یونان: کارامانلیس دوباره به تنهایی حکومت می‌کند

حزب محافظه‌کار «دموکراسی نو» به نخست‌وزیری کارامانلیس، دوباره در انتخابات مجلس پیروز شد. این حزب با وجود انتقاد‌های شدید به نحوه مقابله دولت با آتش‌سوزی فاجعه‌بار جنگل‌های یونان، اکثریت مطلق را به دست آورد. کارامانلیس و همسرش پس از مشخص شدن پیروزی حزب «دموکراسی نو» در یونان

کوستاس کارامانلیس، تا به‌حال نیز سمت نخست‌وزیری را به عهده داشت. این حزب محافظه‌کار که «دمـــــــوکراسی نو»، (ND) نام دارد، در انتخابات پارلمانی روز یکشنبه (۱۶‌سپتامبر)، ۹۲ / ۴۱‌درصد آرا و ۱۵۳‌کرسی مجلس را به دست آورد.

وزارت کشور یونان این خبر را پس از شمارش آرا، در روز دوشنبه (۱۷‌سپتامبر) اعلام کرد. این حزب در سال ۲۰۰۴، ۴۵‌درصد آرا را کسب کرده‌ بود.

حزب مخالف نخست‌وزیر، حزب سوسیالیست به رهبری گئورگو پاپاندرو، تنها توانست به ۱۴/۳۸درصد آرا دست یابد. این حزب در سال ۲۰۰۴، ۶/۴۰درصد آرا و ۱۰۲ کرسی پارلمان را کسب کرده بود. برخی از احزاب افراطی نیز، توانستند از مانع سه درصد کسب آراء در پارلمان که ۳۰۰‌کرسی دارد، بگذرند و به مجلس راه ‌یابند.

جشن پیروزی

پس از اعلان نتایج انتخابات، هزاران تن از طرفداران و هواداران حزب کوستاس کارامانلیس با شیپور و پرچم‌ در مرکز آتن گردآمدند و با موسیقی و برپایی آتش‌بازی، پیروزی این حزب را جشن گرفتند. کارامانلیس پس از اعلام آراء گفت: «زنان و مردان یونانی، از اعتمادی که به من کردید، متشکرم.»

کوستاس کارامانلیس‌، زمان انتخابات را که به طور عادی می‌بایست در ماه مارس ۲۰۰۸ برگزار شود، جلو انداخت. موضوع فاجعه آتش‌سوزی جنگل در ماه آگوست که در اثر آن ۷۰‌ تن کشته ‌شدند، موضوع اصلی مبارزات انتخاباتی در هفته‌های اخیر بود.

کارشناسان سیاسی برای حزب پاپاندرو که در انتخابات شکست خورده است، زمان سختی را همراه با تنش‌های زیاد در زمینه تعیین سیاست داخلی، پیش‌بینی می‌کنند.

حزب سوسیالیست پاپاندرو‌، پیش از هر چیز باید به این پرسش پاسخ دهد که چرا سوسیالیست‌ها با وجود جو انتقادی شدید نسبت به واکنش دولت درباره آتش‌سوزی جنگل‌های بونان، نتوانستند به سود خود، بهره‌برداری کند.

کارشناسان انتخاباتی در تلویزیون، نتیجه انتخابات را چنین ارزیابی کردند: «یونانی‌ها به کسی رای دادند که می‌شناختند.» افزون بر این، بسیاری از رای‌دهندگان، آراء خود را به سود احزاب کوچک‌تر به صندوق‌ها ریختند.

دو حزب بزرگ کارامانلیس و پاپاندرو از آغاز دهه ۶۰ قرن پیش، برای کسب قدرت سیاسی در یونان در مبارزه با یکدیگرند.

کارشناسان این نبرد سیاسی را به نبرد بین «دو خاندان» نیز تشبیه می‌کنند: در سال ۱۹۶۱ گئورگو پاپاندرو، پدربزرگ رهبر کنونی حزب اپوزیسیون، اتحادی از چپ‌های لیبرال را پایه‌گذاشت. رقیب او، کنستانتین کارامانلیس، که عموی نخست‌وزیر کنونی یونان و خود نیز از سال ۱۹۵۵ در این سمت انجام وظیفه ‌کرده است، نام‌داشت.

احزاب کوچک

بر اساس ارزیابی‌های نتایج آراء، حزب کمونیست نیز می‌تواند با حدود ۱/۸درصد آراء و ۲۲‌نماینده، به پارلمان یونان راه‌یابد. این حزب در سال ۲۰۰۴‌، ۹/۵درصد آراء را کسب کرده بود.

جبهه چپ‌های افراطی (SYRIZA) به ۵‌درصد ‌آراء دست‌یافت (در سال ۲۰۰۴: ۲/۳درصد) و به این ترتیب ۱۳ کرسی مجلس را به خود اختصاص داد. حزب ملی‌گرای افراطی ‌ـ مذهبی (LAOS) نیز با ۷۸/۳درصد و ده نماینده، از این پس در پارلمان یونان حاضر است.

در این انتخابات ۷۴‌درصد از رای‌دهندگان حائز شرایط شرکت کرده بودند.