16میلیارد تومان گردش مالی موسیقی در سال 85

نگاه سوم - در ایران آمار دقیق از وضعیت اقتصادی هنر به صورت شفاف وجود ندارد. در سینما این آمار به فروش فیلم‌ها خلاصه می‌شود، در تئاتر بر تعداد بازدید کننده از نمایش‌ها، در کتاب به تیراژ کتاب و وضعیت چاپ و در موسیقی به هیچ وجه آماری از اوضاع بازار وجود ندارد. در همین خصوص آماری از سوی شورای نظارت و ارزشیابی دفتر شعر و موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شده است که نشان می‌دهد صنعت موسیقی کشور در سال گذشته شاهد گردش مالی ۱۶میلیارد تومانی بوده است.

این رقم در حالی منتشر شده که فعالان این حوزه نیز معتقدند در این حوزه آمار دقیقی از میزان گردش مالی وجود ندارد چون بخش اعظم مصرف در این حوزه به صورت قاچاق و غیرقانونی انجام می‌شود. اعلام آمار دقیق از وضعیت بازار هنر باعث شفاف سازی در این عرصه می‌شود و می‌تواند کمک به افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف هنر کند.

محمد دشت گلی در خصوص نحوه تعیین این رقم گفت: این رقم تنها مربوط به هزینه و درآمدهای ناشی از تولید و نشر آثار می‌شود و موارد مثل کنسرت، آموزش موسیقی و خرید فروش ساز را شامل نمی‌شود. به عنوان مثال در تعیین این آمار ،هزینه‌‌هایی مثل آهنگسازی، نوازنده، ضبط قطعات در استودیو، چاپ و توزیع ضرب در تیراژ هر نسخه شده در نظر گرفته شده و در نهایت از جمع کل این ارقام، میزان گردش مالی در این صنعت را می‌توان تعیین کرد. وی افزود: سال گذشته تعداد ۲۴۵ مجوز انتشار آثار موسیقایی از طرف این شورا صادر شد که براساس برآورد ما در تولید آنها حدود ۱۵۰هزار نفر نقش داشته‌اند. این آمار نشان می‌دهد که صنعت موسیقی، صنعت کوچکی نیست وافراد زیادی دست کم از نظر اقتصادی به آن وابسته‌اند.

دشت گلی با بیان اینکه موسیقی صنعت گرانی هم هست، ادامه داد: هزینه تولید هر آلبوم موسیقی رقمی در حدود ۳۰ تا ۴۰میلیون تومان است و این یک رقم سنگین برای ناشرانی است که در این حوزه مشغول به فعالیتند. بنابراین چنین صنعت گرانی نیاز به توجه و سرمایه‌گذاری‌‌های بیشتری هم دارد. زیرا حجم استفاده از موسیقی نشان می‌دهد که مطالبات امروز جامعه ما برای این هنر افزایش یافته است. رییس شورای نظارت و ارزشیابی دفتر شعر و موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: متاسفانه با وجود اینکه حضور در این صنعت و تولید آثار با کیفیت و فاخر کار آسانی هم برای فعالان این حوزه نیست، اما هیچ کمکی هم به ناشران این حوزه نمی‌شود. زیرا بودجه امور فرهنگی در کشور بسیار پایین است و از این بودجه اندک نیز، کمترین اعتبارات نصیب بخش موسیقی می‌شود.