نمایندگان آژانس امروز وارد تهران می‌شوند

دنیای اقتصاد- بازرسان فنی- تخصصی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، امروز برای مذاکره درباره برنامه بازرسی از تاسیسات هسته‌ای با هدف رفع ابهام از برنامه هسته‌ای ایران وارد تهران می‌شوند.

در این زمینه یک مقام علی‌رتبه ایرانی به خبرگزاری رویتر گفت که ایران امروز دور دوم گفت‌وگوها با مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره «طرح اقدام» را در تهران برگزار می‌کند. دور اول مذاکرات تهران - ۲۰ تیر

پس از گفت‌گوهای مقدماتی ماه گذشته، تهران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه داد از پایگاه راکتور آب سنگین اراک دیدن کند. تهران دسترسی به این پایگاه را در ماه آوریل در اعتراض به تحریم‌های سازمان ملل متوقف کرده بود.

یک مقام آژانس گفت که مقامات ایرانی دسترسی کامل به راکتور اراک را برای ناظران این پایگاه فراهم کردند و هیچ مانعی وجود نداشت.

تیم آژانس روز دوشنبه برای گفت‌وگوهای بیشتر وارد تهران خواهد شد و تا شش روز در ایران خواهند ماند.

یک مقام ایرانی که خواستار اعلام نشدن نامش شد، به رویترز گفت: به مذاکره درباره مدالیته‌های چگونگی حل مسائل باقی مانده با آژانس ادامه خواهیم داد.

آژانس اعلام کرده است که تمرکز مذاکرات ششم آگوست گام‌هایی برای بهبود نظارت آژانس بر تاسیسات نطنز خواهد بود؛ در حالی که ایران به دنبال تغییر جهت از برنامه تحقیقاتی کوچک به سوی تولید در مقیاس صنعتی است. دیپلمات‌ها می‌گویند که بازرسان تاکنون از حرکت در اطراف و تصویر برداری از داخل سالن سانتریفوژهای نطنز منع شده‌اند، اگرچه قادر بوده‌اند بر هر آنچه که به داخل و خارج این مجموعه می‌رود نظارت داشته باشند.

محمد البرادعی، مدیرکل آژانس گفته است که تعهد ایران برای کار بر روی طرح اقدام به منظور رفع تردیدها نسبت به برنامه هسته‌ایش، امیدهایی را برای حل بن‌بست ایران با غرب به دست داده است.

در دور اول مذاکرات ایران و آژانس در تهران توافق شد تا اوایل آگوست، با حضور کارشناسان آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران درباره چگونگی بازرسی‌ها و نظارت‌ها در تاسیسات غنی‌سازی نظنز در چارچوب پادمان جامع نهایی شود.

در گذشته بین اپراتور در ایران و بازرسان آژانس درباره اینکه مثلا چند بار در سال بازرسی صورت گیرد و یا از کدام اتاق بازرسی شود یا نشود و غیره، بحث می‌شد. بعد از تعیین نحوه برخورد با چگونگی بازرسی‌ها در چارچوب پادمان جامع، بازرسی‌ها بر آن اساس انجام می‌گیرد.

به گفته یک مقام مسوول رآکتور تهران ۳۰ سال است که چارچوبی مشخص در نحوه برخورد برای بازرسی و نظارت دارد. در حال حاضر با توجه به حساسیت نطنز این تاسیسات در الویت قرار گرفته است و قرار است در گام‌های بعدی نحوه برخورد پادمانی برای بازرسی‌ها و نظارت‌ها از تاسیسات فرآوری اورانیوم اصفهان و دیگر تاسیسات هسته‌ای ایران هم تنظیم شود.

این مقام مسوول این مساله را برای هر دو طرف ایران و آژانس خوب و مفید دانست.

وی خاطرنشان کرد: ‌تعیین نحوه برخورد بازرسی‌ها از تاسیسات هسته‌ای به درخواست‌های خارج از پادمان جامع آژانس خاتمه می‌دهد و آژانس را ملزم به رعایت چارچوب تعهدات کشور مذکور می‌کند.

وی ادامه داد: تعیین نحوه برخورد در بازرسی‌ها از تاسیسات یکبار انجام می‌شود که برای همیشه قابل اجرا است.

این مقام مسوول با اشاره به اختلاف نظر مسوولان ایران و آژانس درباره کسب اطلاع از موارد مشخص فنی که در گزارش‌های اخیر محمد البرادعی نیز دیده می‌شود، گفت: برای اینکه دیگر این بحث‌ها صورت نگیرد، نحوه برخورد در چگونگی انجام بازرسی‌ در چارچوب پادمان جامع به طور کلی (Safeguard Approach) تعریف می‌شود و ضمیمه آن نحوه برخورد با هر یک از تاسیسات هسته‌ای کشور (Facility Attachment) تعیین می‌شود.

وی افزود: نحوه‌ برخورد با پادمان جامع به نحوه بازرسی‌ها براساس معیارهای پادمان نظم می‌دهد.