عضویت کشورهای درحال توسعه در انجمن جهانی حفظ هوا
اتحادیه اروپا قصد دارد در زمینه مبارزه با عوارض تغییرات جوی به کشورهای درحال توسعه یاری کند. به این منظور، به گفته کمسیر کمکهای عمرانی اتحادیه، «انجمن جهانی حفظ هوا» بنیانگذاری خواهد شد. تهیه برنامهها یی برای آمادگی در مقابل فاجعههای طبیعی ناشی از گرم شدن زمین و کاهش گازهای سمی ناشی از نابودی جنگلها، از جمله مهمترین وظایف انجمن جهانی حفظ هوا خواهد بود. فاجعههای طبیعی ظرف شش سال گذشته در آفریقا، آسیا و کارائیب، به میزانی چشمگیر افزایش یافتند و قربانیان بیشماری گرفتند.
این فاجعهها برای کمیسیون اتحادیه اروپا نشانه آن بود که بیش از همه کشورهای درحال توسعه از نتایج تغییر هوا آسیب میبینند. این کشورها فضا را به میزانی بسیار اندک آلوده میکنند اما بیشترین سهم را از نتایج آلودگیهای ایجاد شده در کشورهای صنعتی و در حال شکوفایی دارند.
به همین دلیل است که لویی میشل، کمیسر کمکهای عمرانی اتحادیه اروپا پیشنهاد پیوستن کشورهای درحال توسعه را به انجمن جهانی تغییرات جوی پیبشنهاد میکند. او در این مورد می گوید: «ما روی پیشنهاد ایجاد یک انجمن جهانی کار میکنیم تا بتوانیم با فقیرترین و آسیبپذیرترین کشورهای جهان به یک استراتژی مشترک برسیم. باید در یک گفتمان بنیادین بر نتایج تغییرات جوی حاکم شویم و کشورهای درحال توسعه را برای مقابله با فاجعههای طبیعی ناشی از آن آماده کنیم. انجمن می بایست کمکهای ویژهای را ارائه دهد که در برنامه کلی توسعه پایدار گنجانده شوند».
کمیسیون اتحادیه اروپا تصمیم دارد برای جلوگیری از زیان سیلها پروژههایی در زمینه سدسازی، ساختمانهای شناور و سیستمهای هوشمندتر آبیاری تهیه کند. وظیفه محوری، جلوگیری از قطع درختان جنگلی و جنگلکاری در مناطق حفظ نشده است. علاوه بر این، سیستمهای اخطاردهنده علیه توفانها و سایر فاجعههای طبیعی باید ایجاد شوند.
در عینحال مهم است که کشورهای درحال توسعه در تدوین قوانین مربوط به آلودگی هوا مشارکت داشته باشند. یکی دیگر از پیشنهادها این است که چون کسب استانداردهای حفظ هوا در کشورهای پیشرفته صنعتی بسیار گران است، شرکتهای صنعتی باید بتوانند این امتیاز را در کشورهای در حال توسعه کسب کنند. در عوض، با پولی که از این طریق صرفهجویی میشود، باید تکنولوژی جلوگیری از آلودگی هوا به کشورهای درحال توسعه صادر شود.
در این مورد لویی میشل میگوید: «این دردناک است که ما صنایع آلودهکننده را در اختیار این کشورها قرار دهیم، در حالی که دارای تکنولوژیهایی هستیم که میتوانیم صنایع پاکیزه را بسازیم. همه این کشورها میتوانند از ثمرات پیشرفتهای علمی ما در این رشته بهرهمند شوند».
به عقیده کمیسر کمکهای عمرانی اتحادیه اروپا، در کشورهای درحال توسعه می بایست حتیالمقدور از ایجاد و توسعه نیروگاههایی که با ذغال سنگ، نفت، گاز و انرژی هستهای کار میکنند، جلوگیری به عمل آید. وی اشاره می کند: «پیش از فکرکردن به هرچیز دیگری، کشورهایی که به اندازه کافی ذخیره انرژیهای تجدیدشونده در اختیار دارند، باید حتیالمقدور از آنها استفاده کنند. من پیش از آن که از انرژی هستهای حرف بزنم، به انرژی آبی، خورشیدی و بادی فکر میکنم».
کشورهای درحال توسعه برای پیوستن به انجمن جهانی حفظ هوا نیازی به تسلیم تقاضای عضویت ندارند، بلکه این امر جزیی از مذاکرات آینده مربوط به توزیع کمکهای عمرانی خواهد بود. برای تحقق برنامه، کمیسیون اروپا تا سال ۱۰۱۰ حدود ۵۰میلیون یورو اعتبار تامین خواهد کرد.
ارسال نظر