آغاز مذاکرات تشکیل کمیته سهجانبه ایران، عراق و آمریکا
این مذاکرات معطوف به تشکیل کمیته مشترکی است که اخیرا در مذاکرات سفرای ایران و آمریکا در بغداد مورد توافق قرار گرفت.
ریاست هیات ایرانی به عهده حسین امیر عبداللهیان، رییس ستاد ویژه عراق در وزارت امور خارجه بود و هیات آمریکایی نیز به ریاست خانم مارسی ریس، رایزن سیاسی نظامی سفارت آمریکا در مذاکرات حاضر شد. دیروز اعلام شد که سفرای ایران و آمریکا در عراق نیز در حاشیه این مذاکرات با یکدیگر دیدار کردند.
همزمان با این گفتوگوها، دیروز مذاکرات هیات فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی در تهران آغاز شد.
این مذاکرات معطوف به تشکیل کمیته مشترکی است که اخیرا در مذاکرات سفرای ایران و آمریکا در بغداد مورد توافق قرار گرفت.
ریاست هیات ایرانی به عهده حسین امیر عبداللهیان، رییس ستاد ویژه عراق در وزارت امور خارجه بود و هیات آمریکایی نیز به ریاست خانم مارسی ریس، رایزن سیاسی نظامی سفارت آمریکا در مذاکرات حاضر شد. دیروز اعلام شد که سفرای ایران و آمریکا در عراق نیز در حاشیه این مذاکرات با یکدیگر دیدار کردند.
همزمان با این گفتوگوها، دیروز مذاکرات هیات فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی در تهران آغاز شد.
دیروز با حضور نمایندگان ایران، آمریکا و عراق برگزار شد
مذاکرات سه جانبه امنیتی در سطح کارشناسان
سفرای ایران و آمریکا در بغداد دیدار کردند
دنیای اقتصاد - روز گذشته سخنگوی وزارت امور خارجه از آغاز دور سوم گفتوگوهای سه جانبه ایران، آمریکا و عراق درباره امنیت عراق خبرداد.
شبکه العالم نیز به نقل از امیرعبداللهیان، رییس هیات کارشناسی گزارش داد که در حاشیه این مذاکره، کاظمی قمی و کروکر، سفرای ایران و آمریکا در عراق که در نشست حضور نداشتند، به طور جداگانه با هم دیدار کردند. جزییات این دیدار منتشرنشده است.
در این نشست که پشت درهای بسته تشکیل شد به گفته محمدعلی حسینی هیات ایرانی به ریاست امیر عبدالهیان معاون رییس هیات، شرکت کرد.معاون وزیر کشور، معاون وزیر خارجه، مستشار امنیتی وزارت دفاع و مشاور سیاسی نخست وزیر عراق نیز در این مذاکره که در کاخ نخستوزیری برگزار شد حضور داشتند.ریاست هیات آمریکایی را مارسی بی ریس، مشاور امور سیاسی و امنیتی سفارت آمریکا بر عهده داشت. جلال طالبانی میزبان این نشست بود که در سه میز جداگانه کنفرانس در دفتر دولت عراق برگزار شد.
این گفتوگوها درباره تعیین سازوکار فعالیت کمیته امنیتی مشترک که در دور دوم گفتوگوهای ایران و آمریکا در مورد آن توافق شده بود، متمرکز بود.
پیش از برگزاری این نشست سفیر ایران در عراق گفت: حضور ایران در عراق به معنای مداخله و دخالت در امور داخلی این کشور نیست.
به گزارش ایرنا، حسن کاظمی قمی در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: تهران به درخواست مستقیم دولت بغداد به گفتوگوهای سه جانبه وارد شده است.
وی با اشاره به اینکه ایران و عراق به عنوان دو کشور همسایه علاوه بر مرز مشترک، دارای فرهنگ و گرایشهای مذهبی مشترک هستند، افزود: ایران همواره به برآیند سیاسی عراق فکر میکند و برای حل مشکلات این کشور تلاش میکند.
سفیر ایران در عراق همچنین درمورد گفتوگوهای سه جانبه روز گذشته در بغداد توضیح داد: در این گفتوگوها به طور خاص بحث ایجاد امنیت در عراق بررسی خواهد شد و کارشناسان هر سه کشور ایران، عراق و آمریکا به تعریف و مشخص شدن مصادیق موارد گفتوگو خواهند پرداخت.
کاظمی قمی تاکید کرد: ایران حمایت و پشتیبانی دولت منتخب عراق را به ریاست نوری المالکی نخست وزیر عراق حرکتی اصولی در تامین امنیت این کشور میداند .
نخست وزیر عراق نیز درباره حضور ایران در گفتوگوهای سهجانبه «ایران، عراق و آمریکا»، گفت: اجابت خواست مردم و دولت عراق از جانب تهران نشانگر صداقت جمهوری اسلامی و کمک به حل مشکلات عراق است.
نوری المالکی یکشنبه شب در دیدار با هیاتایرانی، رویدادهای جاری این کشور را تشریح و اظهار کرد توطئههای گوناگون به منظور کارشکنی و جلوگیری از شکلگیری نهادها و برنامههای دولت عراق صورت گرفته است.
وی با قدردانی از تلاش صادقانه ایران، افزود: دولت عراق سیاست روشنی در قبال همسایگان بهویژه ایران داشته و همواره تاکید کردهاست که به هیچ دولت خارجی اجازه نخواهد داد تا عراق را به پایگاه تروریستی علیه ایران تبدیل کند.
مالکی با اشاره به سفر هفته جاری خود به ایران گفت: سفر هفته جاری هیات عراقی به ایران چشمانداز نوینی از مناسبات دو جانبه را خواهد گشود.
درخواست ارتقای سطح مذاکرات
نمایندگان مجلس عراق خواستار ارتقای سطح گفتوگوهای ایران و آمریکا برای برقراری امنیت در این کشور شدند.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه دولتی عراقی الصباح، دو تن از نمایندگان پارلمان عراق خواستار گفتوگوهای «جدی و صریح» میان ایران و آمریکا شدند و بر لزوم ارتقای سطح این دیدارها تاکید کردند.
حیدر العبادی، از نمایندگان ائتلاف واحد عراق گفت: دولت عراق معتقد است که هر چه سطح نمایندگان مذاکرهکننده در این نشستها ارتقا یابد، کسب نتایج آسانتر است، اما طرف آمریکایی برنامههایی برای خود دارد و ما امیدواریم که در دور آتی مذاکرات، سطح نمایندگان دو طرف ارتقا یابد.
از سوی دیگر ،محمود عثمان، از نمایندگان ائتلاف کردستان در پارلمان عراق نیز درباره گفتوگوهای ایران و آمریکا گفت: مذاکرات ایران و آمریکا درباره عراق تاکنون نتیجهای به همراه نداشته است.
وی ایران را برنده اصلی از این گفتوگوها دانست، ولی در عین حال گفت این مذاکرات نتایجی در پی نداشته است.
به نظر این نماینده پارلمان عراق، از آنجا که آمریکا به قدرت منطقهای ایران اعتراف کرده، تهران بیشترین سود و استفاده را از این گفتوگوها برده است.
خبرگزاری مستقل اصوات العراق گزارش داد که جلال طالبانی نیز ابراز امیدواری کرد گفتوگوهای ایران و آمریکا درباره امنیت و ثبات عراق موفقیت آمیز باشد.
خبرگزاری آلمان از بغداد گزارش داد، جلال طالبانی، رییسجمهوری عراق در بیانیهای اعلام کرد، موفقیت این گفتوگوها برای همه طرفها خوب خواهد بود.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد، طرف ایرانی برای برآوردن انتظارات ملت عراق نقش مثبتی را ایفا کند.
اعتراض به رویکرد آمریکا
هیات ایرانی در نشست دیروز بغداد از رویکردهای امنیتی مشکوک آمریکا در عراق انتقاد کرد. به گزارش ایرنا، در این نشست علل و ریشههای ناامنی در عراق، در فضایی صریح و جدی در گفتوگوهای کارشناسی سهجانبه ایران، عراق و آمریکا مورد بررسی قرار گرفت.
بر اساس این گزارش در این نشست، «مصادیق رویکردهای امنیتی و مبهم و بعضا مشکوک آمریکا در عراق» از سوی هیات ایرانی مطرح شد. هیات ایرانی اهمال آمریکا و اقدامات هدفمند این کشور در حمایت از «عناصر سابقهدار و باز گذاردن دست عوامل تروریست در مناطق مشخص عراق» را بیان کرد.
طرف ایرانی سپس با ارائه تحلیل کارشناسانه، نقاط ضعف طرحهای ارائه شده سیاسی - امنیتی آمریکا در عراق را برشمرد و مولفههای اصلی برون رفت از بحران را در ضرورت تغییر نوع نگرش و سیاستگزاریهای کلان آمریکا خواند.
هیات ایرانی تاکید کرد: توجه به عوامل جامعه شناختی مردم عراق، آثار اشغال و برنامهریزی جدی در واگذاری اختیارات کامل بهحکومت و موسسات عراق و نهایتا چگونگی برخورد با عناصر باقیمانده رژیم بعث عراق در شکلگیری پایگاههای تروریستی، عوامل راهبردی در چشمانداز نوید بخش و برقراری ثبات و امنیت در عراق است.
هیات ایرانی همچنین بر عزم و پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران در مساعدت به دولت آقای نوری مالکی، به منظور کنترل استقرار امنیت و ثبات در عراق تاکید کرد.
به گزارش ایرنا هیات آمریکایی نیز در این نشست ضمن دشوار خواندن شرایط فعلی در عراق خواستار مساعدت جمهوری اسلامی ایران برای یافتن راه برون رفت از شرایط کنونی شد. سخنگوی سفارت آمریکا در عراق تنها به خبرنگاران گفت: میتوانیم این گفتوگوها را صریح و جدی بنامیم و همانطور که توافق شده بود، تنها بر مشکلات امنیتی در عراق متمرکز بود.
وحشت اسرائیل از احتمال توافق ایران و آمریکا
موسسه دولتی «ریوت» در اسرائیل با انتشار گزارشی محرمانه، نسبت به ادامه مذاکرات آمریکا و ایران هشدار داد.
این موسسه در گزارش خود، احتمال توافق ایران و آمریکا در مسائل هستهای را «غافلگیری استراتژیک» خوانده و خواستار پیگیری فوری مقامات و لابی قدرتمند این کشور در آمریکا و مذاکره با دولت بوش شده است.در این گزارش آمده است که اسرائیل باید تمام توجهات خود را معطوف به افزایش تنش میان ایران و آمریکا کند، چرا که امکان دارد ایران و آمریکا به توافقی برسند که اثری از نام اسرائیل نباشد.این موسسه با تاکید بر آن که «همکاری آمریکا و اسرائیل درحالحاضر کامل نیست»، مینویسد: اسرائیل باید موضوع مقابله با ایران را در مذاکره با آمریکا مطرح کند. موسسه دولتی «ریوت» هشدار میدهد که توافق با ایران باعث میشود که ایران توانایی هستهای خود را افزایش دهد و باعث تهدید اسرائیل شود.در این گزارش همچنین آمده است: تغییر دیدگاهها درباره حمله به ایران و افزایش فشار برای گفتوگوی آمریکا با ایران، شرایط را دشوارتر میکند.
ارسال نظر