دنیای اقتصاد- همزمان با خیز دولت برای حذف سه دهک بالای درآمدی از لیست یارانه‌بگیران، سازمان هدفمندی یارانه‌ها طرحی را پیشنهاد کرده است که براساس آن یارانه نقدی در فواصل ۳ یا ۶ ماه یک بار به اقشار کم درآمد پرداخت شود و اقشار بالاتر این یارانه را به‌صورت سهام یا اوراق مشارکت دریافت کنند. دولت عزم خود را برای حذف یارانه ۳ دهک بالای درآمدی جامعه جزم کرده است. این موضوع هم در سخنان دولتمردان به وضوح اعلام می‌شود و هم دیروز در نشست مشترک دولت و مجلس به صراحت اعلام شد. به گزارش خبرگزاری تسنیم در نشست سه ساعته دیروز مجلس و دولت که با حضور کارشناسان، نخبگان، مدیران مراکز علمی، دانشگاهی، بورس و تعدادی از وزارتخانه‌ها و به ریاست محمد باقر نوبخت برگزار شد یارانه‌ها و بودجه سال ۹۳ مهم‌ترین موضوعات مورد بررسی بودند. در کنار کسری ۷۰ هزار میلیارد تومانی بودجه سال ۹۲، کسری هزار میلیارد تومانی یارانه‌های نقدی چالشی جدی است که دولت هر ماه با آن مواجه است. به گزارش خبرگزاری فارس این موضوع را معاون اول رییس‌جمهور دیروز در مراسم بزرگداشت روز جهانی استاندارد اعلام کرد و گفت: «وضعیت منابع و مصارف یارانه‌های نقدی نگران‌کننده است و برای تامین منابع ناچاریم به وزارتخانه‌ها و بانک‌ها و سایر منابع فشار بیاوریم.» بر اساس اخبار روزهای پیش، قرار بود دولت به روال ماه‌های گذشته یارانه مهر ماه را بیست و دوم (دیروز) پرداخت کند؛ اما اسحاق جهانگیری گفت: دولت در تلاش است یارانه نقدی این ماه را بپردازد اما به دلیل تامین نشدن منابع نقدی، یارانه مهر ماه با چند روز تاخیر پرداخت می‌شود. سخنگوی دولت هم روز یکشنبه در برنامه تلویزیونی شب آفتابی گفته بود: آخرین آماری که دریافت کردم این است که ۲‌هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از یارانه مهر ماه تامین شده و هزار میلیارد تومان کسری وجود دارد.

به گفته معاون اول رییس‌جمهور ماهانه حدود ۳۵۰۰ میلیارد تومان یارانه نقدی در کشور توزیع می‌شود که از این رقم در خوش‌بینانه‌ترین حالت بیشترین وصولی دولت ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ میلیارد تومان از محل افزایش قیمت‌ها خواهد بود. از طرف دیگر موضوع نگران‌‌کننده این است که بودجه یارانه‌های نقدی از بودجه عمرانی کشور هم پیشی گرفته است. جهانگیری در این مورد گفت: در بودجه ۹۳۰ میلیارد تومان بابت یارانه هرماه پیش‌بینی شده است. این در حالی است که بودجه‌های عمرانی کشور کمتر از ۱۰ درصد تخصیص داده می‌شود و کسری بودجه در هر ماه فشارهایی را به همراه دارد. این موارد سبب شده تا دولت به سمت حذف یارانه چند دهک بالا برود. سید عبدالکریم هاشمی، نماینده مردم میناب و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در این مورد به خبرگزاری تسنیم گفت: در نشست مشترک دولت و مجلس رییس مرکز آمار ایران طی گزارشی اعلام کرد که نمی‌توان ۳ دهک‌ بالای یارانه‌بگیر جامعه و البته بقیه دهک‌ها را مشخص کرد. اما دولت تصمیم خود را برای این موضوع گرفته است. چون به گفته هاشمی نماینده سازمان هدفمندی یارانه‌ها گزارش دیگری را ارائه داد که بر اساس آن دولت قدرت تشخیص ۳دهک بالای جامعه را دارد و به راحتی می‌تواند این کار را انجام دهد. اگرچه نماینده سازمان هدفمندی یارانه‌ها در این جلسه گفت که دولت مقدمات حذف دهک‌ها را آغاز کرده و جهانگیری و نوبخت هم آغاز کار چهار کارگروه هدفمندی برای حذف دهک‌های بالا را گزارش داده‌اند اما در نشست دیروز تصمیم نهایی در این مورد گرفته نشد و تصمیم نهایی به جلسات بعدی موکول شد.

هاشمی همچنین در ادامه افزود: در این جلسه سازمان هدفمندی طرحی را پیشنهاد کرد که براساس آن به جای حذف ۳دهک بالا، دولت یارانه نقدی را به صورت نقدی و غیرنقدی به مردم پرداخت کند، به این صورت که به اقشار پایین جامعه یارانه نقدی آن هم در فواصل ۳ یا ۶ ماه یک بار پرداخت کرده و به اقشار بالاتر این یارانه را به صورت سهام یا اوراق مشارکت بدهد؛ این موضوع فقط یک پیشنهاد از سوی سازمان هدفمندی بود و قرار است که بیشتر بررسی شود.

جهانگیری از تشکیل چهار کمیته انرژی، ‌حمایت از خانوار، ‌اقتصاد کلان و تولید در ستاد هدفمند‌سازی یارانه‌ها خبر داد و گفت: دولت با شناسایی کامل ۳ دهک که نیازی به یارانه‌ها ندارند، یارانه آنها را حذف می‌کند، ضمن اینکه ستاد هدفمندی یارانه‌ها مسوول شناسایی دهک‌های بالای درآمدی است.