصادی به‌ویژه در حوزه‌های مربوط به انرژی و حمل‌ونقل، ظرفیت‌های موجود برای گسترش همکاری‌های دو کشور در حوزه‌های مذکور را بسیار فراتر از شرایط موجود دانست و بر ضرورت به‌کارگیری همه ظرفیت‌های دو کشور برای فعال‌سازی آن تاکید کرد. به گزارش «ایسنا»، وی نگاه مثبت و آینده‌نگر مقامات عالی‌رتبه دو کشور را مبنی بر ضرورت ارتقای همکاری‌های دوجانبه در همه زمینه‌ها، پشتوانه مهمی برای توسعه و پیشرفت همه‌جانبه مناسبات فی مابین دانست. وی تبادل هیات‌های دو کشور در سطوح مختلف تدوین برنامه‌ای برای مراودات هیات‌ها را عامل مهمی برای فعال‌سازی روابط و پیشبرد امور دانست.

تبادل نظر در خصوص موضوعات مهم منطقه خصوصا سوریه از دیگر موضوعات مورد گفت‌وگوی ظریف و داود اوغلو بود. وزیر امور خارجه ایران بر مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در خصوص خروج سوریه از بحران از طریق راه‌حل سیاسی و گفت‌وگوهای سوری - سوری تاکید و تصریح کرد: بحران سوریه راه حلی غیر از گفت‌وگو ندارد و بعد از گذشت زمان طولانی همه طرف‌ها به این نتیجه رسیدند که راه‌حل نظامی نه تنها موجب حل مشکلات سوریه نخواهد شد؛ بلکه بر فتنه‌های مذهبی و افراطی‌گری در منطقه دامن خواهد زد و توسعه افراطی‌گری خطری برای همه کشورهای منطقه و جهان است.

احمد داود اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز در این دیدار با اشاره به جایگاه تاریخی ایران و ترکیه در منطقه، همکاری‌های دو کشور در حوزه‌های مختلف اقتصادی، انرژی و حمل و نقل را مهم ارزیابی کرد و توسعه آن در ابعاد مختلف را با اهمیت ذکر کرد. تاکید بر ضرورت استمرار و ارتقای تبادل هیات‌های متقابل از سوی دو کشور برای پیشرفت مناسبات و رایزنی در خصوص موضوعات مهم منطقه از جمله سوریه از دیگر مسائل مطرح شده از سوی داود اوغلو بود.

در همین ارتباط خبرگزاری رویترز با اشاره به سفر وزیر امورخارجه ایران به ترکیه و دیدار با مقامات عالی رتبه این کشور، بر تقویت روابط تهران-آنکارا به منظور مقابله با افزایش درگیری‌های فرقه‌ای در منطقه با محوریت بحران سوریه تاکید کرد. رویترز نوشت: ترکیه و ایران روز گذشته اعلام کردند نگرانی‌های مشترک درباره تشدید درگیری‌های فرقه‌ای در بحران سوریه دارند. این امر حاکی از گرم شدن روابط تهران- آنکارا در پی دوره‌ای از تیرگی در روابط دوجانبه به دلیل اختلاف نظر در این درگیری است.

وزیر امور خارجه ترکیه اوایل آذرماه در راس هیاتی بلند‌ پایه به تهران سفر می‌کند. به منظور شرکت در بیست و یکمین نشست وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) احمد داود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه ۵ آذرماه (۲۶ نوامبر) به تهران سفر می‌کند. همچنین وزیر امورخارجه ترکیه در این سفر با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی‌اش درباره روابط دوجانبه و مسائل منطقه‌ای به خصوص سوریه دیدار و گفت‌وگو می‌کند.

روحانی دسامبر به ترکیه می‌رود

ترافیک دیپلماتیک منطقه‌ای و بین‌المللی ایران بی‌وقفه در مسیر خود ادامه می‌یابد. قرار است حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران دسامبر آینده (اواسط آذر تا اواسط دی) به ترکیه سفر کند همچنین رجب‌ طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه در ژانویه ۲۰۱۴ به تهران می‌آید. به گزارش «ایسنا»، به نقل از روزنامه زمان چاپ ترکیه، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که هفته گذشته در راس هیاتی بلندپایه به ترکیه سفر کرد، با مقامات بلندپایه این کشور دیدار کرد. این مقام ایرانی علاوه بر دیدار و گفت‌وگوی طولانی با داود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه با عبدالله گل، رییس‌جمهور و رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه دیدار کرد.

هدف اصلی مذاکرات حل موضوع هسته‌ای است نه عادی‌سازی روابط با آمریکا

وزیر امور خارجه‌ ایران گفت که اگر قرار باشد مذاکرات درباره‌ برنامه‌ هسته‌ای ایران موفقیت‌آمیز باشد، تهران و غرب هر دو به یک رویکرد جدید نیاز دارند. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز جمعه در کنفرانسی درباره‌ خلع سلاح در استانبول گفت که یک دهه مذاکرات ناموفق به عواقبی منجر شده است که هیچ یک از دو طرف خواستار آن نیستند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس وزیر خارجه ایران گفت:‌ ما هر دو مساله‌ هسته‌ای را به شکل یک بازی حاصل جمع صفر دیده‌ایم. من امیدوارم ما به این درک رسیده باشیم که این رویکرد غلط است. همچنین محمد جواد ظریف در پاسخ به روزنامه‌نگار ترک درباره احتمال عادی‌سازی روابط ایران و آمریکا، گفت: هدف اصلی ما عادی‌سازی روابط با آمریکا نیست بلکه می‌خواهیم مساله هسته‌ای ایران حل شود.

وزیر امور خارجه ایران با اشاره به سفر خود به ترکیه، گفت: در دیدار با همتای ترکی خود درباره روابط دوجانبه آنکارا - تهران گفت‌وگو می‌کنم. همچنین اطلاعاتی درباره مذاکرات ژنو می‌دهم. جمهوری اسلامی ایران به همکاری‌هایش با آنکارا اهمیت ویژه‌ای قائل است. هر گامی که بخواهیم برداریم در درجه اول ترکیه را مطلع می‌کنیم.

او درباره برگزاری نشست «ژنو ۲» درباره سوریه ادامه داد: این نشست بسیار مهم است. باید تمام گروه‌های سوری پشت میز مذاکره بنشینند و با همدیگر درباره سوریه تصمیم‌گیری کنند. هرگونه حمله نظامی علیه سوریه امکان‌ناپذیر است و در درجه اول باید خونریزی‌ها و درگیری‌ها در این کشور متوقف شود.