دنیای اقتصاد- انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم نخستین تجربه برگزاری انتخابات در قالب هیات اجرایی مرکزی انتخابات است. اکنون که یکی دو هفته از این تجربه تازه می‌گذرد، سید صولت مرتضوی در جلسه روز گذشته آن به عنوان دبیر هیات اجرایی مرکزی انتخابات برگزیده شد. حالا هیاتی که بنابر اصلاحیه نمایندگان مجلس بر قانون انتخابات به منظور برگزاری هر چه بهتر انتخابات تصویب شده بود، تکمیل شده و از روی کاغذ به مرحله عمل رسیده است. در این بین در اولین جلسه هیات مرکزی انتخابات مرتضی بختیاری، وزیر دادگستری به عنوان نایب‌رییس هیات انتخاب شده است.

بر اساس قانون جدید هیات اجرایی متشکل از وزیر کشور، وزیر اطلاعات، دادستان کل کشور و یکی از اعضای هیات رییسه مجلس (بدون حق رأی و به انتخاب رییس مجلس) است که اعضای حقوقی هیات اجرایی را تشکیل می‌دهند و وزیر کشور وظیفه دارد 30 نفر از شخصیت‌های مذهبی، فرهنگی و اجتماعی کشور را که دارای صلاحیت‌های لازم هستند به عنوان معتمد به هیات مرکزی نظارت بر انتخابات معرفی کند تا از بین آنها 7 نفر به عنوان عضو اصلی و 4 نفر به عنوان عضو علی‌البدل انتخاب شوند.

روند پیش گفته از جمله معرفی 30 معتمد از سوی وزارت کشور به شورای نگهبان و تائید آنها از سوی این شورا در پروسه‌ای دو ماه و نیمه سرانجام در هفته گذشته نهایی شده است. اکنون نیز با جاگیری هر یک از اعضای این هیات در سمت‌های خود فاز عملیاتی و اجرایی برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در سر و شکل جدیدش که با تابلوی هیات اجرایی مرکزی انتخابات شناخته می‌شود، آغاز شده است. پیش‌تر در زمانی که هنوز سرنوشت 30 معتمد وزارت کشور روشن نبود، معاونت نظارت مجلس در تذکراتی از وزارت کشور خواسته بود هر چه سریع‌تر امور مربوط به تشکیل هیات مرکزی انتخابات را سامان دهد.

در این شرایط و پس از تعیین تکلیف معتمدان 30 نفره، خروجی جلسه انتخاب معتمدین مردمی هیات اجرایی انتخابات که پنج‌شنبه برگزار شد، سید مرتضی بختیاری وزیر دادگستری، انسیه خزعلی رییس دانشگاه الزهرا، اسماعیل کوثری نماینده تهران، حجت‌الاسلام محمد محمدیان نماینده ولی فقیه در دانشگاه‌ها، حجت‌الاسلام سیدرضا تقوی رییس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه، حجت‌الاسلام محمد حسن رحیمیان نماینده مقام معظم رهبری در بنیاد شهید و امور ایثارگران و محمد مهدی زاهدی رییس کمیسیون آموزش مجلس بودند که حالا 7 عضو اصلی معتمد در هیات عالی اجرایی انتخابات دوره یازدهم ریاست‌جمهوری را تشکیل می‌دهند. همچنین 4 عضو علی‌البدل هیات عالی اجرایی انتخابات نیز به ترتیب رضا تقی پور وزیر سابق ارتباطات، حسین مظفر نماینده تهران، حجت‌الاسلام شیرمردی و حجت‌الاسلام آشتیانی عراقی نمایندگان قم تعیین شدند. یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری 24 خرداد برگزار می‌شود و ثبت‌نام از داوطلبان نامزدی نیز از سه‌شنبه همین هفته آغاز خواهد شد.

از امکانات دولتی برای تبلیغات استفاده نشود

وزیر کشور در این باره گفت: روند اجرایی یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری از سه‌شنبه ۱۷اردیبهشت آغاز می‌شود. به گزارش واحد مرکزی خبر،‌ مصطفی محمد نجار پس از تشکیل اولین جلسه هیات اجرایی مرکزی انتخابات گفت: ۶۷هزار شعبه انتخاباتی در سراسر کشور پس از دستور وزیر کشور باید کارشان را آغاز کنند و هیات‌های اجرایی تشکیل شود؛ به این ترتیب بر اساس جدول زمان‌بندی مراحل اجرایی انتخابات ریاست‌جمهوری به پیش می‌رود.

محمد نجار در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا وزارت کشور بر تبلیغات پیش از موعد داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری و اینکه این تبلیغات از بودجه‌های دولتی نباشد نظارت دارد، گفت: قانون انتخابات تصریح کرده است که نباید از امکانات دولتی برای تبلیغات انتخاباتی استفاده شود؛ قانون روزهای مشخصی را برای تبلیغات انتخاباتی تعیین کرده است و اگر تخلفی در این مورد صورت بگیرد قوه قضائیه به آن رسیدگی می‌کند و برخورد لازم برابر قانون صورت می‌گیرد.

وزیر کشور همچنین گفت: تدابیر لازم در سفارتخانه‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور برای برگزاری یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری اندیشیده و امکانات لازم فراهم شده است. مصطفی محمدنجار افزود: علاوه بر مردم داخل کشور، ایرانیان خارج از کشور که از نظر سنی واجد شرایط هستند، می‌توانند در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کنند. وی افزود: برابر تبصره ۴ ماده ۳۱ اصلاحیه قانون انتخابات؛ دبیر ستاد انتخابات کشور که مسوولیت دبیری هیات اجرایی مرکزی را هم بر عهده دارد بنا به پیشنهاد اینجانب و تایید هیات انتخاب می‌شود و قرار شد آقای مرتضوی معاون سیاسی وزارت کشور این مسوولیت را بر عهده داشته باشد. وی افزود: همچنین برابر تبصره ۵ همین ماده قانونی، انتخاب نایب رییس هیات اجرایی انجام شد و آقای بختیاری به اتفاق آرا به این سمت انتخاب شد.