واکنش جهانی به تهدیدات فرانسه علیه ایران
دنیای اقتصاد- به دنبال اوجگیری واکنشهای بینالمللی به اظهارات جنگطلبانه وزیر خارجه فرانسه، وی در اظهاراتی سعی کرد گفتههای دو روز پیش خود را اصلاح کند. وی با بیان اینکه جنگ با ایران بدترین چیزی است که میتواند رخ دهد، خواستار مذاکرات بدون وقفه درباره برنامه هستهای ایران شد. او افزود: ما باید بدون «هیچ توقف» مذاکره کنیم، مذاکره کنیم و مذاکره کنیم. واکنشهای بینالمللی به تهدید فرانسه
نسیم بجنوردی- اظهارات خصمانه وزیر امور خارجه کابینه نیکلا سارکوزی، واکنشهای شدید بینالمللی را در پی داشت، به نحوی که یک روز پس از این اظهارات، نخستوزیر فرانسه با پسگرفتن اظهارات کوشنه، تاکید کرد: هر اقدام ممکن برای جلوگیری از جنگ با ایران باید صورت گیرد. خبرگزاری فرانسه گزارش داد، فرانسوا فیون، نخستوزیر فرانسه در واکنش به اظهارات وزیر خارجه این کشور گفت: نقش فرانسه هدایت امور به سمت یک راهحل صلحآمیز است.
برنار کوشنه، وزیر امور خارجه فرانسه دو روز پیش در سخنانی علیه ایران، با این ادعا که اگر تهران به سلاح هستهای دست یابد، دنیا باید برای جنگ آماده شود، گفت: کشورهای اروپایی در حال بررسی اعمال تحریمهای شدید اقتصادی علیه ایران هستند. وی مدعی شد که اگر تلاشها برای تصویب قطعنامه در شورای امنیت برای اعمال فشار به ایران به نتیجه نرسد، اتحادیه اروپایی خارج از چارچوب سازمان ملل دست به تحریم ایران خواهد زد.
فیون، نخستوزیر فرانسه البته در حالی که با لحنی نه چندان قاطعانه، اظهارات جنگطلبانه کوشنه را پس گرفت، با این حال نشان داد که در تحلیل شرایط با وزیر خارجه دولتش همنظر است. وی مدعی شد: تنش با ایران به علت بحران در پرونده هستهای این کشور، در وضعیت حاد قرار دارد.
به گفته جاناتان مارکوس، تحلیلگر مسائل دیپلماتیک در بیبیسی، فرانسه از زمان به قدرت رسیدن نیکلاسارکوزی لحن خود را تغییر داده و موضع سختتری در برابر ایران گرفته است و سعی میکند روابط خود را با ایالاتمتحده بهبود بخشد. روابط پاریس- واشنگتن پس از آنکه ژاک شیراک با جورج بوش در اشغال عراق، همراه نشد، به تیرگی گرایید. سارکوزی در یکی از موضعگیریهای اخیر خود تلویحا گفته بود که اگر ایران به تعهدات بینالمللی خود پایبند نباشد و فعالیتهای هستهای خود را محدود نکند، احتمال حمله نظامی به آن کشور وجود دارد.
یک قدم فاصله واشنگتن با پاریس
این مواضع، به طور مشخص اظهارات کوشنه که به صراحت موضوع جنگ را مطرح میکرد، واکنشهای گسترده جهانی را در پی داشت و حتی آمریکا نیز نشان داد که با این موضع همراهی نمیکند.
خبرگزاری فرانسه از وین گزارش داد که ساموئل بادمن، وزیر انرژی ایالاتمتحده روز دوشنبه در وین تاکید کرد که آمریکا در مورد پرونده هستهای ایران، همچنان راه دیپلماتیک را ترجیح میدهد.
وی که ریاست هیاتآمریکایی در کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را برعهده دارد، یک روز پس از اظهارات کوشنه در حاشیه نشست آژانس به خبرنگاران گفت: موضع دولت آمریکا این است که ما مصمم هستیم برای حل این پرونده به دیپلماسی متوسل شویم.
سخنگویان نهادهای مختلف دولت بوش نیز حاضر نشدند با موضع پاریس در این زمینه همراهی کنند و کوشیدند با یک فاصله مشخص با فرانسه گام بردارند. دانا پرینو، سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: برخلاف صحبتهای وزیر خارجه فرانسه، آمریکا میخواهد از طریق دیپلماتیک مشکلات خود را با تهران حل کند.
اظهارات کوشنه واکنش صریح اعضای اتحادیه اروپایی را نیز در پی داشت و آشکار شد که اگر تصویب تحریمهای تازه در شورای امنیت علیه ایران با مشکل مواجه شود، پاریس برای جلب همکاری کشورهای عضو اتحادیه برای تحریم ایران هم راه دشواری را در پیش خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه وزیر امور خارجه اتریش با محکوم کردن اظهارات جنگافروزانه همتای فرانسوی خود بر ضد ایران، بر ضرورت حل دیپلماتیک موضوع هستهای تهران تاکید کرد.
اورسلا پلاسنیک با محکوم کردن اظهارات کوشنه گفت: همتای من تنها کسی است که خود میتواند به شما بگوید که منظور وی از این اظهارات چه بوده است، اما من
نمیتوانم بفهمم که چرا او در این برهه از زمان، این اظهارات جنگ طلبانه را به کار برده است.
ماسیمو دالما، وزیرامور خارجه ایتالیا نیز در واکنش به اظهارات همتای فرانسوی خود که احتمال جنگ با ایران را مطرح کرد، گفت:وقوع جنگی تازه در منطقه فاجعه به بار میآورد و باید برای دیپلماسی زمان لازم را فراهم کرد.
سخنگوی دولت آلمان نیز در واکنش به اظهارات مقامهای فرانسوی علیه ایران موضع نرمتری نسبت به اتریش اتخاذ کرد و گفت: فرانسه به پرونده هستهای ایران بسیار جدی نگاه میکند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، اولریش ویلهلم مدعی شد که فرانسه حق داشت هشدار دهد که تمام عناصر برای ایجاد وضعیت بسیار دشوار برای جامعه بینالمللی دورهم جمع شده است.
وی افزود: آلمان با فرانسه و دیگر متحدان برای اعمال فشارهای بیشتر بر ایران ارتباط نزدیکی دارد.
چین و روسیه، دو عضو شورای امنیت سازمان ملل نیز در مقابل اظهارات وزیر خارجه فرانسه، دیگر عضو این شورا، موضع گرفتند.
از جمله سخنگوی وزارت خارجه چین با اظهارات جنگطلبانه و ضدایرانی وزیر خارجه فرانسه مخالفت کرد.
به گزارش ایرنا، جیانگیو ضمن مخالفت با اظهارات اخیر وزیر خارجه فرانسه گفت: نباید در امور بینالمللی خودسرانه دست به تهدیدات و اقدامات مسلحانه بزنیم.
معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز گفت: هرگونه تهاجم آمریکا به ایران یک اشتباه سیاسی خواهد بود که پیامدهای فاجعهباری در پی خواهد داشت.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، الکساندر لوسیوکوف، گفت: به طور کلی بمباران ایران اقدام بدی است که پیامدهای فاجعهباری در پیدارد.
لوسیکوف ابراز امیدواری کرد که منطقه دست کم تا قبل از برگزاری نشست سران کشورهای ساحلی خزر در تهران دستخوش تنش نشود.
میخائیل مارگلوف، رییس کمیته بینالملل شورای فدراسیون روسیه (مجلس سنا) نیز روز دوشنبه در گفتوگویی با خبرگزاری نووستی، گفت: جنگ با ایران میتواند منجر به پیامدهایی شود که بهسختی قابل پیشبینی هستند، بهاین ترتیب حلقه افغانستان - ایران - عراق ایجاد میشود و بهطور حتم فلسطین، اسرائیل و سوریه را نیز تحتتاثیر قرار خواهد داد و امید به برقراری ثبات در تمامی منطقه را از بین میبرد.
تحرکات ضد ایرانی کوشنه در روسیه
این در حالی است که وزیر امور خارجه فرانسه در ادامه خصومت ورزی خود با ایران، با سفر به روسیه در مسکو سعی خواهد کرد مقامهای روسی را برای اتخاذ موضع قاطعتری در برابر برنامه هستهای ایران تحت فشار قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، برنار کوشنه برای دیدار با سرگئی لاوروف، همتای روس خود به مسکو رفت و پیش از شروع مذاکرات گفت: روابط دوجانبه ما عالی است، اما ما کارهای زیادی برای انجام دادن داریم.
کوشنه امروز از مسکو به واشنگتن خواهد رفت تا با «کاندولیزا رایس»، وزیر امور خارجه آمریکا درباره ایران رایزنی کند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه موضوع برنامه هستهای ایران و احتمال اعمال تحریمهای بیشتر را به دلیل سرپیچی ایران از توقف غنیسازی اورانیوم بررسی خواهد کرد.
واکنش البرادعی به اظهارات خصمانه
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از اظهارات جنگطلبانه برخی مقامهای غربی علیه ایران به سبب برنامه هستهای صلحآمیز آن، انتقاد و آن را تحریک آمیز توصیف کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، محمد البرادعی با تحریکآمیز خواندن چنین اظهارات جنگطلبانهای علیه ایران گفت: گزینه جنگ باید تنها به عنوان آخرین راه حل و آن هم تنها با اجازه شورای امنیت در نظر گرفته شود. وی گفت: ما نیاز داریم تا خونسرد باشیم و از اظهارات جنگجویانه پرهیز کنیم.
عقبنشینی کوشنه
برنار کوشنه، وزیر امور خارجه فرانسه در اظهاراتی سعی کرد گفتههای دو روز پیش خود را اصلاح کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، وی با بیان اینکه جنگ با ایران بدترین چیزی است که میتواند رخ دهد، خواستار مذاکرات بدون وقفه درباره برنامه هستهای ایران شد.
کوشنه در توضیح سخنان اخیر خود گفت: جایی که درباره جنگ صحبت کردم گفتم که جنگ بدترین اتفاقی است که ممکن است رخ دهد و باید هر اقدامی برای اجتناب از ان انجام داد. او افزود: ما باید بدون «هیچ توقف» مذاکره کنیم، مذاکره کنیم و مذاکره کنیم.
تابش آفتاب چشمان کوشنه را میآزارد - عکس آسوشیتدپرس
ارسال نظر