دو تغییر در آرایش انتخابات ریاست جمهوری
اصلاح‌طلبان «روحانی» را معرفی کردند «حداد عادل» انصراف داد
دو تغییر در آرایش سیاسی انتخابات
حسن روحانی کاندیدای نهایی اصلاح‌طلبان شد
غلامعلی حدادعادل از رقابت کناره‌گیری کرد
دنیای اقتصاد- با نزدیک شدن به روز برگزاری انتخابات، عرصه حضور کاندیداها شفاف‌تر می‌شود. بر همین اساس روز گذشته صحنه انتخابات شاهد دو تحول مهم بود یکی در جناح اصلاح‌طلب و دیگری در جناح اصولگرا. شورای مشورتی اصلاح‌طلبان حسن روحانی را به عنوان کاندیدای واحد خود معرفی کرد و در جریان اصولگرا هم غلامعلی حداد عادل از صحنه رقابت کناره‌گیری و اعلام کرد که این اقدام وی در جهت «پیروزی اصولگرایان» است. این اقدام حدادعادل البته بلافاصله با استقبال از سوی ستاد انتخاباتی محمدباقر قالیباف و علی‌اکبر ولایتی روبه‌رو شد.
در سوی نخست میدان، شورای مشورتی اصلاح‌طلبان که چند روزی است بحث ائتلاف بین دو کاندیدای موجود این جریان یعنی حسن روحانی و محمدرضا عارف را پیگیری می‌کنند، اعلام کردند که در حمایت از حسن روحانی به عنوان کاندیدای جریان اصلاحات به اجماع رسیده‌اند. این تصمیم البته در یک ماراتن نفس گیر
در جلسه ای از روز یکشنبه همین هفته و با حضور نمایندگان دو کاندیدای مزبور آغاز شد. جلسه‌ای که در روز یکشنبه بدون حصول نتیجه پایان گرفت؛ اما قرار شد که روز دوشنبه دوباره از سر گرفته شود. بر همین اساس جلسه دیروز برای بحث در مورد اجماع ادامه پیدا کرد و حاصل آن هم انتخاب حسن روحانی به عنوان کاندیدای جریان اصلاحات بود.
اعضای شورای مشورتی اصلاح‌طلبان که زیر نظر سید محمد خاتمی و اکبر هاشمی رفسنجانی تشکیل شده است تا بتواند از معبر ایجاد ائتلاف بین دو کاندیدای این جریان، راه را برای پیروزی نامزد متبوعشان در انتخابات هموار کند، اعتقاد دارند با حاضر شدن تنها یک کاندیدا در عرصه رقابت احتمال پیروزی اصلاح‌طلبان را افزایش داده‌اند.
در همین راستا هم دیروز دبیر کل حزب کارگزاران در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر ضمن اعلام این خبر، در پاسخ به این سوال که نتیجه ائتلاف روحانی و عارف چه شده است، گفت: شورای مشورتی که آقای خاتمی تشکیل داده بودند اطلاعیه داده است که روحانی را به عنوان کاندیدای اصلاح‌طلبان انتخاب کرده‌اند؛ البته ضمن احترامی که به عارف دارم این اتفاق افتاده و آقای عارف و روحانی نیز گفته‌اند که تابع نظر بزرگان هستند.
وی با اشاره به حمایت آقای خاتمی از روحانی گفت: شورای مشورتی با حضور خاتمی تشکیل می‌شود و در این انتخاب آقای خاتمی بی‌تاثیر نیست. این شورا در گذشته نیز اطلاعیه‌هایی در رابطه با حضور آقای هاشمی داده‌اند، در مجموع نظر شورا قطعی است و آقای روحانی کاندیدای نهایی است.
کرباسچی با بیان اینکه کناره‌گیری عارف اتفاق مهمی است، افزود: اگر این اتفاق بیفتد چون مجموعه اصلاح‌طلبان و نیروهای مرتبط یک کاندیدا خواهند داشت کمک بزرگی برای آقای روحانی خواهد بود.
وی ادامه داد: نظر خودم این است که روحانی می‌تواند در دور اول برنده شود و بر اساس بعضی از نظرسنجی‌هایی که سراغ داریم رای روحانی بسیار بالا است و احتمالا با کناره‌گیری عارف این وضعیت بهتر نیز خواهد شد. کرباسچی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چنانچه عارف به نفع روحانی کنار نرود جبهه اصلاحات چه تصمیمی خواهد گرفت، گفت: من فکر نمی‌کنم این طور باشد؛ بالاخره مجموعه اصلاح‌طلبان با هم هماهنگ هستند.
انصراف حداد عادل
بدون حمایت رسمی از دیگری
در اردوگاه مقابل نیز صبح دیروز بالاخره یکی از نامزدها انصراف داد : غلامعلی حداد عادل. رییس سابق مجلس و مشاور مقام معظم رهبری، روز گذشته در حالی بیانیه انصراف از ادامه رقابت‌های انتخاباتی را منتشر کرد که حمایت روشنی از هیچ یک از هفت کاندیدای دیگر انتخابات ریاست‌جمهوری نکرده و تنها از مردم خواسته است «با رعایت معیارهای مورد نظر رهبر معظم انقلاب به کسانی رای دهند که از گفتمان انقلاب اسلامی و ارزش‌های مورد نظر امام و رهبری حمایت کنند.» او البته دلیل این انصراف را کمک به «پیروزی اصولگرایی در این انتخابات» برشمرده و ابراز امیدواری کرده که «سایر نامزدهای اصولگرا نیز در این لحظه خطیر و حساس به وظیفه خود عمل کنند.» وظیفه ای که حداد عادل توضیح نداده است که چیست.
به این ترتیب، اگرچه گمانه‌زنی اغلب ناظران سیاسی مبنی بر باقی نماندن غلامعلی حداد عادل در عرصه رقابت‌ها به واقعیت بدل شد؛ اما دیگر انتظار آنان مبنی بر حمایت علنی حداد عادل از یک کاندیدای دیگر (بیشترین احتمال: سعید جلیلی) به محاق رفت. حداد عادل البته در بیانیه انصرافش به عضویت در ائتلاف 1+2 (با حضور علی اکبر ولایتی و محمدباقر قالیباف) اشاره کرده، اما نگفته است که آیا باید انصراف او را به معنای حمایتش از دو عضو دیگر ائتلاف گذاشت یا خیر.
بقیه نامزدهای اصولگرا هم
به وظیفه شان عمل کنند
آن‌گونه که ایسنا گزارش داده است، در نامه انصراف حدادعادل خطاب به «ملت شریف ایران» آمده است: پیروزی اصولگرایان را در انتخابات ریاست‌جمهوری هدف اصلی خود می‌دانم و معتقدم با استمرار اصولگرایان حقیقی می‌توان آرامش و امنیت و عقلانیت را که لازمه ایجاد حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی است بر کشور حاکم کرد و بر این اساس خود را موظف می‌دانم از هر اقدامی که با واسطه یا بی‌واسطه به شکست اصولگرایی در این انتخابات منجر شود پرهیز کنم.
وی ادامه می‌دهد: شرکت اینجانب در ائتلافی که به«ائتلاف سه‌گانه» یا «ائتلاف پیشرفت» موسوم شد دقیقا برای آن بود که نامزدهای اصولگرا در رقابت با یکدیگر سبب شکست اصولگرایان نشوند. ما با هم برای تلاش در راه پیروزی اصولگرایان عهد و پیمان بسته بودیم و من دقیقا بر آن عهد و پیمان استوار مانده‌ام.
رییس سابق مجلس می‌گوید: با نزدیک شدن به ایام ثبت‌نام نامزدها و حوادثی که در آخرین ساعت روز آخر ثبت‌‌نام روی داد و نگرانی‌هایی از باب تکرار حوادث تلخ سال‌های گذشته به‌ویژه فتنه‌ سال 88 را پدید آورد، لازم دیدیم منتظر مشخص شدن آرایش سیاسی نامزدها بمانیم و پس از آن به مصلحت دیدیم که با شرکت در تبلیغات انتخاباتی و خصوصا با استفاده از فرصت‌های صدا و سیما و مناظره‌ها، دیدگاه‌ها و برنامه‌های خود را به اطلاع ملت برسانیم. اینجانب تصمیم گرفتم مواضع خود را در مناظره‌ها و برنامه‌های صداو سیما به روشنی و صراحت اعلام کنم و حتی در این مناظره‌ها از بیان نقد نسبت به مواضع بعضی از نامزدهای اصولگرا نیز دریغ نورزم.
حداد عادل می افزاید: با در نظر گرفتن واقعیت‌های پیش رو در صحنه انتخابات و با توجه به نیت و انگیزه‌ای که از آغاز حضور در ائتلاف داشته‌ام به عهد خود وفا می‌کنم و انصراف خود را از نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌کنم تا به سهم خود به پیروزی اصولگرایی در این انتخابات کمک کرده‌ باشم. امیدوارم سایر نامزدهای اصولگرا نیز در این لحظه‌ خطیر و حساس به وظیفه‌ خود عمل کنند برادرانه و مشفقانه توصیه می‌کنم مردم عزیز با تصمیم درست خویش کاری کنند که یا اصولگرایان در مرحله‌ اول انتخابات پیروز شوند یا چنان شود که در صورت کشیده شدن انتخابات به مرحله‌‌ دوم، رقابت میان دو اصولگرا باشد. وی ادامه می‌دهد: با انصراف خود از مردم عزیز می‌خواهم معیارهای مورد نظر رهبری معظم انقلاب را در رای دادن به نامزدها دقیقا رعایت کنند و به کسانی رای دهند که به مبانی جمهوری اسلامی معتقد بوده و شجاع و بانشاط و توانمند باشند و از گفتمان انقلاب اسلامی و ارزش‌های مورد نظر امام و رهبری حمایت کنند و پاسدار خون شهیدان و فداکاری‌های ایثارگران عزیز و خانواده‌ معظم شهدا باشند تا درخشش انقلاب اسلامی در فضای ظالمانه و ظلمانی نظام سلطه جهانی روز به روز افزون‌تر شود.

دو تغییر در آرایش انتخابات ریاست جمهوری