گزارش عملکرد برنامه توسعه با تاخیر ۱۰ ماهه به مجلس ارائه شد
کارنامه سال اول برنامه چهارم
دنیای اقتصاد - محمود احمدینژاد روز گذشته با تاخیری ۱۰ ماهه، گزارش عملکرد سال اول برنامه چهارم را در حالی به مجلس تقدیم کرد که دو ماه دیگر فرصت ارائه گزارش سال دوم برنامه نیز به سر میآید. رییسجمهور وعده داد که گزارش عملکرد سال دوم برنامه را همراه با بودجه ۸۷ در زمان مقرر به مجلس تقدیم کند. در گزارش ارائه شده به مجلس، رقم رشد اقتصادی کشور در سال ۸۴ معادل ۴/۵درصد اعلام شد که ۷/۱درصد از پیشبینی برنامه کمتر بوده است. رییسجمهور رشد بخش کشاورزی را در این سال ۱/۱درصد بیش از پیشبینی برنامه اعلام کرد و بدون اشاره به پیشبینی برنامه چهارم برای رشد صنعت، عملکرد این شاخص در سال ۸۴ را معادل ۱/۷درصد دانست. به گفته آقای احمدینژاد، رشد نقدینگی در سال اول برنامه معادل ۳/۳۴درصد بوده است که ۳/۱۰ واحد درصد از پیشبینی برنامه بالاتر بود. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، افزایش رشد نقدینگی با تاخیری چند ماهه، نرخ تورم را تحت تاثیر قرار میدهد و شروع حرکت خزنده تورم از ماههای اول سال ۸۵ ناشی از این عامل است. گزارش دیر هنگام برنامه چهارم ارایه شد
دنیای اقتصاد- رییسجمهوری روز سهشنبه با حضور در صحن مجلس، گزارشی از نظارت و ارزیابی پیشرفت سال اول برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور ارائه کرد.
محورهای اصلی این گزارش شامل مقدمه، سیاستهای راهبردی، اهم اقدامات و سیاستهای اجرایی، عملکرد متغیرهای اقتصادی سال ۸۴، پیشرفت عملیات اسناد ملی توسعه بخشی، فرابخشی، تلفیقی و استانی، ارزیابی نتایج عملکرد و تبیین علل مغایرت با برنامه و ارائه پیشنهادهای لازم به منظور بهبود عملکرد برنامه است.
در بخش عملکرد متغیرهای اقتصادی در سال ۸۴، به متغیرهایی همچون رشد اقتصادی به طور عمومی و به تفکیک بخشها پرداخته و آورده است: عملکرد رشد اقتصادی در سال ۱۳۸۴ معادل ۴/۵درصد بوده که حدود ۷/۱ واحددرصد از رقم پیشبینی شده برنامه (۱/۷درصد) کمتر است، ولی باید توجه داشت که این نرخ رشد نسبت به عملکرد سال ۱۳۸۳ (۸/۴درصد) معادل ۶/۰ واحددرصد بیشتر است. ۲/۲ واحددرصد از ۱/۷درصد مربوط به ارتقای بهره وری است که در سال ۱۳۸۴ معادل ۱۴/۰ واحددرصد بهبود یافته است.
در بخش کشاورزی نیز به استناد این گزارش، رشد بخش کشاورزی در سال ۱۳۸۴ برابر با ۱/۷درصد بوده است. این نرخ رشد به میزان ۱/۱درصد بالاتر از هدف ۶درصدی در برنامه است.
اما در حوزه پراهمیت صنایع و معادن، گزارش رییسجمهوری اشارهای به هدف برنامه نمیکند و تنها میآورد: رشد بخش صنایع و معادن در سال ۱۳۸۴ نسبت به سال ۱۳۸۳ معادل ۷/۶درصد بوده است. در بخش صنایع و معادن عملکرد رشد به تفکیک زیر بخشها به این شرح است:زیر بخش معدن معادل ۵/۱۰درصد، زیر بخش صنعت معادل ۱/۷درصد، زیر بخش برق، آب و گاز معادل ۴/۶درصد، زیر بخش ساختمان معادل ۴/۴درصد.بخش خدمات نیز یکی دیگر از بخشهایی است که میزان رشد آن در سال ۸۴ به تصریح گزارش احمدینژاد کمتر از حد انتظار و هدف برنامه بوده است. هر چند این گزارش به کسری رشد بخش خدمات نسبت به هدف برنامه اشارهای نمیکند و تنها مینویسد:بخش خدمات در سال ۱۳۸۴ معادل ۶/۵درصد رشد داشته است که کمتر از هدف برنامه است.
اما حوزه شاخصهای رفاه اجتماعی و توزیع درآمد از حوزههایی است که بر اساس گزارش رییسجمهوری، از وضعیت مناسبی در سال ۸۴ برخوردار بوده است. بر این اساس، ضریب جینی در سال ۱۳۸۴ نسبت به سال ۱۳۸۳ بهبود داشته و از ۴۲۳/۰ در سال ۱۳۸۳ به ۴۱۷/۰ در سال ۱۳۸۴ کاهش داشته است.
همچنین شاخص رفاه اجتماعی در سال ۱۳۸۴ به رقم ۵/۱۰۶ (بر پایه ۱۰۰ در سال ۱۳۸۳) بالغ شده است که نسبت به سال قبل ۵/۶درصد رشد داشته است.
این گزارش همچنین به توزیع سهام عدالت میپردازد و میآورد: واگذاری سهام عدالت توسط دولت با هدف بهبود توزیع ثروت و مشارکت همه مردم در اداره امور اقتصادی کشور، به افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی که در سال ۱۳۸۴ به حدود ۶/۴میلیون نفر و معادل ۲۳هزار میلیارد ریال اختصاص یافت.
کاهش نرخ بیکاری بیش از هدف برنامه چهارم از دیگر نقاط روشن گزارش احمدی نژاد است که براساس این گزارش ۳/۰درصد از هدف مورد انتظار برنامه پیش افتاده است.
در این بخش آمده است:کاهش نرخ بیکاری کشور از ۴/۱۲درصد در سال ۱۳۸۳ به حدود ۵/۱۱درصد در سال ۱۳۸۴ که در مقایسه با هدف نرخ بیکاری برنامه (۸/۱۱درصد)، موید سبقت گرفتن از هدف برنامه است.
همچنین فاصله بین بالاترین و پایینترین نرخ بیکاری در استانهای کشور از ۶/۱۶درصد در سال ۱۳۸۳ به ۸/۱۰درصد در سال ۱۳۸۴ کاهش یافت.
اما فاحشترین اختلاف میان اهداف برنامه چهارم و عملکرد دولت در سال ۸۴ به حوزه رشد نقدینگی مربوط میشود که این نرخ بیش از ۱۰درصد از هدف مورد انتظار برنامه فراتر رفته و نگرانی کارشناسان را موجب شده است.
گزارش رییس جمهوری در این باره مینویسد: رشد نقدینگی در سال ۱۳۸۴ معادل ۳/۳۴درصد است که حدود ۳/۱۰ واحد درصد بالاتر از هدف برنامه (۲۴درصد) است.
گزارش احمدی نژاد بلافاصله پس از نرخ نقدینگی به نرخ تورم میپردازد و به کاهش آن اشاره کرده و میگوید: بهرغم افزایش رشد نقدینگی در سال ۱۳۸۴ نسبت به سال ۱۳۸۳، نرخ تورم در سال ۱۳۸۴ به ۱/۱۲درصد کاهش یافت که در مقایسه با هدف برنامه چهارم توسعه ( ۶/۱۴) نیز از کاهشی حدود۵/۲ واحددرصد برخوردار شده است.
این گزارش تاکید میکند: بهرغم وجود برخی عوامل تشدیدکننده تورم از جمله رشد نقدینگی، اتخاذ سیاستهای اقتصادی نظیر انتشار اوراق مشارکت و رشد تولید موجب کاهش نرخ تورم در سال ۱۳۸۴ شده است.
در حوزه تجارت خارجی نیز گزارش با تاخیر دولت بدون مقایسه با اهداف برنامه چهارم به عملکرد سال ۸۴ پرداخته و آورده است: واردات کالا در سال ۱۳۸۴، معادل ۴۰۹۶۹میلیون دلار بود که در مقایسه با سال قبل ۳/۷درصد رشد داشت. میزان واردات در سال ۱۳۸۳ بالغ بر ۳۸۱۹۹میلیون دلار بوده است.
این گزارش همچنین از تحقق ۱۳۱درصدی میزان صادرات کالای غیرنفتی در سال ۱۳۸۴ نسبت به هدف برنامه (۸۵۴۴میلیون دلار) و رشد ۵/۴۸درصدی در مقایسه با سال قبل سخن به میان میآورد و مینویسد: صادرات کالاهای صنعتی و پتروشیمی در این رشد سهم عمدهای داشته است.
گزارش رییس جمهوری به «کاهش بدهیهای خارجی بر حسبدرصدی ازکل صادرات کالا و خدمات از ۵/۴۵درصد در سال ۱۳۸۳ به ۹/۳۵درصد در سال ۱۳۸۴» نیز اشاره میکند و از «تحقق ۸/۱۲۸درصدی صادرات خدمات در سال ۱۳۸۴
(۷۶۱۲میلیون دلار) نسبت به هدف برنامه (۵۹۱۲میلیون دلار) و رشد ۲/۱۰درصدی آن نسبت به سال قبل ( ۶۹۰۵میلیون دلار)» خبر میدهد.
اذعان دولت به عقب بودن از هدف برنامه در تشکیل سرمایه ثابت ناخالص از دیگر نکات گزارش احمدی نژاد است که آورده است:تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در سال ۱۳۸۴ نسبت به سال قبل معادل ۸/۵درصد رشد داشته است که کمتر از هدف برنامه است.
تهدیدات فرانسه را جدی نگیرید
محمود احمدینژاد، رییسجمهوری پس از پایان گزارش عملکرد دولت به مجلس در جمع خبرنگاران پارلمانی در پاسخ به سوال مکرر در خصوص اظهارات اخیر وزیر امور خارجه فرانسه درباره ایران گفت: این تهدیدات را جدی نگیرید.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چه زمانی وزرای نفت و صنایع را به مجلس معرفی خواهید کرد؟ گفت: پس از پایان مهلت سه ماهه قانونی سرپرستی آقایان در این وزارتخانهها، وزرای صنایع و نفت برای تصدی مسوولیت به مجلس معرفی خواهند شد. احمدینژاد همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه گفته میشود شما پس از حضور در نیویورک جهت شرکت در اجلاسی که در کنار برجهای دوقلو برگزار میشود نیز حضور خواهید یافت، با کمی تعجب گفت: باید ببینیم چه میشود. رییسجمهوری همچنین با اشاره به شاخصهای بسیار خوب برنامه توسعه در سال ۸۴ گفت: این عملکرد مثبت دولت نهم نشانه همدلی دولت و مجلس است و گزارش عملکرد برنامه توسعه سال ۸۵ همزمان با تقدیم لایحه بودجه به مجلس محترم تقدیم میشود. وی افزود: همان طور که دیدید بهرغم اینکه دولت نهم در سال ۸۴ کمتر از هفت ماه مسوولیت داشت، شاخصهای عملکرد براساس ضوابط قانون برنامه، شاخصهای بسیار خوبی بود و همه این شاخصها از عملکرد برنامه سوم توسعه بالاتر است. رییسجمهوری تاکید کرد: این موفقیت نشانه همدلی مجلس، دولت، خبرنگاران و همه ملت ایران است که باید حفظ شود.
خبر دیگری نیز حاکی است: ثمره هاشمی مشاور رییسجمهوری در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که آیا رییسجمهوری قبل از سفر به نیویورک وزرای صنایع و نفت را معرفی میکند یا نه؟ گفت: در برنامه ایشان چنین چیزی نیست و احتمالا بعد از سفر به نیویورک وزرای جدید معرفی می شوند. ثمره هاشمی به مهلت قانونی رییسجمهوری اشاره کرد و گفت: رییس جمهوری طبق قانون فرصتی را برای معرفی وزرای جدید دارد و درحال حاضر سرپرستان، این دو وزارت خانه را اداره می کنند.
ارسال نظر