کلید دیپلماسی در دست ظریف

روحانی: یکی از پیام‌های مردم در این انتخابات، تجدید نظر در سبک و سیاق سیاست خارجی بود روحانی در مراسم معارفه ظریف:

سیاست خارجی عرصه شعار نیست

یکی از پیام‌های مردم در این انتخابات، تجدید نظر در سبک و سیاق سیاست خارجی بود

دنیای‌اقتصاد- مراسم تودیع رییس سازمان انرژی اتمی و معارفه وزیر امور خارجه کابینه تدبیر و امید صبح دیروز در ساختمان قدیمی وزارت امور خارجه با حضور کمال خرازی، منوچهر متکی، محمد خزایی، علاءالدین بروجردی و برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

حسن روحانی در آغاز مراسم به چهره‌های حاضر در این مراسم و آشنایی چندین و چندساله خود با آنها اشاره و همچنین تاکید کرد که علی اکبر ولایتی به دلیل حضور در جلسه مجمع تشخیص نظام نتوانسته است در مراسم تودیع و معارفه حضور داشته باشد.

رییس دولت یازدهم در این جلسه از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دلیل اعتماد به ۱۵ وزیر پیشنهادی و حتی عدم رای به سه وزیر مردود شده تشکر و قدردانی کرد. روحانی انتخاب مردم در ۲۴ خرداد را رای به تغییر استراتژی وزارت امور خارجه دانست و گفت که نباید عرصه سیاست خارجی برای گرفتن تکبیر و کف زدن صرف کنیم.

وی همچنین با اشاره به حضور صالحی وزیر خارجه دولت دهم در دولت یازدهم به عنوان رییس سازمان انرژی اتمی گفت: خوشحال هستیم که از وجود ایشان در دولت در بخش دیگری استفاده می‌کنیم.

روحانی با اشاره به رای اعتماد مجلس به ظریف به عنوان وزیر خارجه دولت یازدهم، اظهار کرد: بنده در شرایط فعلی در میان دوستانی که مطرح بودند فکر کردم که دکتر ظریف این بار مسوولیت را به خوبی بر دوش خواهند گرفت.

رییس‌جمهور با اشاره به سوابق محمدجواد ظریف در عرصه سیاست خارجی و بر عهده داشتن ریاست تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان از سال ۸۲ تا ۸۴، گفت: ایشان مسوولیت سنگینی را بر عهده داشتند و با امور به خوبی آشنا هستند.

روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۹۲، اظهار کرد: این انتخابات پیام‌های روشنی برای داخل و خارج کشور داشت و در واقع این انتخابات برخاسته از وجدان طبیعی مردم و تصمیم‌گیری آنها بدون فشار تبلیغات بود و این یکی از معجزات این ملت است.

وی افزود: همه علامت‌ها چیز دیگری را حکایت می‌کرد، اگر بگوییم پول، تبلیغات یا قدرت‌های ذی‌نفوذ جامعه در انتخابات تاثیرگذار هستند باید گفت که در این انتخابات تبلیغات، پول و قدرت‌های ذی‌نفوذ جای دیگری بود.

رییس‌جمهور افزود: ملت در این انتخابات پیروز شد و ما اگر صدای ملت را نشنویم شکست می‌خوریم و اگر به خوبی این صدا را بشنویم و بر اساس آن عمل کنیم ملت همواره پشتیبان ما خواهد بود. یکی از پیام‌های مردم در این انتخابات، تجدید نظر در سبک و سیاق سیاست خارجی بود. وی با بیان اینکه مردم یک برداشتی از سیاست خارجه سال‌های گذشته دارند،‌ گفت: البته این به این معنا نیست که کارشناسان وزارت خارجه کم‌کاری کرده‌اند و معنایش این نیست که وزارت خارجه از کارشناسان زبده خالی شده است، معنایش این است که صدای کارشناسان وزارت خارجه در داخل ساختمان وزارت خارجه محبوس بوده و این صدا به گوش کسانی که باید برسد، نمی‌رسیده و اگر می‌رسیده برخی به خوبی عمل نمی‌کردند.

رییس‌جمهور با بیان اینکه سیاست خارجی جایی نیست که بدون دقت کسی بتواند در آن سخن بگوید یا موضع بگیرد یا در مذاکرات در برابر طرف مقابل مطلبی را مطرح کند، اظهار کرد: هرگونه اشتباهی در سیاست خارجی برای ملت بسیار بسیار سنگین خواهد بود. مسوولان رده بالا اگر در موضع‌گیری خطا کنند، از جیب مردم خرج کرده‌اند و باید پاسخگوی مردم باشند.

وی تاکید کرد: اگر فردی با عنوان حقوقی‌اش صحبت می‌کند، یادش باشد که او یک امانتدار بیش نیست و در امانت باید به‌گونه‌ای عمل کنیم که صاحب امانت ضرر نکند و در چارچوب حق و اجازه‌هایی که داریم نسبت به آن امانت عمل کنیم.

روحانی ادامه داد: در واقع می‌خواستم بگویم که یک پیام مهم ۲۴ خرداد، تجدیدنظر در سیاست خارجی بود، البته نه به معنای تغییر در اصول و مبانی، بلکه تغییر در شیوه عملکرد.

وی ادامه داد: سیاست خارجی جای شعار نیست و اگر خیلی دوست داریم که از مردم تکبیر بگیریم، راه دیگری وجود دارد. ما حق نداریم که سیاست خارجی را برای گرفتن تکبیر و کف صرف کنیم، عرصه سیاست خارجی بسیار حساس است و من کلید حل مشکلاتمان را در این مقطع در دست سیاست خارجی می‌دانم.

رییس‌جمهور با بیان اینکه افرادی که بار امانت سیاست خارجی را باید بر دوش بگیرند، افرادی حرفه‌ای، با کار دقیق کارشناسی، روی گشاده و شهامت باید باشند، گفت: ما در بیان منافع ملی‌مان باید با کمال شهامت حرف بزنیم و با کسی تعاریف نداریم، ولی سخن باید عادلانه، دقیق و منطقی باشد. این عرصه جای شعر و شعار نیست، جای فهم درست مسائل و وقایع جهانی است و اگر نتوانیم به درستی درک کنیم و نتوانیم در تصمیم‌سازی و دیگر مسائل مرتبط با آن موفق باشیم در اجرا نیز موفق نخواهیم بود.

وی افزود: در دولت تدبیر و امید تمام کارشناسان در تبیین نظر کارشناسی، بیان و اظهارنظر آن کاملا باید احساس آزادی کنند و ما کارشناسی سفارشی نداریم، کارشناسان ما باید آزاد باشند و آنچه را که می‌فهمند بگویند. وی با اشاره به شیوه و سبک خود در این زمینه، اظهار کرد: من خودم این‌گونه هستم که هر نظری داشته باشم آن را بیان می‌کنم و اگر جایی لازم باشد با بزرگان نظام آن را مطرح می‌کنم، ‌با صراحت آن را می‌گویم؛ ولی در مقام عمل همه باید در چارچوب قانون عمل کنیم؛ ولی در مقام اظهارنظر آزاد هستیم؛ چراکه معتقدم از این راه می‌توانیم مسیر بالندگی و رشد را طی کنیم و نقد آزاد داشته باشیم و از طریق را‌هکارهای پخته‌تر و بهتر مشکلات کشور را حل کنیم.

روحانی با اشاره به اهمیت این موضوع که باید با دنیا منطقی صحبت کنیم، گفت: اگر ملت احساس کند که ما با تدبیر کار می‌کنیم حتی اگر دنیا هم بخواهد زور بگوید تمام ملت پشت سر ما خواهد بود و اگر شعار بدهیم و بی‌منطق حرکت کنیم و نحوه سلوک ما به گونه‌ای باشد که مردم احساس کنند که ما دقیق عمل نکردیم اجماع ملی ایجاد نمی‌شود.

وی با بیان اینکه ما در برابر خارجی‌ها نیازمند قدرت ملی که همان اجماع ملی است، هستیم، یادآور شد: اگر ملت احساس کند که ما در راستای منافع آنها قدم می‌گذاریم حتی خارجی‌ها اگر لجبازی هم کنند، تمام ملت پشت سر ماست.

روحانی با اشاره به عدم رای اعتماد مجلس به سه وزیر علوم، آموزش و پرورش و ورزش و جوانان، گفت: در مواردی هم که رای اعتماد ندادند، مجلس بر اساس حق قانونی خود عمل کرده و ما از مجلس تشکر می‌کنیم، نه تنها برای پانزده وزیری که رای اعتماد گرفتند، بلکه در مورد آن سه وزیری که رای اعتماد نگرفتند.

خرازی: اولویت سیاست خارجی همیشه اقتدار ملی است

وزیر امور خارجه دولت اصلاحات با اشاره به انتخاب محمدجواد ظریف به عنوان وزیر خارجه گفت: آقای ظریف یکی از کارشناسان بسیار برجسته وزارت خارجه بوده‌اند و تجارب بسیار خوبی دارند و قطعا می‌توانند وزارت خارجه را به بهترین نحو اداره کنند؛ آن هم در چارچوب سیاست‌هایی که آقای دکتر روحانی دارند.

وی گفت: امیدواریم شاهد تحول جدی در روابط خارجی کشور باشیم. وی درباره اولویت سیاست خارجی کشور در دولت جدید تصریح کرد: اولویت سیاست خارجی همیشه اقتدار ملی است؛ دستگاه دیپلماسی کشور باید کاری کند که عزت کشور و اقتدار ملی تامین شود و منافع ملی به بهترین نحو به دست آید.

سیاست خارجی حوزه نگرش‌های فردی، حزبی و جناحی نیست

محمدجواد ظریف دیپلمات کهنه‌کار ایرانی روز پنج‌شنبه ۲۴ مرداد با رای اعتماد بالای نمایندگان ملت به عنوان یازدهمین وزیر امور خارجه تعیین گردید. انتخابی که با واکنش‌های مثبت داخلی و به‌ویژه خارجی روبه‌رو گردید. انتصاب ظریف در واقع خط فکر اعتدال و عقلانیت درسیاست خارجی را بیش از پیش تقویت می‌کند. مراسم معارفه ظریف و تودیع علی‌اکبر صالحی که در دولت دهم به مدت دو سال وزیر خارجه دولت بود و پنج‌شنبه شب با حکمی از سوی رییس‌جمهور به عنوان رییس سازمان انرژی اتمی در دولت یازدهم منصوب شد، در وزارت خارجه برگزار گردید.

ظریف در جلسه معارفه خود با اشاره به اینکه سیاست خارجی حوزه گرایش‌های ویژه، نگرش‌های فردی، حزبی و جناحی نیست، خاطرنشان کرد: شخصیت والای ریاست محترم جمهور که در همه حوزه‌ها به ویژه سیاست خارجی زبانزد خاص و عام و در سطح جهانی است این‌گونه اقتضا می‌کند که حضور ایشان آغازگر معرفی وزرا در این وزارتخانه باشد. وی گفت: البته این حضور و آگاهی و احاطه‌ رییس‌جمهور در حوزه سیاست خارجی برای ما هم توشه‌ای است و هم یک امتحان و کار ما را در حضور کارشناسان این وزارتخانه بسیار دشوار می‌کند.

این دیپلمات کارآزموده پس از روی کار آمدن دولت محمود احمدی‌نژاد در سال ۸۴، از عضویت در تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای استعفا داد و دو سال بعد از نیویورک به تهران بازگشت. از آن پس ظریف به مدت ۳ سال به عنوان مشاور عالی وزارت خارجه مشغول به کار بود و از سال۹۰ نیز در دانشگاه آزاد و دانشکده وزارت خارجه فعالیت خود را ادامه داد.

محمدجواد ظریف، در اولین اقدام خود پس از کسب رای اعتماد، در گفت‌وگوی تلفنی با اکمل‌الدین احسان اوغلو، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی با خطیر توصیف کردن اوضاع مصر دخالت هرچه سریع‌تر سازمان همکاری اسلامی به منظور جلوگیری از کشتار وگسترش تنش‌ها در مصر و یافتن راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز برای جلوگیری از بروز درگیری‌های داخلی و کاهش بحران در این کشور را خواستار شده بود.

واکنش‌های مثبت خارجی به انتخاب محمدجواد ظریف باعث شد تا در اولین گام گیدو وستروله وزیر خارجه آلمان در تماسی تلفنی ضمن تبریک انتصاب ظریف به سمت وزیر امور خارجه از وی برای دیدار از آلمان دعوت به عمل آورد. در این گفت‌وگو دو طرف خواستار استمرار گفت‌وگوها شده و بر ارتباطات بیشتر در آینده توافق کردند. همچنین وزیر امور خارجه سوئد هم از ظریف برای سفر به این کشور دعوت کرد.

یکی از برنامه‌های ظریف در دوره وزارت خود توسعه روابط با همسایگان است که چندین بار از سوی رییس‌جمهور هم مورد تاکید قرار گرفته است. تاکید درستی که نشان از تقویت گفتمان و اعتدال در سیاست خارجی ایران در پیرامون می‌باشد و چشم‌انداز روشنی را از توسعه روابط با همسایگان به تصویر می‌کشد. ظریف در کارنامه خود پنج سال نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، دستیار ارشد وزیر امور خارجه، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه و مشاور سرکنسول‌گری در سانفرانسیسکو، ریاست کمیسیون فرهنگی- یونسکو، ریاست کنفرانس آسیایی نژادپرستی و تبعیض نژادی، عضویت در گروه شخصیت‌های برجسته گفت‌وگوی تمدن‌ها، ریاست کمیسیون خلع سلاح ملل متحد- نیویورک، ریاست کمیته متخصصین گفت‌وگوی تمدن‌ها - جده، ریاست کمیته سیاسی دوازدهمین اجلاس سران عدم تعهد- دوربانا است. محمدجواد ظریف مسلط به زبان انگلیسی است و در سابقه ۳۵ ساله جمهوری اسلامی، بارها در مذاکرات محرمانه حضور داشته است.

محمدجواد ظریف در گفت‌وگو با دیپلماسی ایرانی درخصوص ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای با ۱+۵ گفته است که گفت‌وگوهایی را در داخل دولت با رییس‌جمهور درباره نحوه پیگیری حقوق هسته‌ای کشور و رفع تحریم‌های اعمال شده، داشته‌ایم. مبنای کار اصرار بر حقوق ایران و رفع نگرانی‌های معقول جامعه بین‌المللی است. ما معتقدیم که حل مساله هسته‌ای نیازمند اراده‌ای سیاسی است که امیدواریم در طرف مقابل این اراده برای حل موضوع هسته‌ای وجود داشته باشد.

انتصاب ظریف «زینت‌بخش» وزارت خارجه

وزیر سابق امور خارجه ضمن تبریک انتصاب محمدجواد ظریف به عنوان وزارت خارجه، این انتصاب را زینت‌بخش وزارت امور خارجه برشمرد و گفت: در سه سال حضورش در این وزارتخانه «مبسوط الید» بوده است. به گزارش خبرگزاری فارس، علی‌اکبر صالحی وزیر امور خارجه سابق در مراسم تودیع و معارفه وزرای امور خارجه سابق و جدید طی سخنانی، با اشاره به حماسه سیاسی انتخابات ۹۲، انتصاب ظریف به سمت وزیر خارجه را تبریک گفت و افزود: این انتصاب را زینت بخش وزارت خارجه می‌بینم.

وزیر خارجه سابق گفت: با مدیریتی که آقای روحانی در ۴۰ روز گذشته نشان دادند به لطف الهی موفق خواهد بود و جمهوری اسلامی ایران را وارد عهد جدیدی خواهد کرد و از این منظر خداوند را شاکریم که ما را برخوردار از چنین شخصیتی کرد. صالحی خطاب به روحانی گفت: ‌این وزارت مملو از عزیزان فرهیخته، کارشناس، دلسوز، وطن دوست، خدادوست و خداترس است. بنده‌ در این مدتی که در خدمت عزیزان بودم هم به معرفتم و هم به تجربه و علم و آگاهی‌ام افزوده شد. شخصا کاری نکردم و هر آنچه بود نظر و ارشادات این عزیزان بود که توانستم در این سه سال به لطف الهی وزارت خارجه را در این بحران‌های تحمیلی اداره کنم که امروز خوشحالیم کلید وزارت خارجه به فردی فرهیخته واگذار می‌شود که این هم شکر دیگری است.

وزیر امور خارجه سابق با اشاره به حضورش طی این مدت در وزارت امور خارجه اضافه کرد: تلاش کردم از چند چیز پرهیز کنم از جمله دروغ. یک سیاسی نمی‌تواند سیّاس باشد و مثل تاجری در بازار است که اگر اعتبارش را از دست بدهد نمی‌تواند به دست آورد. سعی کردیم از سیّاسی و دروغ بپرهیزیم. تا آنجا که میسر بود سعی کردیم از غلو بپرهیزیم به خصوص در گزارش‌هایی که تهیه و به مقامات بالاتر ارائه می‌شد. وزیر امور خارجه سابق گفت: به خاطر شرایط و ویژگی‌های کشور، تصمیم‌سازی تا تصمیم‌گیری، راه صعب العبوری است؛ ولی حسنش این است که زمانی به اجماع می‌رسیم، آنچه را که تصمیم گرفته شده با قدرت و قوت پیش می‌بریم. رساندن به اجماع مشکل است، ولی می‌ارزد که تمامی آرای دیگران در خصوص مسائل مهم کشور جمع شود و این حوصله، صبر و سعه صدر باشد که آرا به جمع‌بندی برسد و به اجرا گذارده شود.

کلید دیپلماسی در دست ظریف