نگاه
روزهای درخشان انرژی خورشیدی
اولین بخش از پارک خورشیدی «والد پولنز» درایالت زاکسن آلمان به طور رسمی افتتاح شد. این پارک قرار است به بزرگترین نیروگاه فتوولتائیک دنیا تبدیل شود، اما این تنها، قدمی کوچک در رقابت جهانی بر سر انرژی خورشیدی به شمار میرود. جواب دادن به این پرسش که بزرگترین نیروگاه انرژی خورشیدی جهان در کجا قرار دارد کمی مشکل است. درزمینه ساخت نیروگاههای انرژی خورشیدی بین کشورها رقابت شدیدی حاکم است و هرکشوری میکوشد، از دیگری پیشی بگیرد.
پیش از این، جایگاه نخست تاسیسات فتوولتائیک در اختیار استان آلیکانت در اسپانیا بود، که سالیانه ۳۰میلیون کیلووات ساعت برق تولید میکند. اما در این میان پارک خورشیدی «والد پولنز»، در شهر براندیس واقع در ایالت زاکسن آلمان، گوی رقابت را از همتای اسپانیاییش ربوده و قرار است مکان نخست را به خود اختصاص دهد.
از سال ۲۰۰۹ این نیروگاه آلمانی که در شرق شهر لایپزیک قرار دارد، سالانه ۴۰میلیون وات ساعت، برق خورشیدی تولید خواهد کرد و تا آن زمان ۵۰۰هزار صفحه خورشیدی در مساحتی به بزرگی ۲۰۰ زمین فوتبال در این مکان نصب خواهد شد.
بازار گرم خورشیدی
این چرخه رقابت هنوز از حرکت باز نایستاده و همچنان سریع و با قدرت به گردش خود ادامه میدهد. به طور مثال، چین در حال طرحریزی برای ساخت یک نیروگاه با توان ۱۰۰ مگاواتی تا سال ۲۰۱۲است و استرالیا نیز در نظر دارد تا شش سال دیگر، یعنی در سال ۲۰۱۳، نیروگاهی با توان ۱۵۴مگاوات در ایالت ویکتوریا احداث کند.
شرکت «کو سلس» در ایالت ساکسن آنهالت آلمان، از محبوبیت خاصی برخوردار است همزمان نه تنها در اروپا، بلکه در نقاط دیگرجهان نیز بسیاری از کشورها با تمام قوا در حال بالابردن ظرفیت تولید سلولهای خورشیدی هستند. در حقیقت نوعی ماراتن بینالمللی که به عقیده دکتر نوربرت آلنخ، بنیانگذار و مدیر مرکز اقتصادی انرژیهای تجدیدپذیر، «درعمل همانند رقابت بر سر ساخت آسمان خراش در سالهای پیش» است. این اشتیاق و تمایل، در آمار منتشر شده در آخرین گزارش ماهانه این مرکز، به چشم میخورد. یک تولید کننده چینی با نام اینجی گرین انرژی ، قصد دارد، تولید سلولهای خورشیدی سیلیکونی خودش را تا سه سال آینده از ۱۰۰ مگاوات به ۶۰۰ مگاوات افزایش دهد. در این میان شرکتهای دیگری نیز، همچون شرکت چینی الدیکی سولار و شرکت ژاپنی ساکایی دستیابی به هدفهای دورتری را درنظر دارند.
تجارت خورشید
انرژی خورشیدی دیگر تنها نقش یک محصول جانبی را بازی نمیکند، بلکه تبدیل به کالایی در تجارتی جهانی شده است. آلنخ در این باره میگوید: «فتوولتائیک در صحنه انرژیهای تجدیدپذیر جایگاه محکم و ثابتی را به دست آورده است و ما سالانه شاهد رشد بیش از۳۰درصدی آن هستیم.» نکته مهمتری که میبایست در نظر گرفت، جذاب بودن این انرژی است، هر چند که از نظر بازدهی و سادگی نصب تاسیسات قابل مقایسه نیست.
برای مزایای خورشید به عنوان یک منبع انرژی دلایل مختلفی را نام میبرند که یکی از آنها ویژگی «پایان ناپذیری» این منبع گرمایی است. همچنین انرژی حاصله از خورشید میتواند به صورت غیرمستقیم مورد استفاده قرار بگیرد، ویژگی مفیدی که در مناطقی با شبکه نامناسب برقرسانی بسیار به کار میآید.
دلیل تمایل روزافزون به این نوع از انرژی، تنها در موارد بالا خلاصه نمیشود. در کشورهایی همچون آلمان یا اسپانیا، دولتها شرایطی بهوجود آوردهاند که ثبات بازار این نوع انرژی را برای شرکتها تضمین میکند و آنها میتوانند بدون ترس از فعل و انفعالات سیاسی آینده، درازمدت برنامهریزی کنند.
نقطه آغاز
این چرخه، تازه شروع شده و در حال شتاب گرفتن است. در سراسر دنیا کارخانههای جدیدی درحال احداث هستند. آلنخ دراین زمینه میافزاید: «طبیعتا کشورهای دیگر هم نمیخواهند عقب بمانند و از همین رو یک مسابقه بینالمللی ایجاد شده است، که باعث میشود تا انرژی خورشیدی بازار پیدا کند. این رقابت تازه آغاز شده است.»
آلمانیها رقیبان سرسختی دارند، اما درعین حال این مزیت را نیز دارند که به عنوان یک صادرکننده مهم تکنولوژی نیروگاهی شناخته میشوند. بر بدنه بسیاری از دستگاههای تولیدکننده سلولهای خورشیدی که در چین کار میکنند، مهر «ساخت آلمان» خورده است.
اینک زنگهای مسابقه به صدا در آمدهاند و به عقیده آلنُخ، در ۱۰ یا ۲۰ سال آینده دنیا شاهد سلولهای خورشیدی با درجه تاثیر متفاوت خواهد بود.
ارسال نظر