گزارش سالانه نهاد «تجارت و توسعه»‌ حاکی از آن است که عنوان «قهرمان صادرات جهان» خواه ناخواه از آلمان به چین منتقل خواهد شد. چشم‌انداز رشد اقتصادی جهان سوم، روشن‌تر از همیشه است: تولید ناخالص ملی کشورهای در‌حال‌ توسعه، در فاصله سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ سی‌درصد افزایش یافت و کشورهای آفریقایی در سال‌جاری شش‌درصد رشد اقتصادی خواهند داشت.

گزارش سالانه نهاد «تجارت و توسعه» سازمان ملل متحد، نوید‌بخش چشم‌اندازی بهتر برای رشد کشورهای در حال توسعه است. این گزارش، که به‌تازگی در ژنو انتشار یافت، تاکید می‌کند که رشد مجموع اقتصاد جهانی در سال گذشته مثبت بود و امسال نیز به ۳ و ۴ دهم درصد خواهد رسید.

این گزارش، ایالات متحده آمریکا را همچنان موتور متحرک اقتصاد جهانی می‌داند و در عین‌حال ابراز نگرانی می‌کند که کسری موازنه بازرگانی آمریکا، بر اقتصاد جهانی اثر منفی بگذارد. به گفته «هاینرفلاسبک» کارشناس ارشد بخش تجارت و توسعه سازمان ملل متحد: «این خطر وجود دارد که لوکوموتیو رشد اقتصادی دیگر پیشروی نکند، زیرا کسری موازنه بازرگانی خیلی بالا است و تمام جهان زمانی درک خواهد کرد که آمریکا به تغییر بنیادی نرخ برابری دلار نیاز دارد و این تنها به معنای کاهش ارزش دلار، برای مقابله با بدهی‌ها خواهد بود».

در بخش دیگری از گزارش، به این نکته اشاره شده است که عنوان «قهرمان صادرات جهان» خواه ناخواه از آلمان به چین منتقل خواهد شد و برای جبران این وضعیت، مصرف داخلی در آلمان می‌بایست افزایش یابد. هاینر فلاسبک در این مورد اظهار می‌دارد: «این طبیعی است که کشوری با یک‌میلیارد و ۳۰۰‌میلیون نفر جمعیت، کشور دیگری با ۸۰‌میلیون جمعیت را، از جایگاه قهرمان صادرات جهان کنار بزند. این امر، می‌بایست مدت‌ها پیش اتفاق می‌افتاد. اما در چین، به‌رغم وجود ثروت فراوان، همچنان فقر زیادی وجود دارد. این کشور، ۲۰ تا ۳۰ سال وقت لازم دارد تا سطح زندگی مردم خود را به آلمان برساند».

گزارش واحد تجارت و توسعه سازمان ملل متحد، به رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه به طور کلی با خوش‌بینی می‌نگرد. بر اساس این گزارش، از میان ۱۴۳ کشور درحال توسعه جهان، تنها رشد اقتصادی ۱۰کشور کاهش یافت و بقیه سیر مثبت داشتند. به عنوان نمونه، رشد اقتصادی قاره آفریقا در سال‌جاری به شش‌درصد خواهد رسید و از آمریکای لاتین بیشتر خواهد بود. با این همه، روند پشت سر نهادن عقب‌ماندگی در کشورهای در حال توسعه کند خواهد بود.

نهاد تجارت و توسعه سازمان ملل متحد، سرمایه‌گذاری روی همکاری‌های منطقه‌ای را برای بهبود ساختارهای پایه‌ای جنوب صحرای آفریقا بیش از هر چیز توصیه می‌کند. در اینجا می‌بایست کمک‌های غرب نیز مثلا در زمینه تامین آب سالم به کار گرفته شود. مساله کمتر بر سر انتقال پول، و بیشتر بر سر استفاده از نیروی انسان‌های محلی است که می‌توانند طرح‌های عمرانی را با دانش خود پیش ببرند.