لامپ معمولی ممنوع

تغییرات آب و هوایی زندگی نزدیک به هفت میلیون نفر از مردم هند را در معرض خطری جدی قرار خواهد داد. آنان در سواحل دریا زندگی می‌کنند و نخستین کسانی خواهند بود که بالا آمدن سطح دریاها زندگی‌شان را نابود خواهد کرد. شهر بمبئی از شهرهایی است که تغییرات آب و هوایی به شدت به آن آسیب خواهد زد. بمبئی که در ساحل غربی هند واقع شده، پایتخت تجاری و از شهرهای پرجمعیت این کشور است. بمبئی که به دلیل جاذبه‌های گردشگری بی‌شمارش سالانه گردشگران بسیاری را به خود جلب می‌کند،‌ دارای دروازه‌ای تاریخی است به نام دروازه هند.

دروازه هند بمبئی مکانی است تاریخی که به دست انگلیس در زمان تصرف هند ساخته شد. این دروازه در ساحل دریا و در مدخل بندرگاه واقع شده است. سازمان گرین‌پیس یا صلح سبز هند در اولین روز ماه اوت، دست به ابتکاری زد تا توجه همگان را به خطری جلب کند که حیات پایدار بمبئی را تهدید می‌کند.

فعالان گرین‌پیس هند با کنار هم گذاشتن لاستیک‌های نجات بر روی ‌آبی که در برابر دروازه بمبئی قرار دارد، دایره‌ای عظیم درست کردند که قطرش به حدود ۲۰ متر می‌رسد. در وسط دایره پرچمی بزرگ قرار دادند که بر روی آن نوشته شده «استفاده از لامپ‌های معمولی ممنوع».

فعالان گرین‌پیس هند معتقدند، در صورت ممنوعیت استفاده از لامپ‌های معمولی و استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف به جای آن هر ساله ۵۵میلیون تن از میزان انتشار گاز دی‌اکسید‌کربن کاسته خواهد شد.

آخرین گزارش سازمان ملل، منتشره از سوی هیات بین‌المللی تغییرات آب و هوایی حاکی از آن است که اگر انتشار گاز دی‌اکسید کربن با همین ابعاد به پیش برود، سطح آب دریاها در پایان قرن حاضر به میزان ۵۰ سانتیمتر بالا خواهد آمد. این امر برای شهری مانند بمبئی به معنای فاجعه است.

وینوتا گوپال، کارشناس گرین‌پیس هند، می‌گوید: «بالا آمدن سطح آب دریاها به میزان ۵۰ سانتیمتر به همراه توفان، باران‌های موسمی و سیل اغلب مناطق کم‌عمق را خالی از سکنه خواهد کرد. این واقعیت است، نه خواب و خیالی ترس‌آور. اما هنوز هم جای امید باقی است، هنوز هم می‌توان جلوی فاجعه را گرفت. به طور مثال، لامپ‌های معمولی ۹۰درصد از انرژی لازم برای تولید برق را به گرما تبدیل می‌کنند، در صورتی که می‌توان به جای این لامپ‌ها از لامپ‌های کم مصرف یا فلورسنت استفاده کرد. این تصمیمی است که سیاستمداران ما باید بگیرند، این امر بستگی به اراده آنها دارد و اینکه آیا آنها واقعا می‌خواهند جلوی استفاده از این نابودکننده محیط زیست را بگیرند یا نه؟»

یکی از بررسی‌هایی که به‌تازگی کارشناسان هندی انجام دادند، ابعاد فاجعه‌ را وسیع‌تر پیش‌بینی کرده است. طبق این بررسی سطح آب دریاها تا یک متر بالا خواهد آمد، مساحتی برابر با ۵۷۶۳ کیلومتر مربع به زیر آب خواهد رفت، بسیاری از ساکنان نواحی ساحلی برای همیشه بی‌خانمان خواهند شد و هزینه‌ای بالغ بر ۵۲میلیارد یورو به پیکر‌ه اقتصاد هند تحمیل می‌شود.

خانم وینوتا گوپال، فعال گرین‌پیس هند، در این باره خاطرنشان می‌سازد: «ما ده سال وقت داریم تا عملکرد نادرست ده‌ها ساله‌مان را تصحیح کنیم. دیگر زمان آن رسیده که سیاستمداران و سران اقتصاد ما به خود بیایند. آنها باید دست به اقدام بزنند و با تغییرات آب و هوایی مبارزه کنند.»

گرین‌پیس هند سعی دارد زمینه‌های تصویب قانونی را فراهم بیاورد که طی آن لامپ‌های معمولی تا سال ۲۰۱۰ از دور خارج شود. همچنین باید لامپ‌های کم مصرف به میزان کافی و با بهایی نازل در دسترس همگان قرار گیرد.