یک ساعت هم بی‌برنامه نبودیم

دنیای اقتصاد- محمود احمدی‌نژاد که تنها چند روز با سمت «رییس‌جمهور سابق» فاصله دارد، یکشنبه برای آخرین بار در تلویزیون با مردم به گفت‌وگو نشست. حیدری مجری صدا و سیما در این چند سال اولین و آخرین نفری بود که به نمایندگی از مردم با رییس دولت نهم و دهم گفت‌وگو کرد. جلسه خداحافظی احمدی‌نژاد در تلویزیون تقریبا یکی از چندمین جلساتی است که او در یک ماه گذشته در قالب گزارش‌هایی به مردم قبل از واگذاری دولت سخن گفته است. انحلال سازمان مدیریت، هدفمندی یارانه‌ها، تصویب قوانین مادر (اصل ۴۴، مالیات بر ارزش افزوده، مدیریت حمل‌ونقل)، تاسیس صندوق توسعه ملی، نحوه اجرای عدالت، شفاف سازی اقتصادی، راه‌اندازی سانتریفیوژ، طراحی کارت سوخت، صادرات سوخت، میزان صادرات و واردات، عزل و نصب‌های مسوولان، برنامه افزایش جمعیت، گفتمان مهدویت و مقابله با صهیونیسم محورهای گفت‌وگوی ویژه رییس‌جمهور بود. البته در گزارش‌هایی جداگانه خبرگزاری تسنیم و مهر به مجموع ناگفته‌های احمدی‌نژاد نیز اشاره کرده‌اند. بزرگ‌ترین فساداقتصادی ایران، کاهش شدید ارزش پول ملی ظرف یکسال، افزایش حجم نقدینگی از کمتراز ۱۰۰هزار میلیارد تا بالاتر از ۴۵۰ هزار میلیارد تومان، انحلال شورای پول و اعتبار، افزایش نرخ تورم، افزایش نرخ بیکاری، رشد منفی اقتصادی، انحلال شورای اقتصاد، افزایش بی‌رویه قیمت مسکن، عزل و نصب‌های فراوان در وزارت اقتصاد، از جمله موارد مطرح شده در این گزارش‌هایی است که احمدی‌نژاد تاکنون در هیچ کدام از برنامه و نشست‌های خود به آنها اشاره نکرده و حتی در مواردی این اقدامات را مثبت ارزیابی کرده است.

یک ساعت هم بی برنامه نبودیم

احمدی‌نژاد در آغاز گفت‌وگو در واکنش به اینکه برخی‌ها دولت نهم و دهم را به برنامگی محکوم می‌کنند، گفت: ما حتی یک ساعت هم بی‌برنامه نبودیم. این به معنی آن نیست که انعطاف نداشتیم، اما جهت‌گیری کلی و عناوین اصلی برنامه‌ها را می‌دانستیم. مگر برنامه فقط در سازمان مدیریت است؟ تمام وزارتخانه‌ها معاون برنامه‌ریزی دارند و خود دولت نیز برنامه دارد و معاونت برنامه‌ریزی معاون رییس‌جمهور است. اینکه عنوان سازمان مدیریت برداشته شد، عوامفریبی است که بگوییم نشانه حرکت دولت بر خلاف برنامه پنج ساله بوده است.

وی در ادامه افزود: طبق اصل ۱۲۶ قانون اساسی امور برنامه، بودجه، اداری، استخدامی مستقیما زیرنظر رییس‌جمهور است و رییس‌جمهور می‌تواند به کسی واگذار کند؛ ما در جهت احیای قانون اساسی گفتیم که این معاون رییس‌جمهور است و یک نهاد مستقل از رییس‌جمهور نیست نه اینکه ساختار آن را به هم زده باشیم، بلکه ساختار آن سر جای خودش است.

احمدی‌نژاد در ادامه علاوه بر اینکه به اصل ۴۴ قانون اساسی و ایجاد ۱۶ نهاد ایجاد شده در پی اجرای آن اشاره کرد، درخصوص اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها نیز گفت: ای کاش اجازه می‌دادند همه‌اش را اجرا کنیم. اجرای این قانون در تولید، مصرف، صادرات و چرخش تولید ما و... اثرگذار بود.

رییس‌جمهور تصریح کرد: قانون هم همین‌طور است. ما اهتمام ویژه‌ای به قانون داشته‌ایم بنده یک یادآوری کنم. بالاخره این خادم کوچک که در حضور ملت گزارش می‌دهد باید بگویم بنده از کوچک‌ترین سطوح مدیریتی کار خود را شروع کردم، یعنی از معاون فرماندار و بخشدار منطقه ساختارهای اجرایی و نیازهای کشور را دیده‌ام و قانون و چرخش‌ها را دیده‌ام و تقریبا همه رده‌ها را تجربه کرده‌ام که آخرین آنها شهرداری تهران قبل از ریاست جمهوری است.

رییس‌جمهور در ادامه به لایحه مالیات بر ارزش افزوده اشاره کرد و گفت: این لایحه جزو کارهای زیربنایی است که اقتصاد کشور را شفاف می‌کند؛ چراکه اقتصادی که شفاف نباشد قابل برنامه‌ریزی نیست و از موانع اصلی برنامه‌ریزی و پیشرفت عدم شفافیت در اقتصاد است. وی یادآور شد: این لایحه اولا درآمد برای دولت است و مهم‌تر از آن شفاف‌سازی اقتصادی است و دیدیم که چه کسانی مخالفت کردند برای اینکه شفاف نشود؛ ما برای تامین مسکن مردم به مجلس لایحه دادیم و یکبار برای همیشه گفتیم دولت در این مسیر باید حرکت کند و در مواردی نیز حمایت داشته باشد و اینکه طرح‌ها را چگونه تهیه کند و وزارت مسکن و شورای عالی شهرسازی چه‌کار کند.

احمدی‌نژاد در ادامه به لایحه مدیریت حمل‌ونقل و سوخت اشاره کرد که جزو کارهای اصلی است و گفت: این لایحه در دولت نهم تهیه شد و آن به مجلس ارائه شد.

قانون را مقدس می‌دانیم

رییس‌جمهور یادآور شد: بالاخره قانون‌مداری یک دولت را نباید در دعواهای سیاسی جست‌وجو کرد، بلکه باید در عمل جست‌وجو کرد، بنده به یاد نمی‌آورم در این ۸ سال که قبل از آن هم همین‌طور است ما از چراغ قرمز عبور کرده باشیم با اینکه بنده مسوولان سطوح گوناگون را می‌بینم که راحت عبور می‌کنند یا از خط ویژه عبور کرده باشیم. بنده به مردم می‌گویم تاکنون از خط ویژه عبور نکردم و این به خاطر احترام به قانون بوده است. قانون‌مداری را باید در عمل جست‌وجو کرد نه در دعواهای سیاسی و این عین قانون‌مداری است که بگویم برخی مصوبه‌ها خلاف قانون است.

وی ادامه داد: یک مورد علیه دولت نتوانستند اثبات کنند با اینکه همه دستگاه‌های نظارتی تجهیز شدند تا دولت را متهم و اثبات کنند که چنین موردی است؛ اما تا الان نتوانستند. دولت مر قوانین را اجرا می‌کند ما قوانین را نه تنها محترم، بلکه تا حدی مقدس می‌دانیم و به همین خاطر اصرار داریم قانون باید درست نوشته شود و قانون اساسی باید رعایت شود. اینهایی که متهم می‌کنند، می‌خواهند بپوشانند و کارهای خود را انجام دهند.

مردم در مسیر توسعه له نشوند

وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره اینکه دولت بیشتر به کارهای روبنایی می‌پردازد تا کارهای زیربنایی، گفت: ایجاد سیستمی که تنها بتواند از طریق مجاری دیوان‌سالاری به مشکلات مردم رسیدگی کند یک آرزو است. ما همه آدم‌های ناقصی هستیم، آیا سیستم آمریکا به این شکل است؛ یعنی سیستم به گونه‌ای می‌چرخد که همه به حق خود می‌رسند؟ یعنی در آنجا فاصله طبقاتی پیدا نمی‌شود؟ اروپا به این گونه است؟ آیا نظام تصمیم‌گیری ما یکپارچه است؟ یعنی شما اگر ایده‌ درستی داشته باشید، می‌توانید آن را به همان صورت جلو ببرید؟ در این پیچ‌و‌خم‌ها این ایده زخم برمی‌دارد. این زخم‌ها یعنی تبعات اجتماعی و این تبعات اجتماعی به داخل زندگی مردم می‌رود.

وی با بیان اینکه «دولت نقاط کلیدی اقتصادی را دستکاری کرد»، گفت: سراغ ندارم در طول این سال‌ها این مقدار کارهای زیربنایی رخ داده باشد.

وی افزود:‌ ما باید فصلی برای جبران آن بگذاریم و اتفاقا این عین نگاه زیربنایی است. من مخالف دیدگاهی هستم که می‌گوید: باید در مسیر توسعه برخی از مردم له شوند؛ چون نگاه انسانی نیست توسعه برای مردم است یعنی ما مردم را له کنیم تا توسعه ایجاد شود.

۳۸میلیون نامه را جواب داده‌ایم

احمدی‌نژاد با اشاره به اینکه دولت ۳۷ تا ۳۸ میلیون نامه را جواب داده است، گفت: نه تنها دولت از کارهای زیربنایی باز نمانده است بلکه در هر بخشی چند برابر مدت مشابه کار شده است. بزرگ‌ترین اصلاحات ساختاری همچون اصل ۴۴، مالیات بر ارزش افزوده، خصوصی‌سازی، هدفمندی، کارهای زیربنایی و عمرانی در این دولت انجام شده است.

وی به صندوق توسعه ملی با ۵۳ میلیارد دلار ذخیره ارزی اشاره کرد و آن را از کارهای زیربنایی دولتش خواند. احمدی‌نژاد که می‌گفت بدهی دولت از سال ۷۲ به کشاورزان را پرداخت کرده است، ادامه داد: دولت نقاط کلیدی اقتصاد را اصلاح کرد که در تمامی دولت‌های گذشته قابل مقایسه نیست. برای اولین بار در تاریخ، صادرات غیرنفتی و واردات ما مساوی شده است که پشت آن تولید خوابیده است. تولید شده که فروش و صادرات داریم دیگر. دولت اگر برنامه نداشت به اینجا می‌رسید؟ من در این ۲۷ و ۲۸ سال بعد از انقلاب سراغ ندارم که اینقدر کار زیربنایی درباره اقتصاد شده باشد.

وی در پاسخ به سوالی که به تغییرات مدیریتی زیاد در دولتش اشاره داشت و آن را نشانه بی برنامگی می‌خواند، گفت: این تغییرات نشان دهنده برنامه داشتن است. نگاه ما جناحی و شخصی نبوده. ما اهداف روشنی را دنبال می‌کردیم و اهدافمان مهم بود نه اینکه برخی آدم‌ها در برخی پست‌ها باشند. کسی برای پست خاصی خلق نشده، هدف مهم است.

میزان صادرات غیر نفتی با واردات یکی شد

رییس‌جمهور گفت: به خاطر اینکه کار زیربنایی در کشور انجام شد برای اولین‌بار و در چهار ماهه اخیر میزان صادرات نفتی با واردات غیرنفتی مساوی شد. برخی فراموش کردند زمانی که ۲۰۰ میلیون دلار صادرات غیرنفتی بالا می‌رفت چه جشنی در این کشور می‌گرفتند.

احمدی‌نژاد گفت: وقتی ما دولت را تحویل گرفتیم ۷ میلیارد صادرات غیرنفتی و ۳۶ میلیارد واردات بود، الان صادرات و واردات مساوی شده است و پشت این یعنی توسعه تولید و تولید تنها با کارهای زیربنایی گسترش می‌یابد اینها همه همدیگر را تایید می‌کنند.

آیا در اجرای عدالت موفق بودید سوالی بود که احمدی‌نژاد در پاسخ به آن از عدالت مطلق و عدالت عینی سخن گفت و افزود: ما به دنبال عدالت مطلق هستیم که از انسان کامل برمی‌آید. یارانه مسکن و مسکن مهر، بنگاه‌های کوچک زودبازده و... همه با هدف بازتوزیع ثروت در کشور بوده است. حقوق بازنشستگان هم افزایش یافته است. ما حتی به زندانیان معسر هم توجه داشتیم و ۲۰ هزار نفر آنها را با کمک دولت آزاد کردیم. قرض‌الحسنه‌ها را در کشور توسعه دادیم. نسبت درآمدهای دهک‌های بالایی با پایانی کشور، به زیر ۱۰ کاهش یافته است. مصرف بالا رفته و ضریب جینی کاهش یافته است که نشان دهنده حرکت به سوی عدالت است.

وی در خصوص سهام عدالت افزود: شناسایی ۴۵میلیون انسان و سهام و سازماندهی آنان در قالب شرکت‌ها و اینکه سهام را به حسابشان بریزند، بزرگ‌ترین کار اجرایی و نرم‌افزاری تاریخ ایران است.

وی با تاکید بر اینکه ما قرض‌الحسنه‌های خرد را در کشور توسعه دادیم، گفت: ما قرض‌الحسنه‌های خرد را به لایه‌های پایین اجتماعی بردیم که نتیجه آن سبب کاهش ضریب جینی شد و این شاخصی است که همه آن را می‌شناسند و من چون قبلا این را گفته‌ام دیگر تکرار نمی‌کنم.

وی با بیان اینکه ما امروز تقریبا روی هدف برنامه قرار داریم تصریح کرد: نسبت مخارج دهک بالای درآمدی با پایین درآمدی برای اولین‌بار در تاریخ به زیر ۱۰ رسید، این اتفاق بزرگی است در حالی که مصرف کل نیز افزایش داشته است و این بر همه روشن است، چرا که ما سالانه بین ۹ تا ۱۰ درصد رشد مصرف در بخش‌های گوناگون داشته‌ایم.

رییس‌جمهور کشورمان اضافه کرد: مصرف افزایش داشته، ضریب جینی نیز کاهش پیدا کرده است که این به معنی حرکت به سمت عدالت است. البته وقتی دایره مدیریت شکسته می‌شود خود به خود یک فرصتی برای عدالت درست می‌شود.

وی افزود: برای اولین‌بار ما طرح‌ مهرماندگار را تعریف کردیم تا پروژه‌هایی را که بالای ۵۰ درصد پیشرفت داشته است تمام کنیم.

وی با بیان اینکه پرداختن دولت به کارت سوخت یک ریسک بزرگ بود، گفت: دولت‌ها سهمیه‌بندی بنزین را نمی‌پذیرفتند و اجرا نمی‌کردند. چون می‌گفتند مردم نمی‌پذیرند و مشکلات امنیتی به وجود می‌آید. اما دولت ما این موضوع را با مردم در میان گذاشت. اگر ستاره خلیج فارس هم راه بیفتد جزو بزرگ‌ترین صادرکنندگان سوخت می‌شویم. الان خودمان صادرکننده تجهیزات گازسوز هستیم. ۱۵ میلیون خودروی گازسوز در کل جهان وجود دارد که ۳ میلیون از آن در ایران است.

به صادر‌کننده سوخت تبدیل شدیم

وی با اشاره به طراحی کارت سوخت در دولت نهم آن را بزرگ‌ترین عملیات نرم‌افزاری خاورمیانه توصیف کرد و گفت: اینکه شما در چند هزار پمپ‌بنزین و چندین میلیون خودرو کارت سوخت ایجاد کنید معنای خودش را دارد و اگر کوچک‌ترین اخلالی در این دو به وجود بیاید چه اتفاقی می‌افتد؟ این مساله برای کشور بحران امنیتی درست می‌کند.

رییس‌جمهور با بیان اینکه ما به صادرکننده سوخت تبدیل شدیم، تصریح کرد: طراحی کارت سوخت ریسک بزرگی بود که هیچ دولتی زیر بار آن نمی‌رفت اما ما شجاعانه پذیرفتیم و آن را با مردم در میان گذاشتیم که ملت نیز به دلیل هوشمندی خود دولت را یاری کرد.

احمدی‌نژاد با بیان این‌که کشور اکنون هسته‌ا‌ی شده و ۱۲ هزار سانتریفیوژ در حال چرخش است، خاطرنشان کرد: مگر ما فضایی نشده‌ایم و موجود زنده به فضا نفرستادیم؟ ما در سرعت پیشرفت علمی دو، سه سال است که رتبه اول را داریم که آیا دولت در آن تاثیری نداشته است. وقتی گوجه فرنگی گران می‌شود، می‌گویند دولت مقصر است، ولی چرا در پیشرفت‌های علمی نمی‌گویند دولت موثر بوده است؟

خودباوری نسبت به سال ۸۴ افزایش یافته است

احمدی‌نژاد در ادامه با اعتقاد بر اینکه «نسبت به سال ۸۴ خودباوری، امید، شجاعت، همبستگی ملی، آگاهی نسبت به مسائل جهانی افزایش پیدا کرده است»، افزود: در این مدت فیلم‌های خوبی ساخته شده است که بعضا در سطح جهانی جایزه گرفته‌اند.

وی ادامه داد: خطر اضمحلال نسل را من برای اولین بار مطرح کردم. گرچه در آن زمان عده‌ای مسخره و اعتراض کردند، ولی بعدا به اهمیت این موضوع پی بردند.احمدی‌نژاد در ادامه گفت‌وگوی تلویزیونی خود در پاسخ به این پرسش که «در این دولت حلقه مدیریتی شکسته شد یا نه؟» گفت: ما یک اعتقادی داریم مبنی بر اینکه دولت مربوط به مردم است و باید در کنار مردم و برای مردم باشد. باید همراه آنها باشد و ما در طول ۸ سال گذشته تلاش کرده‌ایم که برای مردم باشیم و نبض دولت برای مردم زده است. هیچ‌کس، حتی مخالفان به‌رغم انتقاداتی که می‌کردند، هیچ‌گاه احساس نمی‌کردند که دولت مقابل آنها است. ما مولفه‌های اراده جمعی را گرفتیم و براساس آن حرکت کردیم.

رییس‌جمهور گفت: در حوزه کتاب با وجود موانعی که من برخی از ‌آنها را قبول ندارم، در هشت سال گذشته به‌اندازه چند برابر ۲۶ سال گذشته کتاب چاپ شده است. احمدی‌نژاد یکی دیگر از مسائل مهم در حوزه فرهنگ را توجه به فرهنگ کار و تلاش عنوان کرد و متذکر شد: در این عرصه موفقیت‌های زیادی به دست آمده و فرهنگ اشرافی‌گری از سیستم خارج و ساده‌زیستی و پاک‌دستی مسوولان جایگزین آن شده و فرهنگ کار و تولید در مقابل مصرف قرار گرفته است.

رییس‌جمهور با اشاره به ابتکارات و نوآوری‌های دولت در عرصه سیاست خارجی گفت:‌ من بیش از ۱۱۵ مسافرت خارجی داشتم اولین و مهم‌ترین کار ما یک گفت‌وگوی دو جانبه با ملت‌ها بود. یعنی رییس‌جمهوری از جانب ملت خودش با ملت‌ها گفت‌وگو می‌کند تا هم ملت‌ها حرف او را بفهمند و هم او حرف ملت‌ها را بفهمد و این سبب شد تا یک گفتمان مردمی در دنیا شکل بگیرد.

احمدی‌نژاد در ادامه با اشاره به موارد ویژه‌ای که در این دولت اتفاق افتاد، خاطرنشان کرد: بیشترین پرواز با هلی‌کوپتر و هواپیما توسط مسوولان دولت انجام شد و این به خاطر حضور در مناطق مختلف کشور بود. رییس‌جمهور در پاسخ به این صحبت مجری که خیلی‌ها دوست داشتند اتوبان شهید احمدی‌نژاد ایجاد شود، گفت: احتمالا درست شود و این اسم را بگذارند!

وی ادامه داد: به‌اندازه ساعت موظف یک خلبان در طول ۳۰ سال ما پرواز کرده‌ایم؛ نکته دیگری که برای اولین بار اتفاق افتاد، این بود که اولین رییس‌جمهوری که در کنار مرزهای رژیم صهیونیستی رفت که ۴۰ پرنده دشمن نیز در آسمان بود، این دولت بود که در آنجا ایستاد و از حقوق ملت فلسطین دفاع کرد و این بشارت را به بشریت داد که صهیونیست‌ها رفتنی هستند. احمدی‌نژاد با یادآوری خاطره‌ سخنرانی خود در مرز رژیم صهیونیستی و لبنان ادامه داد: برای ما ننگ بود که رییس‌جمهور ایران از پشت یک حفاظ و شیشه با مردم لبنان سخن بگوید و به همین خاطر مستقیم به پشت تریبون رفتم.

وی ادامه داد: دولت ما اولین دولتی است که در انتخابات ریاست جمهوری بعد از خودش کاندیدا نداشت و رقیب کسی نبود؛ اولین رییس دولت و هیات دولتی که هلی‌کوپترش به کابل برخورد کرد، اما به خاطر دعای مردم آن اتوبان شهید احمدی‌نژاد درست نشد ما بودیم!

رییس‌جمهور در پاسخ به این سوال که شما از شنبه عصر و پس از پایان مسوولیت خود در دولت می‌خواهید چه کارهایی را انجام دهید؛ در حالی که برخی می‌گویند شما به دفتر رییس‌جمهور پیشین یا بنیاد بهار و دانشگاه می‌روید، اظهار کرد: شما چه فکری می‌کنید که مجری در پاسخ به این سوال گفت شما قابل پیش‌بینی نیستید؛ که احمدی‌نژاد گفت بله برای من هم این موضوع قابل پیش‌بینی نیست. احمدی‌نژاد با تاکید براینکه حلقه بسته مدیریت شکسته شده است، خاطرنشان کرد:‌ یک نسل جدیدی از مدیران متخصص، مردمی و دلسوز معرفی شدند. خیلی از این افراد کاندیدای ریاست جمهوری هم شدند که اگر ردصلاحیت و عدم احراز صلاحیت نمی‌شدند رأی هم می‌آوردند. وی سفرهای استانی دولت نهم و دهم را دور زدن بوروکراسی برشمرد و تاکید کرد: بوروکراسی خواص گوناگونی دارد که یکی آن موضوع را می‌گیرد و در خود له و عوض می‌کند که سبب گرفتن انرژی کار می‌شود، اما ما این بوروکراسی را دور زدیم. رییس‌جمهور در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر تشکیل حزب بعد از دوران ریاست‌جمهوری اظهار کرد: من اصلا اهل حزب و گروه نیستم و قبلا هم تجربه کرده‌ام، اما باورهایی در من به وجود آمده که از آن کانال نمی‌شود اهداف و آرمان‌های الهی را دنبال کرد. رییس‌جمهور در پاسخ به این سوال که آیا در آینده حاضر است پستی را بپذیرد و به عنوان نمونه اگر شورای شهر چهارم او را به عنوان شهردار تهران انتخاب کند می‌پذیرد، گفت: ما خادم ملت و کشوریم. احمدی‌نژاد افزود: من حاضرم شب‌ها بروم و برای مردم با افتخار جوی‌های تهران را تمیز کنم، اما بالاخره جوان‌ترها هستند و به حمدالله کاندیدا هم زیاد است و شهردار می‌شوند و ما هم کمکشان می‌کنیم و اگر ایده‌ای هم داشته باشیم ارائه خواهیم داد.