دنیای‌اقتصاد- با ظرافت‌های دیپلماسی نیویورکی ایران و همچنین توافق با کشورهای عضو گروه ۱+۵ برای برگزاری دور جدید مذاکرات هسته‌ای طی چند هفته آینده در ژنو، بار دیگر بازار گمانه‌زنی‌ها درباره پیشنهادهای احتمالی هر یک از دو طرف در مذاکرات و محتوای توافق احتمالی داغ شده است. این موضوع به ویژه در ارتباط با موضع گیری جدید مقامات آمریکایی انعکاس بیشتری یافته است. در همین زمینه جان کری وزیر امور خارجه آمریکا معتقد است که برای مساله هسته‌ای ایران راه حل دیپلماتیک وجود دارد. همچنین نماینده آمریکا در مذاکرات ۱+۵ با ایران گفته است که در صورت پیشرفت مذاکرات ۱+۵ با ایران برخی از تحریم‌های جانبی و کوچک لغو شود. وندی شرمن گفت: تا زمانی که با ایران به یک توافق اصلی درباره برنامه هسته‌ای نرسیم، تحریم‌های مهم و بزرگ لغو نمی‌شود. به گزارش «ایسنا» به نقل از رویترز، وندی شرمن، روزپنج‌شنبه در کمیته شورای روابط خارجی گفت: احتمال دارد آمریکا برخی از تحریم‌های کوتاه مدت را در عوض کاهش سطح غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و روشن‌سازی درباره برنامه هسته‌‌ای توسط این کشور بردارد. شرمن در این دیدار گفت: نگرانی‌های آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران باید پیش از لغو تحریم‌های اصلی برطرف شود. ما به دنبال گام‌های ویژه از سوی ایران برای حل مسائل اصلی مانند کاهش میزان سطح غنی‌سازی، شفافیت کامل درباره کل برنامه هسته‌ای و ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده هستیم. نماینده آمریکا در مذاکرات ۱+۵ با ایران گفت: ایرانیان نیز در مقابل بدون شک به دنبال لغو برخی تحریم‌های بین‌المللی و جامع هستند که اکنون در حال اجرا است، اما برای لغو تحریم‌های جامع باید گام‌هایی جدی از سوی ایران برداشته شود. وی در ادامه خواست که قانونگذاران آمریکایی پیش از برگزاری دور بعدی مذاکرات که قرار است ۱۵ و ۱۶ اکتبر توسط ایران و کشورهای ۱+۵ در ژنو برگزار شود، تحریم‌های اضافه‌تر علیه ایران تصویب نکنند. در این جلسه رابرت منندز، یکی از سناتورهای دموکرات آمریکایی درباره لغو تحریم‌ها در مدت کوتاه اظهار نگرانی کرد. شرمن در پاسخ به این نگرانی گفت: تحریم‌های بزرگ و بنیادین همچنان علیه ایران اعمال شده و همانند گذشته باقی خواهد ماند تا زمانی که تمام نگرانی‌های آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران برطرف شود، ‌اما پیشنهاد شده است که اگر مذاکرات روبه جلو پیش رود برخی از تحریم‌های جانبی برداشته شود. شرمن گفت: آنچه که ما متصوریم این است که طرف ایرانی به ما اعتماد دهد آنها گام‌هایی در جهت تعلیق برنامه هسته‌ای خود ارائه دهند و ما بتوانیم به توافقی جامع دست یابیم در چنین شرایطی ما می‌توانیم تمام تحریم‌ها را علیه ایران لغو کنیم. در سوی دیگر وزیر خارجه آمریکا معتقد است که باید پیش از هرگونه اقدامی علیه ایران که عواقب شدیدی به همراه دارد، تمام راه‌های ممکن را طی کرده باشیم. به گزارش «ایسنا» جان کری وزیر خارجه آمریکا که به همراه چاک هیگل، وزیر دفاع انگلیس برای دیدار و گفت و گو با وزیر خارجه و دفاع ژاپن به توکیو سفر کرده است، روزپنج‌شنبه در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره اظهارات نتانیاهو علیه ایران گفت کشورش مایل است با دولت جدید ایران در تعامل باشد؛ البته تهران ابتدا باید ثابت کند که برنامه هسته‌‌ای‌اش صلح‌آمیز است.کری گفت اطمینان دارد برای این مساله راهی وجود دارد، هر چند ما این مساله را روشن کرده‌ایم که هیچ چیز را مسلم فرض نمی‌کنیم. وزیر خارجه آمریکا گفت: بدترین نوع عملکرد دیپلماتیک آن است که پیش از اقدام نظامی تمام راه‌ها را بررسی نکرده باشیم.

تعویق تحریم‌های جدید علیه ایران به دلیل تعطیلی آمریکاست

در حالی که کنگره آمریکا سعی دارد تعویق چند هفته ای تحریم‌های جدید علیه ایران را به عنوان گام مثبت تبلیغ کند، روزنامه دیلی بیست خبر داد که علت تعویق این تحریم‌ها، تعطیلی دولت آمریکا است که کارمندان مرتبط با تحریم ایران را به مرخصی اجباری فرستاده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، اول اکتبر چند ساعت پس از انتشار خبر تعطیلی دولت آمریکا در نتیجه عدم توافق دو حزب بر سر بودجه، رسانه‌های آمریکایی از جمله رویترز خبری را منتشر کردند که در رسانه‌های جهان بازتاب وسیعی یافت و از جمله چند روزنامه در داخل کشور آن را به عنوان تیتر نخست خود انتخاب کردند. خبر این بود: سنای آمریکا طرح تحریم‌های جدید علیه ایران را به تعویق انداخت. اما مدت زیادی نگذشت که روزنامه انگلیسی «دیلی بیست» علت واقعی تعویق تحریم‌ها را بیان کرد.

دیلی بیست از قول مقامات وزارت خزانه‌داری آمریکا نوشت که در نتیجه تعطیلی دولت آمریکا، حدود ۹۰ درصد از کارمندان «اداره تروریسم و اطلاعات مالی» این کشور، نهادی که مسوولیت نظارت بر اجرای تحریم‌های چندین کشور از جمله ایران را بر عهده دارد، به مرخصی فرستاده شده‌اند. یک سخنگوی وزارت خزانه‌داری آمریکا هم گفته یکی از نهادهای ذی‌ربط این اداره به نام «اداره کنترل سرمایه‌های خارجی» که تحریم‌های مالی دولت آمریکا را اجرا می‌کند نیز وادار شده تمامی کارکنان خود را به خانه بفرستد.

ایران می‌تواند تا ۵ درصد غنی‌سازی کند

یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا گفت که غربی‌ها توافق کرده‌اند که ایران می‌تواند تا میزان ۵ درصد برای تامین سوخت نیروگاه هسته‌ای خود غنی‌سازی کند. به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری رویترز، لیناس لینکوبسیوس وزیر خارجه لیتوانی که کشورش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، گفت: کشورهای غربی به دنبال این هستند که به ایران اجازه داده شود تا غنی‌سازی اورانیوم را تا سطوحی ادامه دهد. این موضوع قرار است بخشی از توافق احتمالی موضوع هسته‌ای ایران باشد.

در همین ارتباط سایت دیپلماسی ایرانی در گزارشی تحلیلی آورده است که هرچند اظهارنظر این مقام اروپایی شاید در وهله نخست موضوعی کم اهمیت جلوه کند، اهمیت این موضوع هنگامی آشکار می‌شود که توجه کنیم در همه قطعنامه‌های وضع شده از سوی شورای امنیت علیه جمهوری اسلامی ایران، تقاضای تعلیق کامل همه فعالیت‌های هسته ای ایران مطرح شده بود. به این ترتیب، می‌توان گفت اظهارنظر اخیر این مقام اروپایی و اشاره به ضرورت نداشتن تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای، خود تغییر جهتی مهم از سوی طرف غربی است که در صورت تداوم و تسری به دیگر حوزه ها، می‌تواند به مبنایی برای تفاهم و توافق دو طرف تبدیل شود.

تیم جدید ایران برای مذاکره با ۱+۵

اما در آستانه مذاکرات ایران با ۱+۵، یک پایگاه اینترنتی روسیه از معرفی تیم جدید هسته‌ای توسط ایران در دور بعدی مذاکرات در ژنو خبر داد. رادیو صدای روسیه در گزارشی نوشت: درمذاکرات آتی ژنو تیم جدید ایران به منظور پیگیری مذاکرات جامع با دنیا تشکیل می‌شود.

این تیم جدید که از این پس مذاکرات ایران و ۱+۵ را دنبال می‌کند یک تیم کاملا متفاوت است که بر سر کار می‌آید. یک مقام دیپلماتیک در این زمینه افزود: در این تیم جدید از اعضای تیم قدیمی حضور ندارند. چنین اقدامی از سوی ایران نشان می‌دهد که این کشور برای انجام یک گفت‌وگوی جامع آمادگی دارد و خواهان یافتن یک راه دیپلماتیک است، اما تیم قدیمی ایران در مذاکرات با ۱+۵ چندان تمایلی برای دستیابی به یک راه‌حل از خود نشان نمی‌دادند. دور بعدی مذاکرات ایران و اعضای ۱+۵ در ۱۵ و ۱۶ اکتبر در ژنو برگزار می‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا حل مساله هسته‌ای را یک گام بزرگ برای روابط ایران و آمریکا برپایه منافع مشترک و احترام متقابل دانست. به گزارش «ایسنا»، آلن ایر در گفت‌وگو با خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان، گفت: باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا در گذشته بارها اعلام کرده است که خواهان ادامه گفت‌وگو‌ها با ایران یا به صورت مستقیم یا در چارچوب ۱+۵ است.

اوباما اعلام کرده است که خواهان حل مساله هسته‌ای ایران به صورت صلح‌آمیز است و این مساله را در نامه‌هایی به رهبری و حسن روحانی رییس‌جمهور ایران نوشته است. ایر همچنین خاطرنشان کرد: آمریکا بارها تاکید کرده است که ایران نباید به دنبال تسلیحات هسته‌ای برود. همچنین واشنگتن خواهان تغییر حکومت در ایران نیست و به حقوق مردم ایران مبنی بر دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته‌ای احترام می‌گذارد.