دنیای اقتصاد- مرکز پژوهش‌های مجلس با بررسی موانع و مشکلات فراروی احزاب سیاسی در ایران، راهکارهایی برای تقویت جایگاه احزاب ارائه داد.

این مرکز با بیان این که احزاب در سال‌های قبل از انقلاب به دلیل موانع ساختاری ناشی از حکومت مطلقه و بعد از انقلاب به دلیل عوامل تاریخی ناشی از عملکرد خود و مسوولان دچار ضعف نهادینگی شده‌اند، موانع موجود بر سر راه احزاب سیاسی ایران اعم از ساختاری و تاریخی را از چهار منظر سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و درون حزبی قابل مطالعه دانست و افزود: باید از طریق راهکارهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی نسبت به رفع موانع و مشکلات پیش روی احزاب اقدام و جایگاه آنها را در جامعه تقویت کرد. در این گزارش از لزوم تعریف واحدهای آموزش دانش سیاسی در دانشگاه‌ها و اختصاص برنامه‌های ویژه به احزاب در رسانه‌های عمومی و مطبوعات به عنوان راهکار فرهنگی تقویت جایگاه احزاب نام برده و آمده است: تصمیم‌گیرندگان و برنامه‌سازان رادیو و تلویزیون باید با اختصاص برنامه‌هایی، افکار عمومی را نسبت به ضرورت و کار ویژه احزاب آشنا کنند تا ذهنیت منفی موجود در قبال احزاب به حداقل ممکن کاهش پیدا کند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز می‌تواند با ایجاد فضای مناسبی برای مطبوعات آنان را در به چالش کشیدن عملکرد حکومت آزادتر بگذارد و نسبت به مطبوعات تساهل بیشتری به خرج دهد.

همچنین کاهش اقتدار دولت بر منابع اقتصادی، ارائه برنامه‌های جامع اقتصادی توسط احزاب و حذف کمک‌های مالی دولت به احزاب به ترتیب به عنوان راهکارهای اقتصادی پیشنهادی مرکز پژوهش‌های مجلس برای تقویت جایگاه احزاب در جامعه عنوان شده‌اند. در این گزارش از لزوم اعتقاد مسوولان به ضرورت وجود احزاب، واگذاری بخشی از تصمیم‌سازی‌ها به احزاب و ایجاد زمینه‌های مناسب برای فعالیت‌ احزاب به عنوان راهکارهای سیاسی برای تحقق این هدف نام برده شده و آمده است: ساختار درونی احزاب نیز نیاز به تغییر و تحول دارد و در این راه احزاب باید صرفا به یک تغییر درون زا تکیه داشته باشند.