حمایت ایران و چین از طرح پوتین در زمینه بحران سوریه
دنیایاقتصاد- یازدهمین نشست سران اجلاس شانگهای در بیشکک قرقیزستان، امسال تحت شعاع بحران سوریه و حمله احتمالی آمریکا به سوریه قرار گرفت. موضوع سوریه بخش اصلی از دستور کار و رایزنی مقامات ایران در این اجلاس را به خود اختصاص داد. در بیانیهای سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای اعلام کردند که از ابتکار روسیه حمایت میکنند و از هر گونه اقدامی که به «نظامی نشدن هر چه بیشتر» وضعیت سوریه منجر شود، حمایت میکنند. در این خصوص خبرگزاری فرانسه گزارش داد که رییسجمهور روسیه در نشست منطقهای سازمان همکاری شانگهای حمایت ایران و چین را از ابتکار مسکو برای تحویل تسلیحات شیمیایی سوریه که به گفته وی «مقاصد جدی» دولت دمشق را نشان میدهد، جلب کرد.
دنیایاقتصاد- یازدهمین نشست سران اجلاس شانگهای در بیشکک قرقیزستان، امسال تحت شعاع بحران سوریه و حمله احتمالی آمریکا به سوریه قرار گرفت. موضوع سوریه بخش اصلی از دستور کار و رایزنی مقامات ایران در این اجلاس را به خود اختصاص داد. در بیانیهای سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای اعلام کردند که از ابتکار روسیه حمایت میکنند و از هر گونه اقدامی که به «نظامی نشدن هر چه بیشتر» وضعیت سوریه منجر شود، حمایت میکنند. در این خصوص خبرگزاری فرانسه گزارش داد که رییسجمهور روسیه در نشست منطقهای سازمان همکاری شانگهای حمایت ایران و چین را از ابتکار مسکو برای تحویل تسلیحات شیمیایی سوریه که به گفته وی «مقاصد جدی» دولت دمشق را نشان میدهد، جلب کرد. به گزارش «ایسنا»، حسن روحانی رییسجمهور ایران در این باره گفت که تهران موافق ابتکار روسیه است. وی افزود: ما معتقدیم وضعیت سوریه باید با ابزار سیاسی و بدون مداخله نظامی خارجی حل شود. همه طرفین صاحب نفوذ که به این مساله علاقهمند هستند باید در راس گفتوگوهای سازنده در این مسیر قرار گیرند. ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه، یک روز پس از اعلام حمایت بشار اسد از طرح روسیه در نشست منطقهای سازمان همکاری شانگهای در قرقیزستان شرکت کرد. پوتین گفت که جامعه بینالمللی باید از تصمیم سوریه برای پیوستن به معاهده منع تسلیحات شیمیایی استقبال کند و افزود: این امر «مقاصد جدی» دمشق را نشان میدهد. پوتین گفت: من فکر میکنم ما باید از این تصمیم دولت سوریه استقبال کنیم و من امیدوارم این گامی جدی در مسیر حل بحران سوریه باشد. همچنین شی جینپینگ رییسجمهور چین، گفت که کشورش از طرح روسیه استقبال میکند و اهمیت زیادی برای تحولات وضعیت سوریه قائل است. در همین ارتباط روزنامه جروزالمپست با موضوع «موفقیت طرح روسیه بر قدرت مانور ایران در مناقشه هستهای خواهد افزود» در گزارشی مدعی شد که با توجه به اتفاقاتی که در سوریه رخ داده است، ایران در راهبرد هستهای خود تجدید نظر میکند. به گزارش خبرگزاری فارس، این روزنامه صهیونیستی مدعی شده است: جمهوری اسلامی مشاهده کرد که چگونه سوریه با کمک روسها از حملهای نجات یافت که هدف آن نه سرنگونی حکومت اسد، بلکه حملهای محدود بود. ایران به قدرت دیپلماتیک خود شهره است و میتواند مذاکرات را طولانی کند. ایرانیها به خوبی میدانند کجا باید پدال گاز را فشار دهند و کجا باید کوتاه بیایند. همچنین خانم والری آموس، معاون دبیر کل سازمان ملل در امور بشر دوستانه و کمکهای اضطراری در راس هیاتی سه نفره بنا به دعوت جمهوری اسلامی ایران از تاریخ ۲۲ لغایت ۲۵ شهریورماه سالجاری به ایران سفر کرده است. سفری که بخشی از آن به زعم کارشناسان در ارتباط با مسائل سوریه است. به گزارش خبرگزاری مهر، در اطلاعیه اداره کل دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه آمده است: هدف از این سفر، گفتوگو با مقامات ایران پیرامون همکاریهای دو جانبه، منطقهای و بینالمللی در امور بشر دوستانه و کمکهای اضطراری، مقابله با بلایای طبیعی و گسترش سطح موجود همکاریهای فیمابین است. بازدید از توانمندیهای هلال احمر و آشنایی با ظرفیت ملی ایران، از دیگر برنامههای معاون دبیر کل سازمان ملل است.
حمله به سوریه، کمکی به توافق برد-برد در مذاکرات هستهای نمیکند
اما نمایندگی ایران در سازمان ملل با انتشار نامهای در روزنامه واشنگتن پست اعلام کرده: حمله به سوریه قطعا به بهبود اوضاع در خاورمیانه و همینطور تلاشهای دولت جدید ایران برای دستیابی به یک توافق برد- برد در جریان مذاکرات چند جانبه کمکی نخواهد کرد و به تلاشهای معطوف به درمان زخمهای کهنه میان کشورها صدمه خواهد زد. در این نامه که روز شنبه و به قلم علیرضا میریوسفی، به چاپ رسیده است، ضمن نفی مشروعیت هرگونه مداخله نظامی خارجی در سوریه، به اثرات مخرب چنین اقدامی در منطقه و جهان و همچنین تلاشهای جدید دولت ایران اشاره شده است. به گزارش «ایسنا»، در این نامه آمده است: ماده ٢ منشور ملل متحد، صراحتا تمامی کشورهای عضو را از هرگونه تهدید یا استفاده از زور علیه دیگر کشورهای عضو سازمان ملل منع کرده است. در ادامه این نامه، با اشاره به بحثهایی که اخیرا در مورد صدور مجوز مداخله نظامی در سوریه مطرح شده، آمده است: بدون شک، درباره مشروعیت و قانونی بودن چنین اقدام فاجعه باری، تردیدهای اساسی وجود دارد. در روزهای گذشته برخی مقامات و رسانههای آمریکایی تلاش کردهاند ارتباطی غیرمنطقی بین حمله به سوریه و مذاکرات با ایران برقرار کنند. از سوی دیگر معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد: امروز بعد از گذشت نزدیک به سه سال از وقوع بحران در سوریه سخن از حمله نظامی به عنوان یک فرم مشخص از اقدامات نظامی در میان است. آنها با عملی کردن تمام طرحهای خود تلاش کردند تا کار به اینجا نرسد، اما باز حکومت سوریه دست برتر را داشت و اکنون به سراغ گزینه آخر خود رفتهاند. حسین امیر عبداللهیان افزود: در سوریه بهرغم اینکه جنس درگیریها متفاوت از جاهای دیگر است، اما محور آمریکا و رژیم صهیونیستی، مردمی را که ویژگی منحصر به فردی در سوریه دارند و در خط مقدم مبارزه با رژیم صهیونیستی قرار دارند، به سرعت وارد جنگ داخلی میکنند. امیرعبداللهیان افزود: آنها اگرچه تلاش میکنند اینگونه وانمود کنند که جنگ در سوریه محدود خواهد بود، اما تجربه ما از تحرکات آمریکاییها در منطقه و اینکه آنها فهم درست جامعهشناختی از وضعیت منطقه ندارند نشان میدهد که ممکن است جنگ به صورت محدود شروع شود، اما در ادامه محدود نخواهد ماند و جنگطلبان وارد یک تونل بیانتها خواهند شد.
ارسال نظر