وزیر پیشنهادی کار:
اولین کارمان باید حفظ سطح اشتغال موجود باشد
دنیای اقتصاد- نشست خبری علی ربیعی وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی در محل خبرگزاری تسنیم و با حضور خبرنگاران رسانههای جمعی برگزار شد. در مقدمه این نشست علی ربیعی در خصوص سوابق خود گفت: در صد روز اول کارم آمار واقعی از بیکاری ارائه خواهم کرد. وی در خصوص حضورش در وزارت اطلاعات گفت: آقای ری شهری از من خواستند به وزارت اطلاعات بپیوندم. سال ۷۲ بنا به عللی با مدیریت وقت وزارت دچار اختلاف شدم و بیرون آمدم. او همچنین گفت: از خدا خواسته ام گرایشم به اقشار ضعیف را هیچگاه فراموش نکنم. سوالات خبرنگاران از وزیر پیشنهادی کار در زیر میآید: نظر شما درباره پرداخت یارانهها از سوی وزارت تعاون و شناسایی بهتر افراد نیازمند، چیست؟
در مورد شکل پرداخت یارانهها نظر شخصیام این است که تغییری بکند. ولی باید نظر کل دولت در نظر گرفته شود. الحمدلله تیم اقتصادی دولت هم هماهنگ است و باید دید در آینده چه میشود. فاز بعدی هدفمندی باید ۴ ماه پیش انجام میشد، ولی به خاطر تحمیل نشدن گرانی، تصمیم گرفتند اجرا نشود. دکتر روحانی بحثی دارند که باید یارانهها را به سمت کالا ببریم. متاسفانه به ایشان انگ کوپنی زدند ولی اینگونه نیست. یکی از دلایل این ایده برای بحث تورم است. متصل کردن یارانه به بخش تعاون یکی از برنامهها هم هست. ولی تصمیمی برایش گرفته نشده و به همین خاطر فعلا بحثی در این زمینه نکنیم بهتر است. این ایده که یک کشتی در حال رفتن است و حال ممکن است چند نفر هم از روی آن بیفتند، به هیچ وجه در اندیشه آقای روحانی نیست.
یکی از زیرمجموعههای وزارت کار، بحث تشکلهای صنفی است. در دوره اصلاحات برای قشر خبرنگار و روزنامه نگار، انجمن صنفی تشکیل شد که خودتان هم به همراه آقای شریعتمداری و نبوی جزو موسسین بودید ولی به مرور از کارهای صنفی فاصله گرفت و به محفلی برای سیاسیون بدل شد در نهایت هم قانونا منحل شده است. بعد از آن تعدادی از خبرنگاران روزنامهنگاران گردهم آمدند و انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامهنگاران ایران را تشکیل دادند که مراحل قانونی آن انجام شده و هیات مدیره تشکیل شده. موضع شما در این باره چیست؟
رییس هیات موسس انجمن من بودم و شریعتمداری و نبوی و صفیزاده و دعایی و هادی خامنهای هم جزو موسسان بودند. آن موقع ایده من این بود که نظام صنفی مطبوعات شکل بگیرد. در ایدههایم برای روزنامهنگاران، نظامی مثل نظام پزشکی و مهندسی، نظام صنفی روزنامهنگاران است که مایلم با وزیر ارشاد آینده، دنبال کنیم. حتما باید به سمت انجمنی برویم که همه در آن مشارکت داشته باشند کما اینکه در آن انجمن اول هم از کیهان حضور داشتند. باید اعضای روزنامهنگاری را به تفاهم برسانیم و انجمن حتما باید صنفی باشد. نباید انجمن صنفی تبدیل به حزب شود. و حتما باید در چارچوب قانون اساسی و نظام سیاسی حرکت کند و حتما در چارچوبهایی که حوزههای امنیت ملی و منافع ملی و رهبر معظم انقلاب ترسیم کردند حرکت کند. چون دور شدم نمیدانم انجمن جدیدی که تشکیل شده چیست. اجازه بدهید من الان وارد یک نزاع نشوم.
با توجه به شرایط با نهادهای کارگری، آیا مایلید اصلاحیهای را که در دولت هشتم درباره فعالیت صنفی و کارگری مطرح شد اجرا کنید؟
معتقدم سرمایه اجتماعی در ایران وضعیت مناسبی ندارد. در بحثهای صنفی به سمت واگذاری کار به مردم پیش خواهیم رفت. اگر دولت بخواهد سرمایه اجتماعی را افزایش دهد یکی از راههایش تشکلها و سازمانهای مردم نهاد است. منتها به باغبانی نیاز دارد و به مهندسی از نوع باغبانی نیاز ندارد. من این تعبیر باغبانی را از مقام معظم رهبری به عاریه گرفتم که بسیار تعبیر قشنگی است. دولت باید وظیفه باغبانی داشته باشد نه وظیفه مهندسی. تشکلها درست میشوند و بلافاصله از جامعیت و عمومیت میافتند و شخصی میشوند و تبدیل به سرجهاز عدهای میشوند. متعهد هستم که همگان حق تشکل دارند. تشکلهای صنفی این ظرفیت را دارند که جامعه سیاست زده ایران را به سمت کنش سیاسی ببرند. علت اینکه احزاب قوی نداریم این است که در پایین یاد نگرفتهایم که چطور در تشکلها کار کنیم.
رویکرد شما درباره قانون کار چیست؟ لایحه اخیر در این باره را پس میگیرید؟
قانون کار بسیار پیچیده است. من به کارآفرینی اعتقاد دارم و معتقدم مشکل اصلی امروز ماست. این کار زیرساخت امنیتی و حقوقی و سیاسی و مالی میخواهد که باید برایش فراهم شود. به عنوان نامزد این پست، مطالعات زیادی راجع به کارآفرینی انجام دادم و معتقدم هر کسی آجر روی آجر میگذارد باید محترم داشته شود.
یکی از دغدغههای امروز کشور بیکاری و اشتغال است. راهکارهای اجرایی شما در این بخش چیست؟ آیا از شیوههای کنونی که جواب هم نداده استفاده خواهید کرد؟
میدانم که بنگاهها در حال تعطیل شدن هستند. اولین کارمان باید حفظ سطح اشتغال موجود باشد. جزو برنامههای صد روزه خودم حل مشکلات برخی صنایع برای حفظ سطح اشتغال موجود است. اشتغال وظیفه کل دولت است. همیشه وزیر این وزارتخانه بحثش این بوده که من مسوول ایجاد شغل نیستم؛ من نمیخواهم بگویم مسوول نیستم. هرچند به طور مستقیم مسوول نیست، اما من برنامهای دارم که با همه دستگاهها به صورت تک تک به گفتوگو بنشینم.
هر دستگاه باید ظرفیتهای ایجاد شغلش را مشخص و منابعش را مشخص کند. این کار را ما در دولت خواهیم کرد و وزارت تعاون مسوول این پیگیری خواهد بود.
الان آمار دقیقی ندارم که ایجاد یک شغل چقدر هزینه دارد، ولی من فکر میکنم با همین شرایط تحریم و همین شدتی که تحریم جلو میآید، مشاغل خانگی حتما جزو کارهای خوب است. صنایع کوچک و متوسط هم در دنیا جواب داده است. بنگاههای زودبازده هم قرار بوده به همین سمت برود. خوشههای صنعتی هم دردنیا جواب داده. من نفیانگارانه به این کارهای دولت سابق نگاه نمیکنم به خاطر اینکه ضعف اصلی در این زمینه در اجرا بوده است.
برنامه مدون شما برای تغییر در نظام بیمهای کشور چیست؟ تصمیمتان برای تغییر اساسی در ساختار سازمان تامین اجتماعی چیست؟
بیمه فراگیر باید انجام شود. امروز متاسفانه سه جور بیمار داریم. بیمار مرفه که مشکلشان را حل میکنند. دسته دوم افرادی که قشر پایین هستند و بیشترین تمرکز ما این است که فراگیری بیمه این افراد محقق شود. میخواهیم دفترچه بیمه را دارای هویت و اعتبار کنیم. کارت بیمه و دفترچه باید دارای ارزش باشد. حتما ما در نظام بیمهای با هماهنگی وزارت بهداشت باید شرایطی فراهم کنیم که افراد بتوانند به وضعیت مناسبی درمانشان را طی کنند. یکی از بحثهای مقام معظم رهبری این بود که بیمار به جز رنج بیماری نباید رنج دیگری داشته باشد. سال۸۴ در دانشگاه وضعیتی پیش آمد که بیمه را قطع کردند و همسرم در وضعیت شیمیدرمانی قرار داشت و من واقعا سختی این موضوع را درک کردم. امروز متاسفانه بدهی زیادی به بیمارستانها و داروخانهها و... وجود دارد و تامین اجتماعی به نظرم بحران آینده کشور است. با وضعیت فعلی داریم عدالت فرانسلی را از بین میبریم.
بعد از ادغام تکالیف وزارتخانه کار، تعاون و رفاه اجتماعی مشخص نشده است. برنامه شما در این زمینه چیست؟
یکی از برنامههای اصلی من افزایش همافزایی بین این سه دستگاه است. باید لایحهای را به مجلس بدهیم برای ساختار. درباره آمار بیکاری و... هم باید بگویم که به قول ما ایرانیها نباید کسی که از اسب افتاده به او بتازیم. آماری که قبلا هم دادهاند غلط نیست، اما یک مثلی داریم که میگوید آمار دروغ بزرگ است. مثلا یک پایهای برایش ILO گذاشته که هر کس یک ساعت در هفته کار کند، شاغل محسوب میشود. این پایه اشتباه است.
شما در ستاد آقای موسوی در سال ۸۸ حضور داشتید. عدهای شکست خورده سیاسی در آن زمان موضوع تقلب را مطرح کردند. رهبر انقلاب در نمازجمعه ۲۹ خرداد ۸۸ فرمودند که هر اعتراضی به نتیجه انتخابات باید از مسیر قانونی طی شود. بعد از این فرمایشات، شما چه کردید؟ شما تا کجا با موسوی همراهی کردید و آیا مانند ایشان معتقد به تقلب بودید؟ الان به تقلب اعتقاد دارید؟
من وضعیتم مشخص است و هیچ نگرانی ندارم. من در کنار آقای موسوی در فعالیتهای انتخاباتی وی بودم. موسوی کاندیدای مورد قبول نظام بود و بر اساس آنچه فکر میکردم به مصلحت نظام است، در کنار آقای موسوی بودم، اما همواره در همه فعالیتهای سیاسیام و نه تنها در انتخابات ۸۸ بلکه از نوجوانیام که وارد فعالیت سیاسی شدم. قبل از انقلاب گروهی بود به نام فرقان که بیانیه میداد که من با آنها نزاع کردم و زد و خورد شد. من خط امام را در زمان زنده بودن ایشان هیچگاه فراموش نکردم و به همه ارزشهایشان ازجمله ولایت فقیه پایبند بودم. نسبت به رهبری هم منهای فقه و اعتقاد هم علاقه شخصی دارم و کاری خلاف فرمایش ایشان نکردم. بعد از فرمایشات ایشان در سال ۸۸ هم عملی برخلاف فرمایشات ایشان نکردم. در انتخابات مجلس نهم هم برخی میگفتند تحریم کنید، اما من مصاحبه کردم و گفتم اعتقادم به مشارکت در انتخابات است.
ارسال نظر