معرفی کابینه همزمان با تحلیف

دنیای اقتصاد - حسن روحانی رییس‌جمهور ایران روز گذشته در صحن علنی مجلس در مراسمی باشکوه که با حضور بی‌سابقه مقامات خارجی و سران و بزرگان کشور برگزار شد، سوگند یاد کرد که از آزادی، حرمت اشخاص و حقوق اساسی ملت دفاع کند. او خطاب به غربی‌ها هم گفت که «تنها راه تعامل با ایران، گفت‌وگو از جایگاه برابر و کاستن از خصومت‌ها است.» روحانی با مخاطب قرار دادن جهان غرب تاکید کرد که اگر پاسخ مناسبی می‌خواهید، نه با زبان «تحریم» بلکه با زبان «تکریم» با ایران سخن بگویید. رییس‌جمهور همچنین به وعده پیشین خود عمل کرد و لیست کابینه یازدهم را نیز در مراسم تحلیف تقدیم مجلس کرد؛ اقدامی زودهنگام که استقبال و تشویق نمایندگان مجلس و حضار در مراسم را به همراه داشت. علی لاریجانی، رییس مجلس نیز پس از دریافت لیست و برنامه وزرای پیشنهادی، ضمن استقبال از این حرکت رییس‌جمهور گفت: رییس‌جمهور دو هفته فرصت داشت تا هیات دولت جدید را معرفی کند؛ اما زرنگی ایشان را به فال نیک می‌گیریم و امیدواریم با این سرعت کارهای دیگر کشور هم سامان یابد. کابینه پیشنهادی روحانی که شامل ۱۸ وزیر او بود، در مراسم تحلیف در صحن علنی مجلس قرائت شد. مراسم تحلیف رییس‌جمهور منتخب با حضور همه بزرگان برگزار شد

استقبال پرشور مجلس از روحانی

دنیای اقتصاد - ملیحه ابراهیمی: «باور دارم تشکیل دولت راستگویان، امانتداران، اخلاق‌مداران و مردمداران نزدیک‌ترین مسیر برای پیروی از پیامبر رحمت است» این سخنان حسن روحانی، یازدهمین رییس‌جمهور ایران در مراسم تحلیف خود است. او روز گذشته در صحن علنی مجلس در مراسمی با شکوه که با حضور بی‌سابقه مقامات خارجی ۶۰ کشور دنیا برگزار شد، ضمن ادای سوگند، سخنانی گفت که حضار را به وجد آورد و چندین بار صدای کف زدن و احسنت گفتنشان صحن علنی مجلس را پر کرد.

روحانی گفت که تنها راه تعامل با ایران، گفت‌وگو از جایگاه برابر و کاستن از خصومت‌هاست. او با مخاطب قرار دادن جهان غرب تاکید کرد که اگر پاسخ مناسبی می‌خواهید، نه با زبان «تحریم» بلکه با زبان «تکریم» با ایران سخن بگویید. او پس از این لیست کابینه پیشنهادی خود را تقدیم مجلس کرد که با استقبال و تشکر علی لاریجانی رییس مجلس همراه شد و باز هم تشویق حضار و به‌ویژه نمایندگان مجلس همراه شد و لاریجانی این اقدام را «زرنگی» رییس‌جمهور خواند و آن را به فال نیک برای پیش بردن امور کشور با همین رویکرد، گرفت.

تشکیل دولت راستگویان و اخلاق مداران

حسن روحانی پس از ادای سوگند در مجلس در سخنرانی خود در این مراسم گفت: با سوگندی که در این مجلس باشکوه ادا کردم اکنون رسما مسوولیت خطیر قوه‌مجریه و پاسداری از قانون اساسی و پاسخگویی به خواسته‌های بحق ملت شریف ایران را پذیرفتم. باور دارم تشکیل دولت راستگویان، امانتداران، اخلاق‌مداران و مردمداران نزدیک‌ترین مسیر برای پیروی از پیامبر رحمت است.

رییس‌جمهور منتخب ادامه داد: در هفته‌های گذشته در مورد پیام‌های صندوق رای بسیار تامل کردم؛ مردم در این انتخابات به وضوح مشخص کردند که بر کدام مشی و اندیشه پای می‌فشارند و آن را ادامه راستین آرمان‌های انقلاب می‌دانند.همه آنهایی که به اینجانب رای دادند و دیگرانی که به دیگران رای دادند یا حتی کسانی که پای صندوق‌های رای نیامدند، همه شهروندان ایرانی هستند و از حقوق برابر شهروندی برخوردارند. دولت تدبیر و امید خود را مکلف می‌داند که خواسته‌های قانونی همه آنها را مدنظر قرار دهد.

نماینده همه مردم ایران هستم

رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه «من نماینده همه مردم ایران هستم»، اظهار کرد: سرمایه این دولت در مسیر پیش رو اتکا به خداوند، اعتماد به مردم گرانقدر ایران و بهره‌گیری از تمام سرمایه‌های طبیعی و انسانی این مرز و بوم است. مردم ایران به اعتدال‌گرایی و دوری از افراط و تفریط رای مثبت داده‌اند؛ بنابراین کانون فکری و اجرایی دولت نیز بر محور اعتدال و عقلانیت خواهد بود.

وی در ادامه به تعریف اعتدال‌گرایی پرداخت و تصریح کرد: اعتدال‌گرایی به معنای توازن میان آرمان‌ها و واقعیت‌ها است، ترجیح منافع ملی بر منافع حزبی و جناحی است. اعتدال‌گرایی بر اجماع ملی، قانونگرایی و بردباری در تعاملات سیاسی تاکید دارد و بنیان این موضوع را فاصله گرفتن از تخیل، توهم، تمرکز و تفکر، برنامه، شفافیت و استفاده از تخصص‌ها می‌داند.

وی اضافه کرد: دولت تدبیر و امید نهایت اهتمام خود را به کار می‌برد که بر مبنای اهداف و روش‌های عقلایی متناسب با واقعیت‌های موجود اعتدال را شالوده عملکرد و مدیریت کشور قرار دهد، تهدیدها را کاهش و فرصت‌ها را افزایش دهد. اعتدال‌گرایی بر موضوع رعایت اخلاق و مدارا اصرار می‌کند و از طریق گفت‌وگو، تفاهم و تدوین برنامه‌های کوتاه‌مدت و میان‌مدت سعی می‌کند که شکاف‌های اقتصادی و اجتماعی را به حداقل ممکن برساند. دولت تدبیر و امید بر حاکمیت قانون، رعایت حقوق و آزادی‌های همه شهروندان و پاسخگویی به جامعه تاکید دارد.

وی افزود: مردم تغییر و تحول و تعالی می‌خواهند، مردم می‌خواهند از فقر و تبعیض به دور باشند، مردم می‌خواهند کرامت داشته باشند و در فضای آزاد،‌ معنوی و عقلانی زندگی کنند.

وی اضافه کرد: پدران و مادران جامعه ما در پی آینده‌ای مطمئن برای فرزندان خود هستند و جوانان ما فرصت شکوفایی، کار و ابتکار می‌خواهند. مردم ما می‌خواهند بهتر زندگی کنند و عزت و زندگی باثباتی داشته باشند و جایگاه شایسته خود را در میان ملت‌ها باز یابند.

استیفای حقوق زنان و ایجاد فرصت برابر

روحانی با بیان اینکه زنان از اول انقلاب بر مبنای اندیشه امام خمینی دوشادوش مردان در جهت توسعه کشور حضوری همه‌جانبه داشته‌اند، خاطرنشان کرد: انتخابات ۲۴ خرداد جلوه‌گاه دیگری از این شگفتی‌آفرینی‌ها بود. دولت تدبیر و امید به دنبال استیفای حقوق زنان و ایجاد فرصت‌های برابر برای زنان است. وی با اشاره به اینکه یکی از اهداف کلیدی دولت، مبارزه با فساد و تبعیض خواهد بود، خاطرنشان کرد: همه مسوولان دستگاه‌ها باید دست به دست هم دهند تا با فساد مبارزه شود. اگر با فساد مبارزه کنیم فعالیت اقتصادی مردم معنا پیدا می‌کند، از منابع ملی به درستی استفاده می‌شود، شایسته‌سالاری گسترش می‌یابد و عدالت و شکوفایی اقتصادی به ارمغان آورده می‌شود، در چنین شرایطی فقر و تبعیض از جامعه رخت می‌بندد.

فراهم سازی محیط کسب‌و‌کار مناسب

رییس‌جمهور همچنین اظهار کرد: یکی از رویکردهای دولت تدبیر و امید، زمینه‌سازی برای مشارکت گسترده مردم است. در این رویکرد کارآمدی، شفافیت، فراهم کردن زمینه کسب‌و‌کار مناسب، ترویج فرهنگ کارآفرینی، تقویت سرمایه اجتماعی، دستیابی فزاینده به علوم و فنون و تامین رفاه عمومی اساس سیاست‌گذاری‌ها خواهد بود.

کاستن رنج‌ها و افزودن شادی‌ها

روحانی در ادامه با بیان اینکه دولت به دنبال کاستن رنج‌ها و افزودن شادی‌های مردم است، خاطرنشان کرد: برای تحقق چنین هدفی، قدرت و ثروت ملی را باید افزایش دهیم و خردجمعی را مبنای تصمیم‌گیری قرار دهیم. باید به بخش‌های غیردولتی اعتماد کرده و تصدیگری دولت را کاهش دهیم. ما باید به مردم اعتماد کنیم و با آنها صادق باشیم و شرایطی را فراهم آوریم که خود مردم مسوولیت را بپذیرند. چنین چارچوبی موجب افزایش اخلاق عمومی می‌شود. دولت باید ساختارها را اصلاح کند تا مردم بتوانند رشد کنند و توسعه ملی را فراهم آورند.

وی همچنین با بیان اینکه یکی از سرمایه‌های کشور وجود اقلیم‌های مختلف فرهنگی است، افزود: ایرانیان آموخته‌اند که دوشادوش هم با افتخار زندگی کنند. در زمینه توسعه نقاط مختلف کشور اقدامات زیادی انجام شده؛ اما هنوز هم کاستی‌ها و نارسایی‌هایی وجود دارد.

روحانی گفت: دولت تدبیر و امید بر این مبناست که زمینه استیفای حقوق افراد این مناطق را فراهم آورد و ارتقای کرامت و خلاقیت‌های فرهنگی و اجتماعی همه هموطنان را در سرلوحه کار خود قرار دهد.

رییس‌جمهور افزود: امروز مردم نسبت به مشکلات کشور هم آگاهی و هم دغدغه دارند، اما همین مردم با حضور پرشور در انتخابات ۲۴ خرداد برای کشور امید آفریدند.

ایران به دنبال صلح و ثبات است

روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با مورد توجه قرار دادن مسائل مربوط به حوزه سیاست خارجی اظهار کرد: من با قاطعیت تمام و به عنوان منتخب مردم اعلام می‌دارم، جمهوری اسلامی ایران در پی صلح و ثبات منطقه است.

وی با تاکید بر اینکه ایران لنگرگاه ثبات در این منطقه پرآشوب قلمداد می‌شود، افزود: ما در پی تغییر مرزها و دولت‌ها نیستیم. نظام سیاسی هر کشور به خواست و اراده عمومی مردم آن کشور بستگی دارد و ما با هرگونه دگرگونی در نظام‌های سیاسی از طریق مداخلات خارجی مخالفیم و به کارگیری زور را نقطه مقابل مردم سالاری و حق تعیین سرنوشت ملت‌ها می‌دانیم.

رییس‌جمهور همچنین با تاکید بر اینکه مخالفت و ستیز با هرگونه زورگویی، سلطه و تجاوز مخصوصا تعرض نظامی، جزئی از فرهنگ اسلامی، انقلابی و ایرانی ما است، خاطرنشان کرد: آرامش و ثبات در همه مناطق پیرامونی ما نه فقط یک آرزوی خاص، بلکه نیاز و ضرورتی همه جانبه برای جمهوری اسلامی ایران است.

روحانی اظهار کرد: تلاش همه جانبه برای پایان دادن به ناآرامی‌ها، برادرکشی‌ها، خشونت‌های فرقه‌ای و قبیله‌ای و بی‌عدالتی‌ها در هر نقطه‌ای از جهان خواست قطعی همه ملت‌ها در جامعه جهانی امروز است. در جهان به هم پیوسته کنونی، هیچ قدرتی نمی‌تواند امنیت خود را از طریق ایجاد وحشت و ناامن کردن دیگران به دست بیاورد.

رییس‌جمهور ضمن اینکه رفاه، امنیت و توسعه را کالاهای جهانی و غیرقابل انحصار دانست، گفت: در تعاملات بین‌المللی، دولت تلاش خواهد کرد تا با ایجاد اعتماد متقابل بهتر و بیشتر، بین ایران و کشورهای منطقه و جهان امنیت ملی و پیرامونی خود را گسترش دهد.

شفافیت در روابط دو جانبه و چند جانبه

وی با بیان اینکه شفافیت، کلید گشودن باب اعتماد است، افزود: شفافیتی که از آن سخن می‌گوییم نمی‌تواند یک طرفه و بدون ساز وکارهای اجتماعی و عملی در روابط دوجانبه و چند جانبه باشد.

روحانی همچنین با بیان اینکه تنش‌زدایی، ایجاد اعتماد متقابل و تعامل سازنده مسیر حرکت ما را روشن خواهد کرد، گفت: با صراحت تاکید می‌کنم که ایران هیچ‌گاه سرجنگ با دنیا نداشته است و ما تمامی تلاش‌های خود را معطوف به مهار جنگ‌طلبان و جنگ‌افروزان خواهیم کرد.

وی با بیان اینکه ایران بهای سنگینی برای استقلال خود پرداخت کرده است و همچنان برای عزت و سربلندی خود ارزش فراوانی قائل است، افزود: اگرچه تحریم‌ها فشار اقتصادی زیادی به مردم وارد کرده است، اما مشارکت فعال مردم در این انتخابات نشان داد که آنها در حراست از حقوق و منافع ملی خود جدی و هوشیار هستند.

رییس‌جمهور گفت: ملتی را که با برخورداری از انسجام ملی و با مشارکت گسترده و در کمال آرامش و امنیت در انتخابات شرکت می‌کند نمی‌توان با تحریم به تسلیم واداشت یا به جنگ تهدید کرد.

رییس‌جمهور گفت: تنها راه تعامل با ایران، گفت‌وگو از جایگاه برابر و اعتمادسازی متقابل و احترام دوجانبه و کاستن از خصومت‌ها است.

این سخنان روحانی با کف‌های ممتد نمایندگان مجلس و حاضران مراسم و تشویق و فریادهای «احسنت» آنها همراه شد.

وی در ادامه افزود: تعامل سازنده بر اساس احترام متقابل و از موضع برابر مبنای روابط ما با سایر کشورها را تشکیل می‌دهد و متناسب با رفتار و برخورد طرف‌های مقابل در جهت بهبود و ارتقای روابط حرکت می‌کنیم.

رییس‌جمهور تاکید کرد: ‌به صراحت می‌گویم اگر پاسخ مناسبی می‌خواهید، نه با زبان تحریم، بلکه با زبان تکریم با ایران سخن بگویید.

این سخنان روحانی نیز با تشویق و احسنت حضار همراه شد.

وی با بیان اینکه «در خاتمه سخنان خود دست همکاری را به سمت تمام نهادها و دستگاه‌های مسوول در کشور دراز می‌کنم»، گفت: دولت تدبیر و امید برای تحقق اهداف عالی کشور و افزایش شوکت ایران و کرامت ایرانیان به همفکری، همراهی و هم‌اندیشی همه مردم و مسوولان نیازمند است.

روحانی با اشاره به اهمیت دفاع از منافع ملی و پاسخگویی به خواسته‌های ملت ایران و تلاش در جهت ساختن آینده‌ای بهتر تصریح کرد: همگی باید قدر این فرصت را بدانیم و نکند که سرگرم حاشیه‌ها شویم و هدف را گم کنیم.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: خداوند متعال به این دولت و اعضای آن توفیق دهد که با پیشبرد اهداف، خدمات ارزنده‌ای را به ملت ایران ارائه کنند. از ملت ایران و نمایندگان محترم مجلس می‌خواهم که با مشورت و با توصیه به عدل مرا در این امر بزرگ یاری دهند.

رییس‌ دولت یازدهم همچنین از میهمانان داخلی و خارجی شرکت‌کننده در این مراسم تشکر و قدردانی کرد و گفت: توفیقات بیشتر را برای همه از خداوند آرزومندم.

روحانی در پایان اعلام کرد: با انجام بررسی‌های لازم، ارزیابی‌های لازم و هم‌اندیشی و مشورت با صاحب‌نظران و تشکل‌های علمی و تخصصی و در راستای اجرای اصل ۱۳۳ قانون اساسی در همین جلسه اسامی وزرا به همراه زندگینامه آنها، برنامه‌هایشان و همچنین خط مشی و اصول کلی دولت را در جهت اخذ رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی تقدیم می‌کند.

حاشیه‌های مراسم تحلیف

مراسم تحلیف حسن روحانی روز گذشته با ۱۰ دقیقه تاخیر در صحن علنی مجلس که مملو بود از میهمانان و مقامات داخلی و خارجی ساعت ۱۶:۱۰ دقیقه آغاز شد.این مراسم اما بدون حضور محمود احمدی نژاد، رییس دولت نهم و دهم و حتی بدون اشاره به عدم حضور وی آغاز شد و حدود دو ساعت، ادامه یافت. حضور پررنگ سران قوا و مقامات کشوری و لشکری در این مراسم خودنمایی می‌کرد. حضور اکبر‌هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام به همراه همسر و فرزندانشان و همچنین حضور خانواده رییس‌جمهور منتخب و سید حسن خمینی نوه امام راحل در این مراسم خودنمایی می‌کرد. ‌هاشمی رفسنجانی پس از ورودش به صحن علنی مجلس در هنگام نشستن بر صندلی تعیین‌شده برای چند لحظه به عقب برگشت و دست‌هایش را به نشانه احترام برای حضار بلند کرد. حضور وزرای کابینه نهم و دهم و همچنین رحیمی، معاون اول احمدی نژاد (که البته با تاخیر ۱۰ دقیقه‌ای از زمان آغاز مراسم بود) و همچنین محمدباقر قالیباف، محسن رضایی و سعید جلیلی کاندیداهای ریاست جمهوری دوریازدهم نیز از حاشیه‌های جالب این مراسم بود. محمد خاتمی رییس‌جمهور سابق نیز به این مراسم دعوت نشده بود. ۲۴۹ نماینده مجلس و صدها نفر از میهمانان داخلی و خارجی و خبرنگاران، صحن علنی را پر کردند.

کف زدن حضار در سخنرانی روحانی

سخنرانی روحانی نیز از جذاب‌ترین موضوعات این مراسم بود؛ چرا که سه بار با تشویق و احسنت پیاپی حضار همراه شد. در نهایت نیز مراسم تحلیف پس از حدود ۲ ساعت، پایان یافت و سران قوا برای شرکت در کنفرانس خبری صحن علنی مجلس را ترک کردند.

روحانی: بر ملت ایران مبارک باشد

حسن روحانی نیز در حاشیه مراسم تحلیف، تمبر یادبود تحلیف یازدهمین رییس‌جمهور اسلامی را امضا کرد و در یادداشتی کوتاه بر پای تمبر یادبود نوشت: بر ملت بزرگ ایران مبارک باشد.

معرفی کابینه همزمان با تحلیف