پلیس آلمان در پی به کارگیری هرچه بیشتر نیروهای غیر آلمانی است. استخدام در نیروی پلیس، یکی از راهکارهای تازه برای همساز کردن هرچه بیشتر خارجیان در جامعه آلمان است. ایالت هسن گام‌های نخست را از هم‌‌اکنون برداشته است.

«امنیت به ملیت بستگی ندارد.» این جمله‌ روی پوستر بزرگی نوشته شده که چندی است از سوی نیروی پلیس ایالت هسن در راستای تحقق برنامه‌های ملی انتگراسیون طراحی شده و تبلیغی برای جذب افراد غیر‌آلمانی به نیروی پلیس به شمار می‌رود. پوستری بزرگ با تصویر یک جوان خارجی در لباس فرم پلیس که در حال نشان دادن راه به یک پیرزن آلمانی است.

با این اقدام تبلیغی، این بار نیروی پلیس ایالت هسن قصد دارد تا با استخدام مهاجران، یکی از چند راهکاری را که در اجلاس انتگراسیون در ماه ژوئیه مطرح شد، پیاده کند. از همین رو قرار است در آینده تعداد ماموران غیر‌آلمانی پلیس به طور چشمگیری افزایش یابد.

هم‌‌اکنون ۷۲ تن از ۱۴‌هزار پلیس این ایالت را غیر‌آلمانی‌ها تشکیل می‌دهند. بنا بر اظهارات سخنگوی پلیس، یورگن لینکر‌، از مجموع ۳۲۰۰ نفر پلیس شهر فرانکفورت (درکنار رود ماین) نزدیک به ۲۰‌تن از آنان دارای گذرنامه‌ غیرآلمانی هستند. این تعداد نسبت به کل جمعیت، بالغ‌بر۸۰۰ نفر است. به گفته لینکر در شهری همانند فرانکفورت (درکنار رود ماین) که ۱۷۰ ملیت مختلف را در خود جای داده است، داشتن همکاران خارجی بیشتر، برای نیروی پلیس بسیار ارزشمند است.

تورستن نیلز‌، سخنگوی وزارت کشور آلمان نیز با تاکید بر تلاش حکومت‌ ایالتی هسن در جهت هموار سازی تغییرات جامعه شناختی برای مهاجران آلمانی است افزود: هنگامی که کارکنان پلیس زبان طرف مقابلشان را که آلمانی است نیستند، بدانند، قطعا در ارتباط با آنان سوء‌تفاهمی نیز پیش نخواهد آمد.

اگرچه نیروهای پلیس در آلمان، دوره‌هایی در زمینه «ارتباطات میان فرهنگی» می‌گذرانند، اما با وجود این، با به کارگیری تعداد بیشتر غیر‌آلمانی ‌زبان‌ها، ارتباط با شهروندانی که به زبان آلمانی به خوبی آشنا نیستند، آسان‌تر و در نتیجه کار برای پلیس راحت‌تر خواهد شد.

در این میان، ۷درصد از متقاضیان مدرسه پلیس شهر ویسبادن، واقع در ایالت هسن، خارجیانی هستند که فاقد گذرنامه آلمانی‌اند. ۵/۴‌درصد از این تعداد در آینده استخدام خواهند شد.

انیس گولگن، دبیر اول «هیات مشاوران غیر‌آلمانی» شهر فرانکفورت، معتقد است که نسل سوم مهاجران از این طرح استقبال خواهند کرد. او می‌گوید: «کار کردن در نیروی پلیس هم وجهه اجتماعی وهم امنیت شغلی دارد.» از همین‌رو است که به نظر وی دیگر زمان آن فرارسیده است تا تغییراتی در سیاست‌های استخدامی به وجود بیایند. گولگن می‌‌افزاید: ۶۰ سال است که پدیده مهاجرت (در آلمان) وجود دارد و نیروهای کارآمد هم همیشه پیدا می‌شوند.

آگهی در رسانه‌های خارجی زبان، سخنرانی یا مشاوره‌های شغلی در مدارس، روش‌های دیگری هستند که پلیس از آنها برای جذب نیروی خارجی استفاده می‌کند.