تولید انرژی از باد در آلمان ۲۰ ساله شد. ۱۹۰۰۰ توربین بادی این کشور نزدیک به ۲۲‌هزار مگاوات برق تولید می‌کنند. در ایران اولین توربین بادی سال ۱۳۷۸ نصب شد که اینک به ۱۰۰ عدد رسیده است، با تولید برقی معادل ۶۰ وات. شاید قدیمی‌ها بیشتر از حکمت باد آگاه بودند که می‌گفتند: سریع مثل «برق و باد».

اما اگر آن زمان‌ها، تنها وظیفه باد خنک کردن یا خشک کردن بود، امروزه در عوض نقش ارزنده‌تری را ایفا می‌کند: باد می‌وزد تا انرژی تولید کند.

«باد» آورده را «برق» خواهد گرفت!

روز به روز بر تعداد جمعیت جهان افزوده می‌شود و به تبع آن نیز مصرف انرژی روند رو به رشدی را در پیش گرفته است. استفاده بیش از حد انرژی در سرتا سر جهان، گرم شدن بیش از اندازه کره زمین و نگرانی از تمام شدن منابع انرژی‌های فسیلی باعث شده‌اند تا از انرژی‌های نو یا انرژی‌های تجدیدپذیر به عنوان جایگزینی مناسب برای انرژی‌های فسیلی نام ببرند.

مهم‌ترین دلیل رویکرد کشورهای جهان به این نوع از انرژی‌ها را می‌توان در زوال‌ناپذیری آنها جست‌وجو کرد. امروزه در بسیاری از کشورها، به‌خصوص در کشورهای پیشرفته، میزان استفاده از انرژی خورشیدی، نیروی آب، باد و انرژی حاصل از زیست توده (بیوماس) روز به روزدر حال افزایش است.

باد، چراغ روشن خانه

در میان این انرژی‌های نوظهور، انرژی بادی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. عدم نیاز به نیروی انسانی برای استخراج این نوع انرژی و همچنین به‌دست آمدن نتیجه مستقیم بدون انتظار طولانی مدت، از مزایایی است که کارشناسان برای انرژی بادی بر شمرده‌اند.

هزینه‌های کمتر تولید این انرژی در مقایسه با انرژی خورشیدی نیز عامل مهم دیگری بوده است تا بسیاری از کشورهای جهان به فکر ساخت توربین‌های بادی بزرگ و کوچک و همچنین تاسیس مزارع بادی بیافتند.

بر اساس گزارشی که سازمان ملل به تازگی در این زمینه منتشر کرده است، سرمایه‌گذاری در زمینه بهره‌برداری از منابع تجدید پذیر انرژی، مانند انرژی بادی و سوخت‌های زیستی در سال گذشته به میزانی در حدود ۱۰۰‌میلیارد دلار رسیده است، که شاید بتوان دلیل عمده این میزان بالای سرمایه‌گذاری را در بالا رفتن قیمت نفت و فرآورده‌های نفتی در بازارهای جهان جست‌وجو کرد. از همین روست که مدت‌ها است زنگ خطر برای بسیاری از کشورها به صدا در آمده است که این موضوع اهمیت دادن هرچه بیشتر دولت‌ها به استفاده از انرژی‌های جایگزین را به دنبال داشته است.

برای نمونه در بیش از ۲۴ ایالت آمریکا، مدارس این کشور بر روی طرح‌های انرژی بادی کار می‌کنند. در برنامه‌ای آزمایشی تحت عنوان «نیروی باد برای مدارس»، توربین‌های بادی در مدارسی که دارای منابع مناسب باد هستند، نصب می‌شوند و از این طریق نیروی برق مورد نیاز مدرسه تولید می‌شود. مازاد برق تولیدی نیز به شرکت‌ها یا مراکز مختلف فروخته می‌شود. این برنامه، برای نخستین بار در سال ۱۹۹۳ در مدرسه اسپیریت لیک، واقع در ایالت آیوا به اجرا در آمد.

البته تنها آمریکا نیست که به ارزش نیروی باد واقف است. در اروپا و به خصوص در آلمان، با توجه به خاصیت ویژه این انرژی مبنی بر عدم آلودگی محیط زیست، سرمایه‌گذاری‌های متعددی در جهت استفاده هرچه بیشتر از آن انجام گرفته است.

ثروت باد آورده

تولید توربین‌های بادی در سال ۲۰۰۶ درآمدی ۶‌میلیارد دلاری به صندوق صنایع ماشین‌سازی آلمان سرازیر کرد. به گزارش اتحادیه انرژی بادی آلمان چنین رشدی در تاریخ اقتصاد نوین آلمان بی‌سابقه بوده است. باد در بخش اشتغال‌زایی هم حرف‌هایی برای گفتن دارد: در آلمان ۷۰‌هزار نفر در بخش‌های گوناگون و مرتبط با تولید انرژی بادی مشغول به کار هستند. آلمان در زمینه تولید برق حاصل از انرژی باد جایگاه نخست را دارد. از هر سه تاسیسات نیروگاه‌های بادی، یکی در کشور آلمان است.

مجتمع‌های انرژی بادی در آلمان پس از تولید ماشین به دومین خریدار بزرگ فولاد تبدیل شده‌اند.