رای اعتماد وزرای نفت و صنایع چالش جدید دولت و مجلس

دنیای اقتصاد- پس از برکناری وزرای نفت و صنایع و تعیین سرپرست برای اداره موقت این دو وزارتخانه آنچه از خبرها برداشت می‌شود تمایل احمدی‌نژاد برای اداره این دو وزارتخانه به مدت سه ماه با سرپرست است. به نظر می‌رسد رییس‌جمهوری تصمیم گرفته از تمام مهلت قانونی خود (سه ماه) برای اداره یک وزارتخانه با سرپرست استفاده کند. اظهارات محمدرضا باهنر نایب‌رییس، مجلس که همواره از وی به عنوان طرف مشورت رییس‌جمهوری در مجلس یاد می‌شود نیز تاییدی بر این خبرها بود. باهنر با اشاره به جلسات مشورتی با احمدی‌نژاد اعلام کرد: به نظر می‌رسد رییس‌جمهوری تمایل دارند سرپرستان فعلی وزارتخانه‌های نفت و صنایع را در یک دوره سه ماهه آزموده و در صورت موافقت با برنامه‌هایشان آنها را به عنوان وزیر معرفی کنند. تغییرات صورت گرفته در کابینه به نحوی که در طول دو سال از عمر دولت نهم تاکنون چهار وزیر و رییس بانک مرکزی تغییر یافتند و از سوی دیگر نزدیک بودن زمان بررسی لایحه بودجه در مجلس موجب شده تا نمایندگان نگرانی‌های خود را از تزلزل در مدیریت کشور و بودجه‌بندی دو وزارتخانه نفت و صنایع مطرح کنند.

از سوی دیگر موضوعی که در این میان مهم به نظر می‌رسد نحوه تعامل دولت با مجلس برای کسب رای اعتماد وزرای پیشنهادی دولت است.

دو تن از چهره‌های اصولگرای مجلس پیش از آنکه نمایندگان به تعطیلات تابستانی بروند اقدام به برگزاری نظرسنجی از کاندیداهای مطرح برای این وزارتخانه کردند در میان اسامی کاندیداهای مطرح نام دو سرپرست فعلی نوذری برای وزارت نفت و محرابیان برای وزارت صنایع نیز قرار داشت براساس این نظرسنجی که از میان ۱۸۵نماینده مجلس صورت گرفت. نوذری موفق به کسب ۴۴رای و محرابیان تنها ۴رای شد.

نوذری از وضعیت تقریبا مناسبی در مجلس برای کسب رای اعتماد برخوردار است اما در کنار این موضوع، انتقادات احمد توکلی از چهره‌های شاخص اصولگرای مجلس به برکناری وزیر صنایع و تعیین محرابیان به عنوان سرپرست نیز در آرای وزیر پیشنهادی صنایع تاثیرگذار خواهد بود. برخی از نمایندگان در راهروهای پارلمان پیش‌بینی می‌کردند با توجه به اینکه حدود ۴۰رای نمایندگان با رای احمد توکلی هماهنگ است، در صورت مخالفت وی با وزیر صنایع دولت برای کسب رای اعتماد برای وزیر پیشنهادی خود باید رایزنی بیشتری با مجلس داشته باشد. از سوی دیگر تجربه رای مجلسیان به وزیر نفت در هنگام معرفی کابینه دولت نهم و مخالفت نمایندگان با ۳وزیر پیشنهادی نشان داده که نمایندگان ابایی از مخالفت با گزینه پیشنهادی رییس‌جمهوری ندارند.

در همین رابطه نماینده مشهد با بیان این که به احتمال زیاد ۲ سرپرست فعلی وزارتخانه‌های نفت و صنایع و معادن به عنوان وزیران آتی این وزارتخانه‌ها انتخاب می‌شوند، معتقد است: دولت به احتمال قوی از حداکثر فرصت قانونی برای انتخاب ۲ وزیر استفاده خواهد کرد.

جواد‌ آرین‌منش به ایسنا گفت: ۲ نفری که از سوی رییس‌جمهوری به عنوان سرپرست انتخاب شده‌اند در حال آزمایش و ارزیابی هستند و احتمال انتخاب آنها به عنوان وزیر بالاست.

وی با بیان این که وزارت نفت، وزارت دست نخورده‌ای است که تحولات اساسی مدیریتی در آن اتفاق نیفتاده است، تصریح کرد: رسالت‌های بسیار سنگینی در اوپک و داخل کشور در زمینه اکتشافات و توسعه پالایشگاه‌ها بردوش وزارت نفت سنگینی می‌کند و نیاز به یک وزیر مقتدر، توانمند و تحولگرا دارد که بتواند وزارتخانه را ساماندهی کند.

نماینده مشهد در مجلس افزود: وزارت صنایع و معادن نیز یکی از مهم‌ترین وزارتخانه‌های کشور است که با توجه به سیاست‌های اصل۴۴ قانون اساسی وظایف دشواری دارد، این وزارتخانه در زمینه اشتغال نیز نقش بی‌بدیلی دارد که نیازمند یک مدیریت کارآمد است.

او معتقد است: رییس‌جمهوری از حداکثر فرصتی که قانون در اختیارش گذاشته برای انتخاب وزیران استفاده می‌کند تا ارزیابی دقیق‌تری نسبت به عملکرد سرپرستان و مسایل درون وزارتخانه‌ها داشته باشد.

از سوی دیگر جهانبخش امینی نماینده‌ی اصولگرای مجلس با تاکید بر اهمیت و نقش‌آفرینی وزارتخانه‌های نفت و صنایع و معادن در اقتصاد کشور، تعیین تکلیف سریع این دو وزارت‌خانه را با معرفی وزیران آنها از سوی رییس‌جمهوری خواستار شده است.

امینی افزود: وزارتخانه‌های نفت و صنایع و معادن از نظر مدیریتی، درآمدزایی، اقتصادی و بین‌المللی و نقشی که در دولت دارند از اهمیت خاصی برخوردارند.

وی با بیان این‌که این دو وزارتخانه در بحث بودجه و برنامه‌ریزی جزء وزارتخانه‌های اولویت‌دار هستند، افزود: اگر قرار بود دولت تغییر وزیران را در وزارتخانه‌های صنایع و معادن داشته باشد، باید قبل از انجام این تصمیم، مطالعات دقیقی برای انتخابات وزیران بعدی صورت می‌داد و در مورد آنها به نتیجه نهایی می‌رسید تا بعد از اتمام تعطیلات مجلس، این مساله مطرح می‌شد و بحث گرفتن رای اعتماد به سرعت در دستور کار مجلس قرار می‌گرفت.

این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان این که تاکنون استنباط می‌شود، کار کارشناسی بر روی تغییر وزیران نشده، گفت: بحث کارشناسی و اداره مدیریتی وزارت‌خانه‌های نفت و صنایع و معادن از اهمیت زیادی برخوردار است. دولت نیز بر کارشناسی و مدیریت کلان، اعتقاد دارد که باید درباره این تغییرات تاکنون تصمیمات مناسبی گرفته باشد. با توجه به این که زمان تدوین پیش‌نویس بودجه و تقدیم آن به مجلس ضروری است، باید هرچه سریع‌تر سرنوشت این دو وزارتخانه تعیین شود.

این عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس خاطرنشان کرد: از زمان معرفی کابینه از ابتدای دولت نهم، تعدادی از وزیران بر اساس تخصص کاری وزارتخانه‌ها معرفی نشدند و یکی از مشکلات مجلس در بحث رای اعتماد ندادن به وزیران نیز همین موضوع بود. نظر مجلس این است که از بدنه خود وزارتخانه کسی که مسلط بر مسائل ریز و کلان آن وزارتخانه است به مجلس معرفی شود، چرا که شناخت بر وزارتخانه و اهداف و برنامه‌های خاص آن یکی از اولویت‌هاست که خود باعث تسریع اقدامات آن وزارتخانه می‌شود.

نماینده اسفراین نیز درباره انتخاب نشدن وزیر برای وزارتخانه‌های نفت و صنایع و معادن گفت: نداشتن وزیر، وزارتخانه‌های نفت و صنایع و معادن را در تنظیم بودجه با مشکل مواجه می‌کند.

رضا نوروزاده افزود: با گذاشتن سرپرست به آن شکلی که وزارتخانه‌ها با بودن وزیر می‌توانند امور خود را تداوم بخشند، نمی‌توانند کار کنند؛ برای این‌که نیروهایی که در این وزارتخانه‌ها کار می‌کنند هر لحظه نگرانند که می‌توانند کارخود را ادامه دهند یا خیر؟ بنابراین طبیعی است که نبودن وزیر به ضرر این وزارتخانه‌ها تمام می‌شود و هم‌چنین آنها نمی‌توانند با اطمینان قراردادهای خود را منعقد کنند.

در چنین شرایطی حسنعلی شهریاری نماینده زاهدان با اشاره به شروع مطالعات مربوط به بودجه وزارتخانه‌ها از نیمه دوم سال، معرفی سریع وزیران نفت و صنایع از سوی رییس‌جمهوری را ضروری دانست و گفت: وقتی وزارتخانه‌ای توسط سرپرست اداره می‌شود، ثبات مدیریت لازم را دارا نبوده و برنامه‌ریزی که برای آینده آن قرار است صورت گیرد، زیاد مشخص نیست.

وی افزود: ضرورت دارد که به سرعت تکلیف وزارتخانه‌های مهم نفت و صنایع و معادن روشن شود و با توجه به آن که برنامه‌ریزی برای تعیین بودجه سال ۸۷ لازم است، این دو وزارتخانه نیز باید بتوانند برای بودجه‌ای که مورد نیاز است، برنامه‌ریزی لازم را داشته باشند.

به نظر شهریاری، هر چند از نظر قانونی رییس‌جمهوری اختیار دارد چند ماه وزارتخانه‌ای را با سرپرست اداره کند، ولی با توجه به وضعیت حساس فعلی که نزدیک به فصل برنامه‌ریزی و بودجه بوده، ضروری است که سریع‌تر وزیران نفت و صنایع و معادن به مجلس برای تعیین تکلیف این دو وزارتخانه‌ معرفی شوند.

این عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس، بهترین زمان معرفی این دو وزیر را در شروع کار مجلس بعد از تعطیلات دانست تا مجلس آن را جزو دستور کار خود برای رای اعتماد قرار دهد.