دنیای اقتصاد- مرکز پژوهش‌های مجلس فرصت‌ها و هزینه‌های تشکیل اوپک گازی برای ایران را بررسی کرد.

دفتر مطالعات سیاسی مرکز پژوهش‌ها با بررسی رویکردها، چالش‌ها و فرصت‌های ژئواستراتژیک ناشی از تشکیل اوپک گازی تصریح کرد که اهمیت گاز به عنوان یک منبع انرژی مناسب در سال‌های آینده بسیار بیشتر خواهد شد و از این رو کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده به دنبال راهبرد‌‌هایی برای آن هستند که یکی از این راهبرد‌ها، ایجاد کارتلی مرکب از تولیدکنندگان و صادرکنندگان گاز است. مرکز پژوهش‌ها با اشاره به برتری‌های گاز طبیعی در مقایسه سایر منابع انرژی نظیر نفت یا زغال‌سنگ خاطرنشان ساخت که گاز از لحاظ‌ زیست‌محیطی دی اکسید کوگرد، دی اکسید کربن و ذرات جامد کمتری تولید و منتشر می‌کند، ضمن این که میزان ذخایر آن نیز زیاد است به گونه‌ای که با روند کنونی مصرف تا ۶۲ سال دیگر گاز برای تولید وجود خواهد داشت.

در بخش دیگری از گزارش مرکز پژوهش‌ها با اشاره به وجود ۴۰درصد ذخایر گاز جهان در منطقه خاورمیانه آمده است: ایران ۹/۱۴درصد، قطر ۳/۱۴درصد، عربستان ۸/۳درصد و امارات ۴/۳درصد از ذخایر گاز جهان را در اختیار دارند و به عبارت دیگر ۶۰ درصد ذخایر گاز خاورمیانه در محدوده ایران و قطر قرار دارد.

مرکز پژوهش‌های مجلس همچنین با تاکید بر نگرانی‌های کشورهای غربی از ایجاد اوپک گازی یادآور شد که از منظر کشورهای مصرف‌کننده گاز در غرب، ظهور احتمالی یک کارتل یا نوعی گروه‌بندی گازی در سطح جهانی، ثبات بازار انرژی را به هم خواهد زد و به همین دلیل این کشورها کوشیده‌اند تا با تشکیل گروه‌بندی‌های مصرف کنندگان گاز از قبیل انجمن بین‌المللی انرژی و سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، نظم لیبرالی بازار نفت را بر کل جهان حکمفرما کنند.

در این گزارش آمده است: با توجه به ذخایر عظیم نفت و گاز دو کشور ایران و روسیه، این دو کشور که روی هم ۴۲درصد ذخایر گازی جهان را در اختیار دارند، نقش اصلی را در معادلات آینده بازار جهانی انرژی بر عهده خواهند داشت.