اولین ارزیابی از سهمیه‌بندی بنزین

عقب‌نشینی از سهمیه‌بندی منتفی است

غلامحسین نوذری: با فروش آزاد بنزین مخالفیم ولی بررسی‌ها برای واردات بنزین آزاد همچنان ادامه دارد.

به دنبال این هستیم که درباره سهمیه بنزین تاکسی‌های دوگانه‌سوز و وانت بار‌ها تجدید‌نظر کنیم سرپرست وزارت نفت مطابق شدن ارزش قراردادهای بیع متقابل را با مقتضیات روز از مهم‌ترین مفاد این شیوه دانست.

به گفته وی، اولین قرارداد بیع متقابل به شیوه اصلاح شده و جدید که امروز میان ایران و بلاروس برای توسعه میدان جفیر منعقد شد، با مقتضیات زمان مطابقت می‌یابد.

غلامحسین نوذری افزود‌: از آنجا که قیمت نفت در بازارهای جهانی بسیار متغیر بوده و به طور مستمر در حال افزایش است، در نتیجه در روش جدید قراردادهای بیع متقابل سقف قرارداد پس از انجام مناقصات مشخص می‌شود.

وی درباره اثرات این روش گفت‌: این عامل موجب می‌شود قرارداد در طول اجرا با مشکلی مواجه نشود و از سوی دیگر انگیزه سرمایه‌گذاران و پیمانکاران را تقویت می‌کند‌.وی درباره اثرات دیگر مفاد این شیوه گفت‌: بر اساس این شیوه یک مسوول یا نماینده‌ای در هر پست سازمانی در کنار پیمانکار حضور پیدا می‌کند.

نوذری همچنین در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی‌بر اینکه آیا انعقاد قراردادهای نفتی با ترک تشریفات قانونی است، گفت‌: منافع ملی مهم‌ترین عاملی است که در قراردادهای بیع متقابل در نظر گرفته می‌شود، اما اگر شرایط مناسبی ایجاد شود، ایران حاضر است توسعه یک میدان را با ترک تشریفات واگذار کند.

سرپرست وزارت نفت تاکید کرد‌: ایران حاضر است با در نظر گرفتن شرایط مناسب‌، میدان پارس جنوبی را با ترک تشریفات واگذار کند.

نوذری همچنین درباره آخرین وضعیت توسعه میادین نفتی گفت‌: در طرح جدیدی که تهیه‌شده میزان نفت درجای ۴ میدان نفتی آزادگان، یادآوران، جفیرو دارخوین دارای ۶۰‌میلیارد بشکه بشکه تخمین زده شده است.

به گفته وی، در طرح جدید توسعه این ۴ میدان در کنار هم و با یکدیگر در نظر گرفته شده و پیش‌بینی شده با توسعه این ۴ میدان بتوان روزانه ۸۰۰ هزار بشکه به تولید کشور افزود.

وی تصریح کرد‌: پیش‌بینی می‌شود از ۷‌سال آینده بتوان روزانه ۸۰۰‌ هزار بشکه به تولید نفت کشور افزود.

سرپرست وزارت نفت همچنین درباره آخرین وضعیت میدان نفتی آزادگان اظهارداشت‌: تولید اولیه از میدان نفتی آزادگان آغاز شده و پیش‌بینی می‌شود تا ۴ ماه آینده در فاز اول بتوان از این میدان روزانه ۲۵‌هزار بشکه نفت تولید کرد.

وی با بیان اینکه فاز دوم توسعه این میدان در اردیبهشت ماه سال آینده آغاز می‌شود، اضافه کرد‌: فاز دوم تولید از این میدان به میزان ۲۵‌هزار بشکه در روز از اردیبهشت‌ماه سال آینده آغاز می‌شود.

نوذری آخرین وضعیت میدان نفتی یاد‌آوران را این‌طور تشریح کرد‌: قرارداد این میدان با سینوپک چین نهایی شده و تنها بر سرROR یا نرخ بازگشت سرمایه اختلاف وجود دارد که به دنبال یافتن راه‌حلی برای آن هستیم تا بتوانیم هرچه زودتر قرارداد منعقد کنیم.

وی تولید میدان نفتی دارخوین را نیز۵۳ تا ۵۴ هزار بشکه در حال حاضر دانست و افزود‌: تولید زودهنگام برای فازدوم این میدان تا دی‌ماه به بهره‌برداری می‌رسد تا بدین ترتیب کل تولید از این میدان به ۱۰۰‌هزار بشکه در روز برسد و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا اردیبهشت ماه سال آینده به ۱۶۰‌هزار بشکه در روز افزایش یابد.

وی اضافه کرد‌: فاز سوم این میدان نیز برای دست یافتن به تولید ۱۰۰هزار بشکه‌ای در دست مطالعه است که قرارداد و زمان خود را می طلبد اما شرکت انی ایتالیا در حال مطالعه بر روی این فاز است.

وی خبر از ارائه لایحه‌ای به مجلس برای تامین اعتبار بنزین وارداتی داد و گفت‌: از آنجا که پروژه سهمیه‌بندی بنزین با سه ماه تاخیر انجام شده است در نتیجه دولت نسبت به تقدیم لایحه‌ای برای تامین ارز مورد نیاز بنزین وارداتی اقدام می‌کند، اما با توجه به وضعیت کنونی قیمت بنزین در بازارها و مصرف پیش‌بینی می‌شود ۴/۱ تا ۶/۱‌میلیارد دلار اعتبار نیاز باشد.

وی درباره کارت گازوئیل اضافه کرد‌: هدف از صدور کارت گازوئیل سهمیه‌بندی نیست بلکه تهیه آمار مصرف، تعداد کامیون‌ها و غیره است، اما فعلا برنامه‌ای از نظر زمان‌بندی وجود ندارد.

وی درباره وضعیت کاهش مصرف بنزین افزود‌: با سهمیه‌بندی بنزین ۱۹ تا ۲۰‌درصد میزان مصرف بنزین کاهش یافته است‌.

طرح نکا - جاسک

نوذری با اشاره به طرح نکا - جاسک اضافه کرد‌: بر‌اساس برنامه‌ر‌یزی‌های انجام شده از تولید نفت دریای خزر و کشورهای حاشیه خزر، پیش‌بینی می‌شود نفت مازادی از تولید این کشورها برای عرضه در بازار وجود داشته باشد که خط لوله نکا- جاسک مناسب‌ترین مسیر برای رساندن تولید نفت مازاد ایران و دیگر کشورهای حاشیه خزر به بازار است.

وی طول این خط را ۱۵۰۰ کیلومتر و قطر آن را نیز۴۲ اینچ عنوان کرد و افزود: این خط لوله برای انتقال روزانه یک‌میلیون بشکه نفت در نظر گرفته شده است و برای احداث آن کشورهای ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان مذاکراتی صورت گرفته است. وی درباره وضعیت کنونی سوآپ نفت خزر ادامه داد‌: هم‌اکنون روزانه ۱۵۰ تا ۱۷۰‌هزار بشکه نفت از ایران سوآپ می‌شود.

اولین ارزیابی‌ها از سهمیه‌بندی بنزین

سرپرست وزارت نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: با فروش آزاد بنزین مخالفیم ولی بررسی‌ها برای واردات بنزین آزاد همچنان ادامه دارد. وی گفت: به دنبال این هستیم که درباره سهمیه بنزین تاکسی‌های دوگانه‌سوز و وانت بار‌ها تجدید‌نظر کرده و به این ترتیب وضعیت کنونی فروش بنزین آزاد را کنترل کنیم.

به گزارش فارس، غلامحسین نوذری، با تاکید بر نیاز به انعطاف‌پذیری در طرح بزرگ سهمیه‌بندی بنزین در خصوص سهمیه ۱۰۰ لیتری اخیر گفت: انعطاف‌پذیری در این طرح بزرگ لازمه کار است و مسوولان کشور موافق عزم ملی ایجاد شده در اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین هستند و عقب‌نشینی نخواهند کرد.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به وضعیت ترافیک و مصرف بنزین در کشور و به ویژه تهران گفت: سهمیه کلی که در پمپ بنزین‌ها عرضه می‌شود، تفاوت جدی پیدا نکرده است، یعنی اگر متوسط مصرف در روز‌های پیشین حدود ۵/۶۰میلیون لیتر در روز بوده، در‌‌حال‌حاضر به حدود ۶۲‌میلیون لیتر رسیده است و شاید به این خاطر باشد که برخی بنزین خود را ذخیره کرده‌اند تا روز‌های پیش از آغاز سال تحصیلی جدید که به دنبال فراهم کردن امکانات هستند، از آن استفاده کنند.

نوذری در‌این‌باره که قرار بود پس از بررسی میزان مصرف بنزین در دو‌ماه اول پس از سهمیه‌بندی موضوع وارد کردن بنزین آزاد و عرضه آن در کشور نهایی و تصمیم‌گیری شود، گفت: بررسی‌ها برای واردات بنزین آزاد همچنان ادامه دارد. در صورتی که سهمیه‌بندی انجام نمی‌شد، حدود ۸۵‌میلیون لیتر در روز نیاز به عرضه بنزین داشتیم که در‌حال‌حاضر به ۶۲‌میلیون لیتر کاهش یافته است، بنابراین سهمیه‌بندی اثر خود را در صرفه‌جویی، مسائل زیست‌محیطی و اقتصاد ملی داشته و خواهد داشت.

وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد ارائه سهمیه واقعی موردنیاز به تاکسی‌ها و وانت بار‌ها علاوه بر کنترل وضعیت فعلی موجب ساماندهی شرایطی فعلی خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود در چند ماه آینده نقاط ضعف کار سهمیه‌بندی برطرف شود.

وی درباره درخواست بودجه برای واردات بنزین گفت: براساس پیش‌بینی‌های قبل از سهمیه‌بندی لازم بود روزانه حدود ۳۶‌میلیون لیتر واردات بنزین داشته باشیم که امروز به ۱۵‌میلیون لیتر در روز کاهش یافته است و با توجه به این که سهمیه‌بندی بنزین با تاخیر سه‌ماه انجام شد و در آن مدت بنزین به شیوه سابق توزیع می‌شد، احتمالا نیاز است بسته به قیمت بازار درخواست بودجه ۴/۱ تا ۶/۱میلیارد دلاری از مجلس شورای اسلامی‌ داشته باشیم.

مدیرعامل شرکت ملی نفت در خصوص توزیع کارت‌هوشمند گازوئیل افزود: فعلا قصد سهمیه‌بندی گازوئیل را نداریم، ولی برای کنترل کردن شیوه مصرف گازوئیل، به دست آوردن مصرف واقعی و مکان‌های اصلی مصرف تصمیم گرفته‌ایم، توزیع گازوئیل را با کارت‌هوشمند انجام دهیم.