بیزینس ویک منتشر کرد:
برنامههای بزرگ نوکیا برای هندوستان
مدیر عامل شرکت تولید گوشیهای تلفن همراه نوکیا، درباره درسهایی از بازارهای نوظهور میگوید و اینکه چگونه اهمیت هندوستان برای شرکتش به گذر از مرزهای تولید گوشیهای ارزان قیمت انجامیده است.
مترجم: شادی آذری
مدیر عامل شرکت تولید گوشیهای تلفن همراه نوکیا، درباره درسهایی از بازارهای نوظهور میگوید و اینکه چگونه اهمیت هندوستان برای شرکتش به گذر از مرزهای تولید گوشیهای ارزان قیمت انجامیده است. در اواخر ماه اوت اولیپکا کالاسوو، مدیر عامل و رییس غول مخابراتی فنلاندی، نوکیا، در تور سه روزهای از هندوستان دیدار کرد.
از هنگام روی کار آمدن وی در سال گذشته این اولین سفر وی به هندوستان بود. او در این سفر درباره اهمیت بازار مخابراتی به شدت روبهرشد هندوستان سخن گفت. او از تاسیسات تولیدی نوکیا در شهر چنایی بازدید کرد و با مقامات مخابراتی این کشور در دهلی نو و نمایندگان شرکتهای مشتری آنها در بمبئی دیدار داشت. مدتهای طولانی است که نوکیا با سهمی ۷۰درصدی بازار تلفن همراه هندوستان را تحت سلطه خود گرفته است و مدیرعامل این شرکت در سفر خود اعلام کرد که هم اکنون هندوستان دومین بازار بزرگ نوکیا است که جای ایالات متحده را گرفته است و پس از چین در رتبه دوم قرار دارد. به علاوه او از انتخاب هندوستان به عنوان مرکز جهانی «شبکههای نوکیا زیمنس» پرده برداشت. «شبکههای نوکیا زیمنس» سرمایهگذاری مشترک این دو شرکت بزرگ در زیرساختهای مخابراتی است.
کالاسوو در مصاحبهای که با خبرنگار بیزینس ویک در بمبئی انجام شد، از اهمیت بازارهای نوظهور گفته است و اینکه آیا درسهایی که او از برخی از آنها آموخته است برای سایرین هم کاربرد دارد یا خیر. در زیر این مصاحبه را با هم میخوانیم:
*آیا این اولین سفر شما به هندوستان است؟
من بارها به اینجا آمدهام اما این اولین سفرم به عنوان یک مدیرعامل است. من که پس از دو سال به اینجا آمدهام متوجه شدهام که مخابرات هندوستان به لحاظ تعدد کاربردها بسیار تغییر کرده است. دیگر اینجا تنها یک بازار گوشیهای همراه نیست بلکه طیف وسیعی از کاربردهای دیگر را نیز در بر دارد. در اینجا سیستم توزیع به شدت فعال است و خردهفروشی به صورت حرفهای در جریان است. آنها نمونههای درستی از تغییرات در این کشور هستند.
*محبوبیت نوکیا در بازار هندوستان چگونه مسیر شما در تحقیق و توسعه یا مسیری که الگوی کسب و کار شما با آن کار میکند را دستخوش تغییر کرد؟
ما به آن به طرز متفاوتی نگاه نمیکنیم. ما به بازار هندوستان به عنوان بازاری متنوع، پیچیده و جالب نگاه میکنیم اما الگوی کسبوکار ما یکسان است. در واقع ما کار خود را در هندوستان بسیار سریع گسترش داریم و در اینجا ۹۰۰۰کارمند دادیم. برخی از افرادی که در اینجا مشغول کار هستند برای بازار جهانی خدمت میکنند و ما هر روز بیشتر به این سمت پیش میرویم. چون از استعدادهای هندیها برای خدمات جهانی بهره میگیریم. در بازار جهانی فرصتهای بسیاری برای این استعدادها وجود دارد.
ما به تازگی اعلام کردهایم که هندوستان را به عنوان شعبه جهانی واحد خدمات شبکههای نوکیا زیمنس انتخاب کردهایم. این واحد یک وظیفه بزرگ جهانی بر عهده خواهد داشت.
این موضوع برای کارمندان ما هم در هندوستان هیجانانگیز است.
* به تازگی هندوستان به جایگاه دومین بازار جهانی نوکیا پس از چین رسید و گوی سبقت را از ایالات متحده ربود. آیا این موضوع نوکیا را به هدف دستیابی به یک میلیارد نفر کاربر بعدی نزدیک خواهد کرد؟
بیشک هندوستان نقش بزرگی را در این راستا ایفا خواهد کرد. تنها در هندوستان به صورت بالقوه یک میلیارد کاربر وجود دارد.
*امروزه بازارهای نوظهور در رشد نوکیا چقدر اهمیت دارند؟
آنها از اهمیت بسزایی برخوردارند. اما این نکته کلیدی در اینجا باید مورد توجه قرار گیرد که وقتی صحبت از وسایل همراه به میان میآید، هندوستان بازاری بسیار متنوع و پرکاربرد است. گوشیهای سری ان و سری ایی ۲۵درصد از فروش ما را در هندوستان تشکیل میدهند.
نفوذ در بازار هندوستان که در آن کاربران اولین گوشی همراه خود را میخرند، اهمیت زیادی دارد. اما در عین حال هندوستان بازار بزرگی برای فروش گوشیهای دوم یا سوم کاربران است و بازاری است که از لحاظ ارتقای گوشیها هم رونق بسیاری دارد.
وقتی صحبت از نرمافزارهای گوشی به میان میآید، بستگی دارد که چه نوع گوشیهایی در اینجا به فروش میرسند. این بازار که نرمافزارها در آن از اهمیت بالایی برخوردارند، با بسیاری بازارهای دیگر به کلی متفاوت است. به عنوان مثال میتوان به نرمافزار جستوجوی اینترنتی از طریق گوشیهای همراه اشاره کرد. هندوستان از جنبههای بسیار زیادی یک بازار پیشرفته محسوب میشود و من نمیتوانم آن را یک بازار ابتدایی یا حتی نوظهور بنامم.
*نوکیا در حال طراحی هفت گوشی جدید برای بازارهای نوظهور است. آیا این اولین بار است که شما مدلهایی را برای چنین بازارهای خاصی تولید میکنید؟
فکر نمیکنم ما صحبتی از گوشیهای مخصوص بازارهای نوظهور کرده باشیم. ما در مورد گوشیهای متفاوت ارزانقیمت سخن به میان آوردیم. اما تفاوت آنها با سایر مدلها چندان زیاد نیست. ما مدتها است که مشغول طراحی و ساخت گوشیهای ارزانقیمت هستیم و این کار را ادامه خواهیم داد. فکر میکنم منصفانه باشد اگر ادعا کنیم که نسبت به رقبایمان سرمایهگذاری بیشتری بر تولید گوشیهای ارزانقیمت کردهایم.
شاید ما این فرصت اقتصادی را خیلی زودتر در این بازار دیدیم و شروع به سرمایهگذاری کردیم. شاید ما پتانسیل آن را زودتر از رقبایمان کشف کردیم.
* آیا نوکیا از گوشیهای ارزانقیمت سود هم به دست میآورد و اگر اینطور است آیا میتوانید این سود را ثابت نگه دارید؟
نکته این است که ما از همه انواع گوشیهایمان پول درمیآوریم. عوامل بسیار دیگری هستند که بر سوددهی گوشیهای خاص علاوه بر قیمت تمام شده آنها دخیلند. محاسبات پیچیدهای لازم است چون در اینجا وقتی یک گوشی تازه هست قیمت بالاتر است و این قیمت وقتی گوشی قدیمی میشود، کاهش مییابد. به این سادگی هم نیست.
* شما از بازارهای هندوستان و چین چه درسهایی گرفتید و آیا از این درسها در هر یک از سایر بازارهای نوظهور استفاده کردهاید؟
در هر دوی این بازارها مشکلات مربوط به توزیع بزرگتر از بسیاری از بازارهای دیگر است. اندازه این بازارها بسیار بزرگ است و فقدان زیرساختها کاملا مشهود.
در هندوستان ساختن ساختار توزیع برای دستیابی به بازار روستاها یک چالش بزرگ است. فکر میکنم ما از این بازارها درسهای بسیاری گرفتیم که در سایر بازارها بهخصوص آفریقا مورد استفاده قرار گرفت. ما شاهد وقوع اتفاقاتی در بازار گوشیهای همراه و مخابرات آفریقا هستیم که شاید حدود پنج یا شش سال پیش در هندوستان روی داد.
به عنوان مثال ما آموختیم که چگونه زیرساختارهای لوجستیک را در بازارها یا مناطقی که پیش از آن وجود نداشت، ایجاد کنیم و چگونه در بازارهایی که واقعا لازم است در آنها خودتان سیستم توزیع بسازید، یک سیستم توزیع مناسب راهاندازی کنیم. شرکتهای بسیار معدودی هستند که رهبری بازار را هم در هندوستان و هم در چین به دست گرفتهاند. ما سهم خود را از بازار این کشورها کاهش نخواهیم داد و توزیع کلید موفقیت ما در چین و هندوستان بوده است.
* نوکیا سهمی ۷۰درصدی در هندوستان دارد. در شرایطی که قیمت گوشیهای همراه به حد ۱۹ دلار رسیده است آیا میتوانید باز هم این موقعیت سلطه بر بازار را حفظ کنید؟
ما یک هدف روشن برای تیم خود در هندوستان تعیین کردهایم که براساس آن میبایست سهم عمده بازار را به نوکیا اختصاص دهند.
* آیا برای آفریقا گوشیهای خاص تولید میکنید؟
ما همیشه به دنبال تولید گوشیهایی هستیم که مخصوص گروههای خاصی از مشتریان باشند. در حال حاضر ما هیچ گوشی که مخصوص آفریقا ساخته شده باشد نداریم. در حالیکه گوشیهایی داشتهایم که مخصوص هندوستان تولید شده بودند. سال ۱۱۰۰ نوکیا با ویژگی روشنایی زیادش مانند چراغ دستی و برخورداری از ویژگی ضدلغزش برای جلوگیری از سرخوردن از دست مخصوص هندوستان ساخته شده بود.
ارسال نظر