همسویی دبیرکل سازمان ملل با مواضع آمریکا علیه ایران

دنیای اقتصاد- بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل متحد که به گفته برخی رسانه‌های غربی، در کنار مدیریت ضعیفش بر سازمان ملل، رابطه نزدیکی با اعضای دولت بوش دارد، در همسویی با سیاست‌های خصمانه غرب به ویژه آمریکا، در قبال برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، از کشورمان خواست فعالیت‌های هسته‌ای خود، به ویژه غنی‌سازی اورانیوم را متوقف کند. خواسته بان‌کی‌مون پس از ارائه گزارش محمد البرادعی، رییس نهاد تخصصی سازمان ملل در امور مرتبط با فناوری هسته‌ای، قابل توجیه به نظر نمی‌رسد. البرادعی دو روز پیش اعلام کرد: آژانس قادر به تایید عدم انحراف ایران در برنامه‌ هسته‌ای خود است. وی پیشتر نیز گفته بود: در حالی که آژانس هنوز قادر نیست بگوید که برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است یا نظامی، بر اساس مدارکی که در اختیار داریم، باور نمی‌کنم که فعالیت‌های ایران خطر آشکار و قریب‌الوقوعی را به دنبال دارد که نیازمند کنار گذاشتن دیپلماسی باشد. مساله اعتماد باید حل شود تا همگی بتوانند با یکدیگر صحبت کنند.

قضاوت‌های صریحی از این دست از سوی البرادعی در قبال برنامه هسته‌ای ایران و نیز توافق اخیر آژانس با ایران که بر اساس آن با پاسخگویی به سوالات آژانس، می‌توان فعالیت‌های هسته‌ای ایران را شفاف و خالی از ابهام توصیف کرد، خشم و نارضایتی واشنگتن و هم‌پیمانانش را برانگیخت. اکنون دبیرکل سازمان ملل نیز از مواضع این گروه پشتیبانی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، بان‌کی‌مون شب گذشته در پایان سفر یک هفته‌ای به قاره آفریقا و به هنگام بازگشت به نیویورک از ایران خواست به شروط شورای امنیت درباره برنامه هسته‌ای به ویژه برنامه غنی‌سازی اورانیوم با هدف پایان دادن به کشمکش درباره ماهیت این برنامه عمل کند.

بان‌کی‌مون گفت: علاوه بر درخواست‌های آژانس بین المللی انرژی اتمی از ایران، دولت این کشور باید به قطعنامه‌های شورای امنیت کاملا پایبند باشد.

وی افزود: تبعیت ایران از قطعنامه‌های شورای امنیت بخش محوری و مهم تر برای حل این موضوع (مناقشه هسته‌ای) است.

وی در اظهاراتی که تضعیف‌کننده جایگاه آژانس تلقی می‌شود، گفت: در مورد پرونده ایران می‌دانم که موافقتنامه‌ای بین آژانس و ایران برای همکای‌های آینده در این زمینه حاصل شده است، اما انتظارهای دیگری نیز وجود دارد.

از سوی دیگر گریگوری شولت، سفیر آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه در جمعی از خبرنگاران مستقر در وین بار دیگر ادعاهای واشنگتن علیه فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز ایران را تکرار کرد.

وی گفت: حتی اگر ایران موضوعات مربوط به فعالیت‌های گذشته خود را نیز شفاف کند، باز هم بازرسان آژانس باید وضعیت حال را نیز در نظر بگیرند.

شولت تاکید کرد: در شورای حکام ما بر ایران فشار خواهیم آورد.

وی همچنین ابراز امیدواری کرد: در نشست جاری شورای حکام در وین پیامی شفاف به ایران داده شود.

شولت پس از انتشار متن البرادعی درباره ایران نه تنها در دیدار با مدیر کل آژانس مراتب نارضایتی واشنگتن از این متن را اعلام کرد، بلکه با دعوت از برخی سفرای عضو گروه جنبش غیرمتعهدها در آژانس اقدام به ذهنیت‌سازی با هدف تحت‌الشعاع قراردادن نکات مثبت این گزارش کرده است.

سفیر آمریکا در آژانس با انتقاد از این توافقنامه، حتی حل مساله پلوتونیوم را که البرادعی صراحتا بر آن تاکید کرد، زیر سوال برده است.

از سوی دیگر آسوشیتدپرس نیز خبر داد: اتحادیه اروپایی در بیانیه‌ای که قرار است روز چهارشنبه در اختیار شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ قرار گیرد، از ایران می‌خواهد، غنی‌سازی اورانیوم را که براساس قوانین بین‌المللی حق مسلم و مشروع این کشور است، متوقف کند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، اتحادیه اروپایی روز دوشنبه از تلاش‌ها برای روشن شدن جزئیات مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای گذشته ایران حمایت کرد، اما همچنین بدون توجه به ماهیت صلح‌آمیز این برنامه ادعا کرد: نگرانی‌ها درباره تمایلات تهران تنها در صورتی از بین خواهد رفت که تهران همچنین غنی‌سازی اورانیوم را که ممکن است برای ساخت بمب‌های هسته‌ای مورد استفاده قرار گیرد، متوقف کند.

نگرانی اتحادیه اروپایی درباره این فناوری- غنی‌سازی اورانیوم- در بیانیه‌ای ابراز شده که قرار است روز چهارشنبه در نشست شورای ۳۵ عضوی حکام آژانس مطرح شود، اما پیش از آن در اختیار آسوشیتدپرس قرار گرفته است.

در این بیانیه با اشاره به گزارش‌های پیشرفت در تلاش آژانس برای گرفتن پاسخ از ایران درباره فعالیت‌های قبلی آن به این مساله نیز اشاره شده که سوالاتی همچنان باقی است از جمله هدف نمودارهای نگاه داشته شده از سوی ایران که نشان می‌دهند چطور فلز اورانیوم به شکل کلاهک قالب‌ریزی شود.

اما بخش اعظم این سند چهار صفحه ای بر بی اعتنایی ایران به درخواست شورای امنیت مبنی بر توقف غنی‌سازی متمرکز است و می‌گوید که اتحادیه اروپایی می‌خواهد بر اهمیت پایبندی به این درخواست در هر گزارش پیشرفتی در تحقیقات آژانس، تاکید کند.

این سند، این تحقیقات را که از سوی «محمد البرادعی»، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ترتیب داده شده، به طور ضمنی کم اهمیت جلوه می‌دهد.

به گزارش آسوشیتدپرس،‌غرب مدعی است که این امکان وجود دارد که ایران از حسن نیتی که حاصل نشانه‌هایی از همکاریش درباره برخی مسائل است برای کم رنگ کردن نگرانی‌ها نسبت به خودداریش از تعلیق غنی‌سازی اورانیوم استفاده کند.

برخی دیپلمات‌ها پیش از برگزاری نشست شورای حکام گفته بودند: تصمیم البرادعی برای توافق در خصوص طرح اقدام که مشخص می‌کند ایران باید به چه سوالات و در چه زمانی پاسخ دهد، بدون مشورت با اعضای شورا انجام گرفته است و نگرانی‌هایی را در غرب برانگیخته ‌است مبنی بر اینکه او پا را از اختیاراتش فراتر گذاشته است.

براساس این گزارش مخالفت‌های آمریکا در پشت صحنه ادامه دارد.

این گزارش به نقل از یک دیپلمات نوشت: واشنگتن اخیرا یادداشت‌هایی را برای دیگر اعضای شورای حکام ارسال کرده و از آنها خواسته است در بیانیه‌هایشان در برابر شورای حکام به طرح اقدام که ایران و آژانس درباره‌اش توافق کرده‌اند اشاره‌ای نشود تا این احساس را ایجاد نکند که آنها به این توافق اهمیت خاصی می‌دهند.