عراق در آستانه یک فاجعه انسانی

بر‌اساس برآوردهای سازمان‌های امدادرسانی، عراق در آستانه یک فاجعه انسانی قرار دارد. مردم این کشور با کمبود مواد‌غذایی، سرپناه، آب آشامیدنی، دارو، آموزش و کار روبه‌رو هستند. خشونت بر عراق سایه‌ افکنده است و کشور در آستانه یک فاجعه انسانی قرار دارد.

به گزارش سازمان کمک‌رسانی اکسفام در امان، ۸میلیون نفر در جریان جنگ داخلی عراق، هرچه سریع‌تر به مواد‌غذایی دارو و سرپناه احتیاج دارند.

قربانیان اصلی این خشونت کودکان هستند. بر اساس گزارش‌ها، از هر سه کودک عراقی، یکی از سوء‌تغذیه رنج می‌برد.

اکسفام و دیگر سازمان‌های امدادرسانی غیروابسته به دولت عراق، با ارائه گزارش، از دولت عراق و کشورهای امدادرسان درخواست کرده‌اند که به مردم عراق بیشتر توجه کنند.

به مردمی که هر روز با مرگ دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند.

کودکان قربانیان اصلی

در گزارش اکسفام از اینکه ۴میلیون انسان به‌طور مرتب غذا در اختیار ندارند، انتقاد شده است. این گزارش می‌افزاید: «وضع موجود به کودکان بیشتر از همه آسیب می‌رساند». پیش از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ تنها ۱۹‌درصد کودکان مشکل سوءتغذیه داشتند، در حالی‌که این تعداد امروز به ۲۸‌درصد افزایش یافته است.

مردم عراق به غذا، آب‌ آشامیدنی، دارو، سرپناه، آموزش و کار نیاز دارند. بالغ‌بر ۷۰‌درصد از جمعیت ۵‌/‌۲۶‌میلیونی این کشور، از آغاز جنگ، از دسترسی به آب آشامیدنی بهداشتی محروم شده‌اند. این تعداد پیش از حمله آمریکا، ۵۰درصد بوده است.

دو میلیون آواره

مشکلات ناشی از جنگ، به تعداد آوارگان افزوده است. حدود ۲میلیون نفر از مردم عراق در داخل مرزهای کشور خویش از خانه و کاشانه‌شان آواره شده‌اند و بیش از ۲میلیون نفر نیز به کشورهای همسایه پناه برده‌اند. فاجعه انسانی که با سقوط این کشور در سال ۲۰۰۳ آغاز شده است، در دل خشونت جنگ داخلی گم شده است.

خارج شدن متخصصان از کشور، روند خدمات‌رسانی را تهدید می‌کند. در گزارش ۴۵ صفحه‌ای سازمان‌های امدادیِ آمده است: «هزاران عراقی، پزشکان، معلمان و مهندسان امور آب، مجبور به ترک کشور شده‌اند». براساس برآوردها، در سال ۲۰۰۶، ۴۰درصد مسوولان اجرایی عراق، این کشور را ترک کرده‌اند.

اکسفام، همچنین هشدار می‌دهد: «درصورتی که نیازهای اساسی مردم برآورده نشوند، خطر بی‌ثباتی، بیش از پیش عراق را تهدید خواهد کرد».

سازمان اکسفام این گزارش را با همکاری ۸۰ سازمان امدادرسانی بین‌المللی و ۲۰۰ گروه امدادرسانی عراقی تنظیم کرده است. این سازمان‌ها و گروه‌ها، پس از آغاز جنگ در سال ۲۰۰۳، یک کمیته همکاری تشکیل داده‌اند.

در این بین، دولت سوریه آمریکا را متهم می‌کند که این کشور، به آوارگان عراقی در سوریه کمک چندانی نمی‌رساند. ماهر هوسامی، وزیر سلامت سوریه، در آغاز اجلاس دو روزه سازمان بهداشت جهانی (WHO) در دمشق گفت: «کشوری که عراق را اشغال و در شرایط وخیمی گرفتار کرده است، کوچک‌ترین همکاری در زمینه امدادرسانی نمی‌کند».

از حدود ۲/۲‌میلیون آواره عراقی در خارج از مرزهای این کشور، بالغ بر ۴‌/‌۱‌میلیون نفر به سوریه و نزدیک به ۷۵۰‌هزار نفر به اردن پناه برده‌اند.