ناخرسندی روسیه از تلاش فرانسه برای تشدید تحریم

لاوروف: ایران از جدول زمانی طرح اقدام پیشی گرفته است

نسیم بجنوردی- پاریس و واشنگتن به شدت پیگیری جلب حمایت دیگر اعضای ۱+۵ برای گسترش تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران هستند. مقام‌های فرانسوی حتی پیشنهاد داده‌اند، با توجه به دشوار بودن جلب نظر پکن و مسکو، تحریم‌هایی خارج از چارچوب سازمان ملل توسط آمریکا و اتحادیه اروپایی به اجرا گذاشته شود، اخبار غیررسمی حاکی از موافقت واشنگتن با این پیشنهاد است، در عین اینکه این گزینه ابتکاری سارکوزی، خشم مسکو را برانگیخته است. برلین نیز تمایلی به تشدید تحریم‌ها علیه ایران ندارد، افزون بر این گلایه‌مند است که از ناحیه قوانین تحریمی علیه ایران، بیش از دیگر کشورهای عضو ۱+۵ متضرر شده است، چرا که شرکت‌های فرانسوی به مبادلات تجاری با ایران ادامه می‌دهند و شرکت‌های آمریکایی نیز با ثبت شرکت‌های غیرآمریکایی، تحریم‌ها را دور می‌زنند و در ایران سرمایه‌گذاری می‌کنند.

یک روزنامه انگلیسی با اشاره به نارضایتی روسیه از موضع خصمانه فرانسه در قبال برنامه هسته ای صلح آمیز ایران درباره آلمان نوشت که این کشور اظهار‌نظرها علیه خود مبنی بر اینکه موضع نرمی‌را در قبال اقدامات جدید غربی‌ها علیه ایران اتخاذ کرده، رد می‌کند.

روزنامه فایننشال تایمز نوشت‌: برلین این کار را از طریق یادآوری این مساله انجام می‌دهد که شرکت‌های آلمانی تجارت خود را با تهران بسیار بیشتر از همتایان خود در کشورهایی که اصرار بیشتری در قبال تحریم‌ها دارند، کاهش داده‌اند.

به گفته منابع آگاه، وزارت امور خارجه آلمان سوابق و پرونده‌ای را در زمینه روابط شرکت‌های فرانسوی و آمریکایی آماده کرده است.

یکی از سخنگویان آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان گفت که تجارت آلمان و ایران تا حد زیادی کاهش یافته است.

وی افزود: اما نمی‌توان این مساله را درباره کشورهای دیگر که با ایران تجارت می‌کنند، مشاهده کرد. این سخنگوی دولت آلمان از دیگر کشورها خواست تا در تعامل اقتصادی خود با ایران به طور کلی بازنگری کنند.

به نوشته فایننشال تایمز، حمله متقابل آلمان احتمالا بر روابط در داخل کشورهای گروه ۱+۵ فشار بیشتری وارد می‌کند.

به گفته منابع آگاه‌، در سوابق و پرونده آلمان، لیست شرکت‌های فرانسوی از جمله «توتال» قرار دارد که در ایران بسیار فعال هستند. در این پرونده آمده است که تجار آمریکایی از شرکت‌ها در دوبی برای کانال زدن در جهت تجارت خود با ایران استفاده می‌کنند تا مشارکت مستقیم آمریکا را پنهان کنند.

وزارت امورخارجه آلمان از اظهار نظر درباره این پرونده یا گزارش‌های مربوط به اینکه «فرانک والتر اشتاین مایر»، وزیر امور خارجه آلمان از آن در نشست گروه ۱+۵ در نیویورک در روز جمعه استفاده خواهد کرد یا نه، خودداری کرد .

به نوشته این روزنامه، درخواست‌های فرانسه برای اعمال تحریم از سوی اتحادیه اروپا علیه ایران، روسیه را که هم‌اکنون مخالف تحریم‌های بیشتر شورای امنیت سازمان ملل متحد است، عصبانی کرده است.

یک مقام آلمانی روز گذشته گفت‌: ما از اقدام بین‌المللی حمایت می‌کنیم‌، اما روس‌ها هشدار داده‌اند که به اقدام شورای امنیت در صورتی که اتحادیه اروپا با تحریم‌های رسمی ‌خودش به جلو حرکت کند، علاقه‌مند نیستند.

وی افزود: آلمان اقدام‌های غیر‌رسمی ‌بیشتری را علیه تهران اتخاذ می‌کند؛ از جمله توقف اعتبارهای صادراتی و فشار بر بانک‌ها برای عقب‌نشینی از ایران.

هفته گذشته دیپلمات‌های فرانسه با تاکید بر ضرورت تشدید تحریم‌ها، گفتند که تحریم‌های سازمان ملل متحد به معنای انحراف، چه برسد به جدا شدن، از مسیر مذاکرات سازمان ملل متحد که می‌تواند چندین ماه طول بکشد، نیست.

این موضع فرانسه ناخرسندی روسیه را به دنبال داشته است. موضع روسیه حمایت از توافق ایران و آژانس برای روشن شدن مسائل باقی‌مانده درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران است. مسکو از کشورهای ۱+۵ می‌خواهد که تشدید تحریم‌ها را تا زمان آشکار شدن نتایج همکاری تهران با آژانس متوقف کنند.

چنانکه سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در آخرین موضع‌گیری رسمی خود گفت: امیدواریم که در همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نتایج مثبتی محقق شود.

خبرگزاری ریانووستی به نقل از لاوروف افزود: آژانس اعلام کرده است که همکاری با ایران همزمان با یک زمانبندی هماهنگ شده با این کشور انجام می‌شود.

بر پایه این گزارش، وی به خبرنگاران در نیویورک گفت: اگر کارها به همین روال انجام شود ما به نتایج مهمی در زمینه پرونده هسته‌ای ایران می‌رسیم و همه مسائلی که این کشور هنوز به آن جواب نداده، روشن خواهد شد.

لاوروف گفت: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطلاع داده که کار با ایران از جدول زمانی که از سوی ایران و آژانس تنظیم شده بود، پیشی گرفته است.

در این حال سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با تاکید بر اینکه تهران از اعمال مجازات‌های جدید نمی‌ترسد، گفت: صدور قطعنامه جدید علیه تهران سبب تضعیف جایگاه فنی و قانونی آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای می‌شود.

به گزارش خبرگزاری فارس، محمد علی حسینی در گفت‌وگو با روزنامه «الشرق الاوسط» چاپ لندن گفت: ایران و آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای توافق کرده‌اند در چارچوب طرح کاری، مشکلات موجود میان دو طرف حل و فصل شود، از این رو، تهران هیچ دلیلی نمی‌بیند که قطعنامه جدیدی علیه ایران تصویب شود.

حسینی تصریح کرد: چنانچه شورای امنیت قطعنامه جدیدی علیه تهران تصویب کند، جایگاه فنی و قانونی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تضعیف می‌شود و چنین قطعنامه‌ای نشان می‌دهد که با انگیزه‌های سیاسی صادر شده است و بر اساس هیچ یک از اصول قانونی و منطقی نیست افزون بر این، یک نوع تناقض در رفتار غرب در برابر توافق ایران و آژانس(حل مشکلات موجود) به وجود می‌آید.

حسینی با اشاره به مواضع برخی از مسوولان فرانسوی درباره ایران و تشدید تحریم‌های تهران گفت: این سخنان به موقعیت فرانسه نزد افکار عمومی جهان به ویژه منطقه خاورمیانه لطمه می‌زند و ما امیدواریم که این سخنان گذرا و صوری باشد و حاکی از دیدگاه واقعی و راهبردی پاریس نباشد. البته کوشنر گفته است که رسانه‌ها سخنان وی را اشتباه تفسیر کرده‌اند و موضع مسوولان ایرانی هم نشان می‌دهد که همگی اعتقاد دارند راه‌های دیپلماسی بهترین گزینه برای پایان دادن به بحران پرونده هسته‌ای ایران است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران با تاکید بر موضع «متوازن و دقیق» روسیه و چین در قبال پرونده هسته‌ای ایران گفت: مسکو و پکن بر اساس منافع ملی خود و هماهنگ با معادلات بین‌المللی تصمیم‌گیری می‌کنند و بعید است که تهدیدات برخی کشورها تاثیری در دیدگاه‌های روسیه و چین داشته باشد.