اوباما ارسال نامه به روحانی را تایید کرد
دنیایاقتصاد- با انتقال مسوولیت مذاکرات هستهای به وزارت امور خارجه گمانهزنیهای مختلفی در مورد ترکیب تیم مذاکرهکننده و زمان مذاکرات مطرح شده است. در اولین گام، قرار است «حسن روحانی» رییسجمهور در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با «کاترین اشتون» مسوول دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار داشته باشد. در همین خصوص خبرگزاری ان اچ کی نیوز در گزارشی مدعی شده است که نماینده عالی ژاپن در سفر اخیر خود به ایران نیز پیامی از جانب آمریکا برای ایران داشته است. کومورا نخستین مقام عالی دولت آبه بود که با دولت جدید ایران دیدار میکرد و وزارت خارجه ژاپن این سفر را فرصتی برای گفتوگو در خصوص مسائل دوجانبه و بینالمللی توصیف کرد.پیشتر هم رسانهها این گمانه را تقویت نمودند که سفر سلطان قابوس پادشاه عمان و همچنین جفری فلتمن معاون دبیرکل سازمان ملل به ایران حاوی پیامهایی از سوی آمریکا برای ایران بوده است. همچنین در خبرها گفته شد که اوباما، رییسجمهوری آمریکا نامهای برای حسن روحانی از طریق همین واسطهها ارسال کرده که دیروز خبرگزاری فارس گزارش داد «باراک اوباما رییسجمهور آمریکا، ارسال نامه به حجتالاسلام حسن روحانی، رییسجمهوری را تایید کرده است.» پیشتر گزارشهایی درباره ارسال نامهای از باراک اوباما به حسن روحانی، در تاریخ سوم شهریور ماه منتشر شده بود.
همچنین خبرگزاری آسوشیتدپرس خبر داد که باراک اوباما روز یکشنبه، ۲۴ شهریور، از نامهنگاری با حسن روحانی، رییسجمهوری ایران، در خصوص بحران سوریه خبر داد و گفت جمهوری اسلامی میداند که نگرانی آمریکا درباره تلاشهای ایران برای دستیابی به سلاح هستهای مسالهای بسیار بزرگتر است.
رییسجمهوری آمریکا که با برنامه «این هفته» شبکه تلویزیونی «ایبیسی» آمریکا گفتوگو میکرد، اظهار کرد: حسن روحانی، رییسجمهوری ایران از ظرفیت دیپلماسی برای حل مناقشه هستهای ایران آگاه است، ولی این مساله به صورت ناگهانی و سریع، آسان حل نخواهد شد. رییس جمهوری آمریکا جزئیات بیشتری از نامه خود به حسن روحانی ارائه نکرده است. وی تصریح کرد: رویکرد دولت آمریکا در قبال تسلیحات شیمیایی سوریه باید به ایران نشان دهد که برای یک رویارویی تسلیحاتی، پتانسیل حل مساله به شکل دیپلماتیک وجود دارد. رییسجمهوری آمریکا در عین حال گفت که ترجیح او برای حل مساله به شکل دیپلماتیک، به این معنا نیست که او به تهران حمله نمیکند. اوباما گفت: ایرانیان میدانند که برنامه هستهای آنها در مقایسه با تسلیحات شیمیایی سوریه، مساله بسیار بزرگتری برای آمریکا است. همچنین خبرگزاری تسنیم در گفتوگو با ظریف، وزیر امورخارجه پیگیر پاسخ دولت به این نامه شد. ظریف در پاسخ به این سوال که «گفته شده است شما به نمایندگی از طرف رییسجمهور پاسخ نامه اوباما رییسجمهور آمریکا را دادهاید؟» تصریح کرد: من به نامه هیچکس پاسخ ندادهام.
دیدار وزیرخارجه انگلیس با حسن روحانی
ظریف همچنین درباره دیدارهای قطعی رییسجمهور با سران کشورها در حاشیه شصت و ششمین مجمع عمومی سازمان ملل نیز گفته: در حال برنامهریزی هستیم و هنوز دیداری قطعی نشده است. ظریف در حالی خبر داده که هیچ دیداری قطعی نشده که خبرگزاری فارس دیروز گزارش داد دیدار ویلیام هیگ وزیر امور خارجه انگلیس با حسن روحانی رییسجمهور ایران در حاشیه اجلاس سازمان ملل متحد در نیویورک قطعی شده است. به گزارش این خبرگزاری، این دیدار به درخواست طرف بریتانیایی و در حاشیه اجلاس سران سازمان ملل متحد در نیویورک انجام خواهد شد. حسن روحانی رییسجمهور اسلامی اوایل هفته آینده برای سفری چند روزه عازم نیویورک مقر سازمان ملل متحد خواهد شد. پیش از این محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه از درخواست مستقیم وزیر امور خارجه بریتانیا برای دیدار با روحانی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد خبر داده بود.
ژاپن این بار در نقش میانجی
اما سایت دیپلماسی ایرانی در گزارشی تحلیلی آورده است که پیام فرستاده ژاپنی در زمینه مساله هستهای بوده و در عین حال پیشنهاد میانجیگری ژاپن در مناقشه قدیمی ایران و آمریکا نیز مطرح شده است. به گزارش این خبرگزاری، کومورا پیامی را در مورد مسائل هستهای از آمریکا برای مقامات ایران آورده بود و قصد داشت پیام دولت ایران را نیز به آمریکا منتقل کند. به گزارش دیپلمات، نماینده ژاپن، روحانی را ترغیب کرد تا در مذاکرات هستهای انعطاف نشان دهد. در مقابل روحانی نیز به وی گفت، هدف ایران از توسعه تکنولوژی هستهای صلح آمیز است. همانگونه که ژاپن نیز این تکنولوژی را در اختیار دارد.
ان اچ کی در این زمینه مینویسد که دلایل خوبی برای پذیرش نقش آفرینی ژاپن در مسائل مربوط به ایران وجود دارد. ژاپن پیش از اعمال تحریمهای آمریکا و اروپا علیه صادرات نفتی ایران، سومین واردکننده بزرگ نفت از ایران بود و پس از چین، دومین شریک تجاری جمهوری اسلامی به شمار میرفت. همچنین نشستهای دیپلماتیک متعددی بین ایران و ژاپن برگزار میشود. اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران موجب کاهش واردات نفت ژاپن از ایران شده و در صورتی که مساله ایران و آمریکا به نحوی حل شود، ژاپن نیز میتواند برای تامین منابع انرژی مورد نیاز، حساب بیشتری روی ایران باز کند.
شروط موفقیت هستهای از دیدگاه خرازی
در چنین شرایطی وزیر امور خارجه دولت اصلاحات با اشاره به مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ در دولت جدید گفته: این توانایی مذاکره و ایستادگی بر حقوق کشورمان است که میتواند تامینکننده منافع ما در مذاکرات باشد. کمال خرازی وزیر سابق امور خارجه در گفتوگو با خبرگزاری مهر در پاسخ به این سوال که ارزیابی شما از تیم مذاکرهکننده هستهای ایران چیست، گفت: تیم مذاکرهکننده که هنوز مشخص نشده است، اما از اینکه آقای ظریف در این مذاکرات نقش خواهند داشت خوشحال هستیم چون وی فرد بسیار توانایی است و میتواند به بهترین شکل در تحقق حقوق کشورمان گام بردارد.
وی افزود: ما باید امیدوار باشیم؛ چرا که بهترین کارشناسان ما درگیر این فرآیند خواهند شد. خرازی افزود: این موضوع فرآیند خاصی است که متکی به همبستگی ملی و همفکری و ایستادگی همه برای رسیدن به حقشان است.
چرا دولت دنبال حل سریع مساله هستهای است؟
در ارتباط با موضوع هستهای، یک کارشناس روابط بینالملل گفت: دولت جدید به دنبال حلوفصل هرچه سریعتر مساله هستهای است و این موضوع را دولتمردان از شخص رییسجمهوری تا وزیر خارجه به صراحت با موضعگیریهای خود بر این موضوع تاکید کردهاند.
علی بیگدلی، استاد روابط بینالملل در گفتوگو با فرارو ضمن بیان این مطلب درباره اینکه چرا در دولت جدید تا این اندازه بر حل سریع مساله هستهای تاکید میشود، گفت: علت اصلی این است که آقای روحانی به خوبی میداند که اگر نتواند مساله هستهای را هر چه سریعتر حل کند و به تبع آن بخشی از تحریمها که به واسطه مساله هستهای اعمال شده است متوقف نشود، عملا تغییری که بسیاری چشم انتظار آن بودند تحقق پیدا نمیکند و در نتیجه اعتمادی که ایجاد شده بود به سرعت میتواند سلب شود.
گره هستهای و رابطه با غرب
صادق زیبا کلام در تحلیلی از رویکرد سیاست خارجی دولت یازدهم به «دنیایاقتصاد» گفت که «اساس کار دیپلماسی حسن روحانی حل مساله هستهای است. اگر ایشان بتواند گرهی را که در هشت سال گذشته به این موضوع زده شده، باز کند ممکن است بتواند به صورت جدی در بهبود رابطه با کشورهای مختلف به پیشرفتهایی نائل شود، اما اگر نتواند این گره کور را باز کند هیچ موفقیتی نخواهد داشت و رابطه با اروپا و آمریکا به همین صورت باقی خواهند ماند.»
ارسال نظر