ایران؛ موضوع محوری نطق روسای کشورها

دنیای اقتصاد- سه‌شنبه، بیشتر وقت نشست عمومی سالیانه سازمان‌ملل‌متحد به بحث‌‌های عمومی روسای کشورها اختصاص یافت. در این سخنرانی‌ها یکی از موضوعات مشترک، ایران و به طور خاص برنامه‌ هسته‌ای کشورمان بود. برخی روسای کشورها از حق ایران در بهره‌گیری صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای دفاع کردند؛ اما در مقابل نمایندگان آمریکا، فرانسه و آلمان به ایران حمله کردند. دبیر کل سازمان‌ملل روز سه‌شنبه در نشست بحث‌‌های عمومی مجمع‌عمومی سازمان‌ملل گفت که اطمینان دارد که راه‌حل مذاکره برای حل مساله برنامه هسته‌ای ایران به نتیجه می‌رسد. بان کی‌مون تصریح کرد: اطمینان دارم که ما با جمهوری‌اسلامی‌ایران از طریق مذاکره‌ به نتیجه می‌رسیم.

وی بدون‌اشاره مستقیم به زرادخانه‌‌های اتمی آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه، اسرائیل، هند و پاکستان افزود: هدف نهایی ما خلع سلاح هسته‌ای در عرصه جهانی است و اگر در این روند شکست بخوریم این تسلیحات روزی ما را نابود می‌کنند. دبیرکل سازمان‌ملل از سران جهان خواست تا تلاش‌های خود را برای تقویت این سازمان بیشتر کنند تا جهان از منافع آن بهره‌مند شود.

بان کی‌مون تصریح کرد: به جای لفاظی، توجهات باید بیشتر به انجام کار باشد و در همین ارتباط به موفقیت‌های به‌دست‌آمده در زمینه سازماندهی مجدد عملیات حفظ صلح و تقویت اداره امور سیاسی این سازمان اشاره کرد و گفت: دیپلماسی پیشگیرانه می‌تواند جان بسیاری را حفظ و از بسیاری از تراژدی‌ها جلوگیری کند.

دانیل اورتگا، رییس‌جمهوری نیکاراگوئه نیز روز سه‌شنبه در سخنرانی خود در مجمع‌عمومی سازمان ملل، آمریکا را به تحمیل دیکتاتوری جهانی متهم و از حق ایران و کره‌شمالی برای داشتن فناوری هسته‌ای دفاع کرد. اورتگا در این سخنرانی، که خبرگزاری آسوشیتدپرس آن را یکی از «آتشین‌ترین سخنرانی‌هایی که تاکنون در مجمع‌عمومی سازمان‌ملل ایراد شده» خواند، اضافه کرد که آمریکا «در مقام تنها کشور جهان که بمب هسته‌ای روی مردم بی‌گناه ریخته، هیچ حقی ندارد که حقوق ایران و کره‌شمالی را برای دنبال کردن فناوری هسته‌ای برای مقاصد صلح‌آمیز زیر سوال ببرد.» وی همچنین این پرسش را مطرح کرد که «حتی اگر آنها نیروی هسته‌ای را برای مقاصدی بخواهند که صلح‌آمیز نباشد، آمریکا با چه حقی آن را زیر سووال می‌برد؟»

رییس‌جمهوری برزیل نیز در مقر سازمان‌ملل متحد از حق‌مسلم و مشروع ایران برای استفاده از انرژی هسته‌ای مسالمت‌آمیز دفاع کرد و با انتقاد از تنش‌آفرینی غربی‌ها در این زمینه گفت : ایران نباید فقط به دلیل شک غربی‌ها مجازات شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری رویترز، لوئیز لولا داسیلوا پس از سخنرانی در مجمع‌عمومی‌سازمان‌ملل متحد به خبرنگاران گفت: تاکنون ایران مرتکب هیچ خلافی از لحاظ راهکارهای سازمان‌ملل متحد درباره سلاح‌های هسته‌ای نشده است و هیچ‌کس را نباید از پیش مجازات کرد.

وی افزود: اگر ایران می‌خواهد اورانیوم را غنی کند، اگر می‌خواهد مساله هسته‌ای را به شیوه ای صلح‌آمیز مانند آنچه برزیل انجام داد، پی بگیرد، این حق ایران است.

نخست‌وزیر اسپانیا نیز روز سه شنبه در یک نشست مطبوعاتی با خبرنگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک در رابطه با برنامه هسته‌ای ایران گفت: منشور سازمان ملل با اهداف ترویج صلح ایجاد شده و باید هر گونه اقدام را برای گفت‌وگو انجام دهند.

خوزه لوئیس رودریگز زاپاترو، تصریح کرد: قبل از این که اقدامی صورت بگیرد که احتمال رویارویی را تقویت کند، باید تمامی امکانات برای گفت‌وگو به کار گرفته شود.

مخالفان ایران

به‌رغم سخنان حمایت‌آمیز برخی از روسای کشورها که در بخش بحث آزاد مجمع عمومی سازمان ملل به سخنرانی پرداختند، سارکوزی و مرکل در سخنرانی خود ادعاهای غرب درباره برنامه هسته‌ای ایران را تکرار کردند و بوش در عین اینکه باز هم به ایران حمله کرد، اما بر خلاف انتظار چندان به موضوع این کشور نپرداخت.

جورج بوش در سازمان ملل در اظهاراتی بی‌اساس ایران را در کنار جمع دیگری از کشورها رژیمی بی‌رحم خواند.

به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا، رییس جمهوری این کشور روز سه‌شنبه در سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: هر کشور متمدنی این مسوولیت را دارد که در کنار مردمی بایستد که از دیکتاتوری رنج می‌برند. وی مدعی شد: در بلاروس، کره‌ی شمالی، سوریه و ایران رژیم‌های بی‌رحم، مردمشان را از حقوق بنیادی که در اعلامیه جهانی (حقوق بشر) لحاظ شده محروم می‌کند. براساس این گزارش، با وجودی که انتظار می‌رفت در سخنرانی رییس‌جمهوری آمریکا توجهی بیشتری به ایران نشان داده شود، اما جورج بوش فقط اشاره کوچکی به ایران داشت.

رییس جمهوری فرانسه نیز در نشست سالیانه مجمع عمومی‌سازمان ملل ادعا کرد که برنامه هسته‌ای ایران می‌تواند به تولید تسلیحات اتمی‌منجر شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پرس تی وی، سارکوزی یاد‌آور شد: اگر جامعه جهانی در مبارزه با تکثیر و توسعه سلاح‌های هسته‌ای شکست بخورد و در برخورد با آن کوتاهی کند، جهان روی صلح و آرامش را نخواهد دید.

رییس جمهوری فرانسه همچنین با بیان اینکه ایران برنامه‌های هسته‌ای خود را غیرنظامی‌ و صلح‌آمیز می‌داند، مدعی شد که این برنامه‌ها به ایران اجازه خواهد داد تا به تسلیحات هسته‌ای دست یابد.

وی ادعا کرد: خطر ایران هسته‌ای برای صلح و ثبات منطقه و جهان قابل پذیرش نیست. این مقام فرانسوی در عین حال گفت: موضوع هسته‌ای ایران تنها می‌تواند با همکاری و در سایه گفت‌وگو و اتخاذ تصمیمات محکم حل شود. رییس‌جمهوری فرانسه که همچنین در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل و در گفت‌وگویی با خبرنگاران گفت که نیازی مبرم برای جلوگیری از گسترش تسلیحات هسته‌ای ایران وجود دارد!

او گفت از اینکه با حضور رییس‌جمهوری ایران توانستم بگویم که برنامه هسته‌ای ایران غیرقابل قبول است، مجمع عمومی را تحسین می‌کنم.

سارکوزی افزود: البته شخصا نمی‌دانم که در حین اظهاراتم رییس‌جمهوری ایران هم حضور داشت یا نه، ولی همه موظفند که به صحبت‌های دیگران گوش دهند.

صدراعظم آلمان نیز در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواستار اتخاذ مواضع سرسختانه علیه ایران در صورت تسلیم نشدن در برابر خواسته‌های زیاده خواهانه غربی‌ها مبنی بر توقف فعالیتهای هسته‌ای صلح‌آمیز شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شبکه خبری دویچه وله آنگلا مرکل در ادامه سخنان خود اظهار کرد: چنانچه ایران همکاری‌های لازم را در جهت رفع ابهامات موجود درباره فعالیت‌های هسته‌ای خود نشان ندهد؛ آلمان نیز تحریم‌های سرسختانه‌ای را در قبال این کشور در نظر خواهد گرفت.

صدراعظم آلمان در ادامه موضع ضد ایرانی خود در همسویی با سارکوزی و بوش مدعی شد: چنانچه ایران در پی دستیابی به بمب اتمی باشد، این امر می‌تواند خطر بزرگی برای خاورمیانه و حتی اروپا به شمار آید.

مرکل ادامه داد: جامعه بین‌المللی نباید به خود اجازه دهد در اقدام مصممش علیه اعمال تحریک‌آمیز ایران دچار شکاف شود.

وی با نادیده گرفتن قوانین ابتدایی بین‌المللی ادامه داد: این جهان نیست که باید ثابت کند ایران در حال ساخت بمب است، ایران باید جهان را متقاعد کند که به دنبال بمب نیست.