رییس ستاد تبصره ۱۳:
تا سال ۹۱ بنزین آزاد نمیدهیم
علیاکبر محرابیان که روز گذشته در اولین نشست مطبوعاتی این ستاد حاضر شده بود، خبرنگاران را در حالی ملاقات کرد که سوالات زیادی درباره عرضه آزاد بنزین داشتند و این موضوع محور اصلی پرسشهای آنان را تشکیل میداد.
سیدهادی حسینی چاوشی- نماینده ویژه رییسجمهوری و رییس ستاد تبصره ۱۳، عرضه آزاد بنزین تا سال ۹۱ را منتفی دانست.
علیاکبر محرابیان که روز گذشته در اولین نشست مطبوعاتی این ستاد حاضر شده بود، خبرنگاران را در حالی ملاقات کرد که سوالات زیادی درباره عرضه آزاد بنزین داشتند و این موضوع محور اصلی پرسشهای آنان را تشکیل میداد. محرابیان عرضه آزاد بنزین در کنار سهمیهبندی را «جمع اضداد» دانست و گفت: دولت معتقد است دونرخی کردن بنزین در فاصله بین سهمیهبندی تا آزادسازی کامل نرخ آن، «سمی مهلک» است و بنابراین تا سال ۹۱ که بنزین به طور کامل از سبد حمایتی دولت خارج و یارانه آن حذف شود، بنزین به نرخ آزاد عرضه نمیشود.
وی این تصمیم دولت را قطعی و غیرقابل بازگشت خواند و افزود: خیالتان راحت باشد، بنزین آزاد عرضه نمیشود، چرا که اگر بنزین دونرخی شود، فاجعه اقتصادی به بار میآید.
خبرنگاران تصویب یک فوریت طرح استفساریه تبصره ۱۳ بودجه در مجلس را که دولت را به عرضه آزاد بنزین مکلف میکند، به محرابیان یادآور شدند، اما او گفت: دو فوریت این طرح رد شده است و این نشان میدهد که مجلس در مجموع با آن موافق نیست و عرضه آزاد بنزین تنها نظر برخی نمایندگان است.
رییس ستاد تبصره ۱۳، در تشریح دلایل عرضه نشدن بنزین مازاد بر سهمیه تصریح کرد: اگر بنزین آزاد با نرخ ارزان ۲۰۰ تا ۴۰۰تومان ارائه شود، به هیچوجه منجر به کاهش مصرف نمیشود و اگر هم بشود، مقطعی و کوتاهمدت خواهد بود و در نتیجه تمام مزایای سهمیهبندی از بین میرود. وی افزود: براساس مطالعات داخلی و بینالمللی نرخی که باعث کاهش دائمی مصرف میشود، نرخ کف هزار تومان است که با عرضه آن در کنار سهمیهبندی، منطق اقتصادی برای فعالیت بخش حمل و نقل عمومی زیر سوال میرود، چرا که مثلا رانندگان تاکسی دیگر فعالیت نخواهند کرد و به فروش سهمیههای خود اقدام میکنند.
نماینده ویژه رییسجمهوری همچنین در توجیه این تصمیم دولت، اظهارات احمدینژاد را تکرار کرد که برتاثیر تورمی عرضه بنزین به نرخ آزاد تاکید داشت.
محرابیان در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» درباره احتمال رشد ۱۰۰درصدی تورم بر اثر ارائه بنزین آزاد که از سوی رییسجمهوری مطرح شده بود، گفت: مطالعات مختلفی در مورد میزان تاثیر تورمی عرضه بنزین مازاد بر سهمیه انجام شده و آمار و ارقام متفاوتی نیز به دست آمده است. علت تفاوت درصدهای به دست آمده نیز، تفاوت در نرخ پیشنهادی برای بنزین آزاد بوده است. اما در مجموع اینکه عرضه بنزین به تورم ۱۰۰درصدی میانجامد، بر اساس کارشناسی اعلام شده است.
خبرنگاری حق مردم در استفاده از بنزین به میزان مورد نیاز را به محرابیان یادآورد شد که نماینده رییسجمهوری گفت: آزادی مردم در مصرف بنزین نمیتواند نامحدود باشد، چرا که ممکن است آزادی عدهای، به ضرر عده دیگری از مردم باشد و چون دولت تشخیص داده است که تنها ۱۵درصد مردم نیاز به بنزین آزاد دارند، نمیتوان به خاطر این عده اثر تورمی را به همه جامعه تحمیل کند.وی از تشکیل کمیته سوخت در همه استانهای کشور با حضور استاندار و معاونان و مدیران تحت پوشش استانداریها خبر داد و تصریح کرد: به همه استانها سهمیه بنزین برای موارد اضطراری تخصیص پیدا میکند که از طریق کمیته سوخت تقسیم خواهد شد. آییننامه تشکیل کمیته نیز این هفته ابلاغ میشود که استاندار، معاونان و مدیران زیر پوشش، دیگر اعضای اصلی کمیتههای سوخت هستند.
محرابیان خبرهای منتشرشده درباره فروش بنزین آزاد به صورت غیرقانونی از سوی تاکسیرانان را شایعه دانست ولی در عین حال گفت: سازمان تاکسیرانی باید در این زمینه نظارت کند و این کار را هم انجام میدهد.وی تاکید کرد: منع قانونی برای فروش سهمیه بنزین خودروهای شخصی وجود ندارد، اما فروش بنزین اختصاص یافته برای حملونقل عمومی غیرقانونی است.
محرابیان درباره ارائه کارت هوشمند برای گازوئیل نیز گفت: ۵۸درصد گازوئیل کشور در بخش حملونقل مصرف میشود و ۴۲درصد صرف امور دیگر از جمله صنعت و کشاورزی میشود، بنابراین فرمول توزیع گازوئیل به کلی با بنزین متفاوت است. سهمیهبندی گازوئیل اصلا مطرح نیست، اما در حال مطالعه عرضه گازوئیل تنها در بخش حملونقل از طریق کارت هوشمند هستیم.
وی داشتن دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان، وجود شبکه سراسری انتقال گاز در سطح کشور و ارزان بودن قیمت جهانی گاز را سه مزیت اقتصادی استفاده از گاز طبیعی در ایران برشمرد و افزود: هر مترمکعب گاز طبیعی، معادل یک لیتر بنزین، پیمایش دارد و بنابراین با استفاده از گاز طبیعی به جای بنزین، به ازای هر لیتر بنزین، ۵۰سنت ارزش افزوده برای کشور به دست میآید.به گفته وی در سال ۸۵، ۳۸۰هزار دستگاه خودروی دوگانهسوز در کشور تولید یا تبدیل شد و در سال ۸۶ نیز تقریبا همه خودروهای تولیدی کشور، به گونهای تولید شدهاند که قابلیت استفاده از گاز طبیعی را دارند.
وی یادآور شد: قبل از سهمیهبندی بنزین حدود دو ماه ۳میلیون و ۶۰۰هزار خودرو پایش شده که متوسط مصرف آنها ۵/۴لیتر در روز بوده است که هماکنون به ۳/۳ لیتر کاهش یافته است. بنابراین اتفاق زیاد مهمی در عرصه مصرف به وقوع نپیوسته است. به گفته محرابیان برای توزیع جراید ملی پر تیراژ در سراسر کشور که دارای شبکه حمل و نقل هستند، طی دو هفته آینده سهمیه ویژهای به شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ابلاغ خواهد شد.
رییس ستاد تبصره ۱۳ با تاکید بر اینکه تبصره ۱۳فقط سهمیهبندی بنزین نیست، گفت: تبصره ۱۳یک بسته کامل و جامع از راهبردها و سیاستهای مدیریت انرژی است.
محرابیان، ایجاد تنوع در سبد مصرف سوخت خودروها، توسعه همه جانبه حملونقل عمومی، کاهش تقاضای سفرهای زاید بهویژه سفرهای درونشهری و ایجاد چرخه خروج خودروهای پرمصرف و فرسوده را از محورهای مهم تبصره ۱۳عنوان کرد. وی درباره محور ایجاد تنوع در سبد مصرف سوخت خودروها به تلاش و برنامههای ستاد تبصره ۱۳برای استفاده از گاز طبیعی بهعنوان سوخت اصلی خودروها اشاره کرد و گفت: هر چقدر بتوانیم به مصرف گاز طبیعی در خودروها بیافزاییم مزایای آن به نفع جامعه خواهد بود. محرابیان در همین رابطه به همکاری بسیار خوب خودروسازان در زمینه تولید خودروهای گازسوز اشاره کرد و گفت: مجموع خودروهای گازسوز در کشور تا سال، ۸۴حدود ۹۰هزار دستگاه بود اما در سال ۸۵ بیش از ۳۸۰هزار خودروی دوگانهسوز تولید یا تبدیل شد.
محرابیان همچنین اخبار مربوط به ایمن نبودن خودروهای گازسوز را بهشدت رد کرد و گفت: تکتک سیلندرهای مخازن گاز طبیعی آزمایش میشود و بهطور کلی صنعت CNG از ایمنی بالایی برخوردار است.
رییس ستاد تبصره ۱۳ برنامههای دولت برای توسعه قطار شهری در کشور را نیز تشریحکرد و از خرید هشت رام قطار شهری برای مهرماه جاری، و افزایش ۴۱۵واگن به قطارهای خطوط ۱و ۲و ۵ و همچنین افزوده شدن ۳۸دستگاه لوکوموتیو به خط ۵متروی تهران خبر داد. محرابیان همچنین در خصوص برنامههای ستاد تبصره ۱۳برای کاهش تقاضای سفرهای زاید بهویژه سفرهای درونشهری، از راهاندازی دفاتر پیشخوان خدمات در شهرهای مختلف خبر داد و گفت: برای این منظور راه اندازی ۱۸هزار دفتر پیشخوان خدمات پیش بینی شده که نقش مهمی در کاهش سفرهای زاید درون شهری خواهد داشت.
اطلاع رسانی از نوع دیگر
اولین نشست مطبوعاتی رییس ستاد تبصره ۱۳ بیش از هر چیز بی تجربگی علی اکبر محرابیان در برخورد با رسانهها را به نمایش گذاشت. محرابیان که نماینده ویژه رییسجمهوری نیز هست بیشتر زمان این کنفرانس مطبوعاتی ۱۵۰ دقیقهای را به صورت متکلم وحده برای خبرنگاران سخنرانی کرد، تا جایی که اعتراض نمایندگان رسانهها به شیوه اداره جلسه را برانگیخت.
نحوه پاسخگویی رییس ستاد تبصره ۱۳ به سوالات خبرنگاران نیز بارها منجر به اعتراض آنان شد، چرا که محرابیان هیچ پاسخ صریح و روشنی به سوالات نداد و در جواب هر سوال، بیشتر به حاشیههای تبلیغاتی موضوع پرداخت. محرابیان همچنین برخی سوالات را بی جواب گذاشت. وی در پاسخ به خبرنگاری که درباره موضوع ساخت مونوریل از او سوال کرد، گفت: به سوالات تفرقهافکن جواب نمیدهم. سوال باید وحدتآفرین باشد.
از سوی دیگر مشاور رسانهای محرابیان نیز برخورد چندان مناسبی با خبرنگاران نداشت و خبرنگاری را که به عنوان نماینده افکار عمومی، خواهان پاسخگویی رییس ستاد تبصره ۱۳ درباره عرضه نشدن بنزین آزاد شد و در این باره اظهار نگرانی کرد، خطاب قرار داد و گفت: «این نظر شخصی شما است».
به نظر میرسد ستاد تبصره ۱۳ که بعد از گذشت بیش از ۱۶ ماه از فعالیتش اینک اولین نشست مطبوعاتی خود را برگزار کرده است، چندان علاقهای به اطلاعرسانی شفاف و بی پرده ندارد و شاید بهتر باشد که همانند یک سوال و چند ماه گذشته، از برگزاری کنفرانسهای خبری خودداری کند.
ارسال نظر