توسط واشنگتن صورت میگیرد
تشدید رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه
دنیایاقتصاد- به تازگی اعلام شده است که آمریکا برخی سامانههای پیشرفته نظامی را در اختیار عربستان سعودی و برخی دیگر از کشورهای عربی منطقه قرار میدهد. این اقدام در حالی صورت میگیرد که واشنگتن از عملکرد پادشاهی سعودی در قبال عراق اعلام نارضایتی میکند، همچنین پیشتر تلآویو با تقویت بنیه نظامی ریاض توسط پنتاگون مخالفت کرده بود. اما به نظر میرسد گیتس، وزیر دفاع آمریکا و دوستانش توانستهاند در آستانه سفر به عربستان بر این دو مشکل فائق آیند. از یکسو برای نمایندگان کنگره که نگران قدرت گرفتن سعودی هستند اینگونه استدلال میکنند که تجهیز عربستان برای مقابله با آنچه تهدید ایران میخوانند صورت میگیرد و حتی عربستان میتواند جای خالی سربازان آمریکایی را پس از ترک عراق پر کند. مقامهای پنتاگون با اسرائیل نیز در ازای افزایش کمکهای نظامی به تلآویو به توافق رسیدهاند.
اکنون یکی از مقامهای وزارت دفاع آمریکا گزارشهایی را تایید کرده که بر اساس آنها، ایالات متحده قرار است برای مقابله با آنچه خطر ایران در خاورمیانه میداند، معامله تسلیحاتی گستردهای را با عربستان سعودی انجام دهد و سلاحهای تازهای نیز به امارات متحده عربی بفروشد.
گزارشهای مربوط به این معامله تسلیحاتی چند ماه پیش در روزنامههای آمریکایی نیویورک تایمز و بستون گلوب چاپ شده بود، اما جمعه شب یکی از مقامهای وزارت دفاع آمریکا در این مورد با شماری از خبرنگاران گفتوگو و اعلام کرده که موضوع این معامله تسلیحاتی از جمله محورهای سفر وزیران دفاع و خارجه آمریکا به عربستان سعودی است که قرار است در چند روز آینده انجام شود.
به گفته این مقام وزارت دفاع ایالات متحده که خواسته است نامش فاش نشود، آمریکا قصد دارد ظرف ۱۰ سال آینده به میزان ۲۰میلیارد دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به عربستان سعودی بفروشد.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام وزارت دفاع آمریکا گزارش داد: آمریکا با در نظر گرفتن تلاش برای مقابله با آنچه وی «تهدید» ایران خواند در حال آماده کردن یک بسته بزرگ تسلیحاتی برای عربستان است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از این مقام، وزارت دفاع آمریکا گزارش داد: رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا هفته آینده به همراه کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا به عربستان میرود تا درباره پیشنهادهای آمریکا با سران این کشور گفتوگو کنند.
این مقام وزیر دفاع آمریکا با تهدید خواندن ایران گفت: به سختی بر روی این بسته تسلیحاتی برای عربستان کار کردهایم، چرا که معتقدیم این بسته برای مقابله با تهدید راهبردی متغیر ایران و سایر کشورها الزامی است.
واشنگتن پست نیز نوشت، آمریکا در قراردادهایی جداگانه، دستکم ۲۰میلیارد دلار اسلحه به عربستان سعودی، مصر، پنج کشور عربی حاشیه خلیجفارس و رژیم صهیونیستی میفروشد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه واشنگتنپست، این طرح همچنین شامل ۱۰ سال پشتیبانی نظامی از تلآویو و قاهره است.
این قراردادهای نظامی که شامل فروش انواعی از سلاحهای پیشرفته است، بزرگترین قراردادی است که در دوره دولت بوش در مورد آن مذاکره شده است.
این روزنامه آمریکایی فاش کرد: قسمتی از این طرح شامل ۳۰میلیارد دلار کمک آمریکا به رژیم صهیونیستی و ۱۳میلیارد دلار کمک به مصر است که طی ۱۰ سال در اختیار تلآویو و قاهره قرار میگیرد.
این روزنامه به نقل از مقامهای آمریکایی میافزاید: قرارداد نظامی عربستان سعودی شامل موشکهای هوا به هواست.
این گزارش میافزاید قراردادهای یاد شده بهرغم نا امیدی آمریکا از حمایت عربستان سعودی از دولت عراق، چند ماه است که تحت بررسی قرار دارد.
این قراردادها دوشنبه این هفته پیش از سفر خاورمیانهای «کاندولیزا رایس»، وزیر امورخارجه و «رابرت گیتس»، وزیر دفاع آمریکا اعلام خواهد شد.
معاملات تسلیحاتی عمده در آمریکا باید با تایید کنگره انجام شود و آنگونه که این مقام وزارت دفاع گفته، از آنجا که مذاکرات دولت با کنگره در این زمینه به تازگی آغاز شده، قرار نیست موضوع معامله تسلیحاتی ۲۰میلیارد دلاری در سفر رابرت گیتس، وزیردفاع آمریکا به عربستان سعودی اعلام شود.
تحلیلگران میگویند شماری از نمایندگان کنگره آمریکا نگران آنند که تقویت بنیه نظامی عربستان سعودی، بر نفوذ این کشور در عراق بیافزاید و به همین دلیل پیشبینی میشود در کنگره، مخالفتهایی با معامله نظامی با سعودیها ابراز شود.
در کنگره مخالفت گسترده ای برای ادامه حضور نظامی آمریکا در عراق ابراز میشود و دولت ایالات متحده برای خارج کردن نظامیانش از عراق تحت فشار نمایندگان قرار گرفته است.
به باور برخی کارشناسان دولت آمریکا برای قانع کردن نمایندگان کنگره قصد دارد اینگونه استدلال کند که تجهیز عربستان سعودی و دیگر متحدان آمریکا در منطقه میتواند ثبات و امنیت عراق را پس از خروج ارتش آمریکا از عراق تثبیت کند.
از مسوولان وزارت دفاع آمریکا نقل شده، که تجهیزات و سلاحهایی که ایالات متحده قصد فروش آنها را به عربستان سعودی دارد، شامل سامانه ای به نام جیدیایام (Joint Direct Attack Munition) میشود که میتواند بمبهایی را که به صورت سقوط آزاد از هواپیما فرو میریزد با دقت بسیار بالایی در هر نوع شرایط آب و هوایی به سوی هدف هدایت کند و با آن هر بمب به صورت جداگانه و مستقل از دیگر بمبها قابل هدایت است.
آمریکا در جنگ با طالبان با استفاده از این سامانه بیش از ۴۵۰۰ بمب روی افغانستان فروریخت و بعد از آن در جنگ عراق هم بیش از ۶۵۰۰ بمب با این روش به سوی هدف هدایت کرد.
روزنامه بستون گلوب چهار ماه پیش در گزارشی نوشته بود که معامله تسلیحاتی آمریکا با عربستان سعودی، سامانههای پدافند هوایی و ضدموشکی، هواپیماهای رادار هشدار سریع و قایقهای جنگی گارد ساحلی را نیز شامل میشود.
به گفته مسوولان وزارت دفاع آمریکا، معامله گسترده نظامی ایالات متحده در برابر خطر احتمالی ایران، تنها عربستان سعودی را در بر نمی گیرد و قرار است به امارات متحده عربی نیز سلاحهای جدید فروخته شود و کمکهای نظامی و اقتصادی بیشتری در اختیار مصر گذاشته شود.
سه ماه پیش روزنامه نیویورک تایمز نوشته بود که معامله تسلیحاتی آمریکا با عربستان سعودی به دلیل مخالفت اسرائیل که تقویت بنیهنظامی کشورهای عربی را تهدیدی برای خود میداند، عقب افتاده است، اما اکنون گفته میشود برای جلب رضایت اسرائیل، در نظر گرفته شده که با درخواست اسرائیل برای خرید جنگندههای اف ۲۲ که ردیابی آنها با رادار دشوار است موافقت شود.
بدین ترتیب رژیم صهیونیستی روز یکشنبه نسبت به خبر فروش ۲۰میلیارد دلاری تسلیحات آمریکایی به عربستان و برخی کشورهای منطقه، واکنش محتاطانهای نشان داد.
میری ایسین، سخنگوی ایهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل به این خبرگزاری گفت: در این خصوص که آمریکا کاری انجام نمیدهد که امنیت اسرائیل به خطر افتد، هیچ تردیدی نداریم.
وی این سخنان را پس از آن بیان کرد که یک مقام بلندپایه وزارت دفاع آمریکا گفت که این کشور سرگرم تدارک ارسال یک محموله تسلیحاتی عمده به عربستان است.
ایسین در پاسخ به پرسشی درباره تهدیدآمیز بودن احتمالی تقویت توانمندیهای نظامی کشوری که روابط دیپلماتیک با اسرائیل ندارد، عربستان را به عنوان «کشور عرب میانهرویی که در مبارزه با تروریسم در کشورش شرکت کرده است»، توصیف کرد.
وی افزود: علاوه بر این، عربستان از طرح صلح با اسرائیل حمایت میکند و امیدواریم که نقش فعالانهتری را در پیشبرد مذاکرات ایفا کند.
ناظران بر این باورند که موافقت رژیم صهیونیستی با فروش تسلیحات آمریکایی به کشورهای عربی ناشی از حمایتهای نظامی تازهای است که قرار شده است واشنگتن از تلآویو به عمل آورد. از جمله آن که وزارت دفاع آمریکا در بودجه سال ۲۰۰۸ خود دههامیلیون دلار برای توسعه یا خرید سیستم موشکی به اسرائیل اختصاص داده است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه صهیونیستی جروزالم پست، توسعه این سیستم علاوه بر سیستم موشکی کنونی پیچیده اسرائیل موسوم به «آرو» است که با هزینه آمریکا راهاندازی و حفظ میشود.
کمیته تخصیص بودجه مجلس نمایندگان آمریکا با افزودن ۷۰میلیون دلار کمک، علاوه بر ۸۰میلیون دلار درخواستی دولت بوش، برای ارتقا سیستم موشکی اسرائیل موافقت کرد.
اگر این رقم به تصویب مجلس نمایندگان و سنای آمریکا برسد، رژیم صهیونیستی بیش از ۱۵۰میلیون دلار از آمریکا، برای این منظور کمک دریافت خواهد کرد و این رقم، علاوه بر کمک دایمی نظامی آمریکا به اسرائیل است که سالانه بالغ بر ۴/۲ میلیارد دلار میشود.
سالای مریدور، سفیر اسرائیل در آمریکا که همراه سایر دیپلماتهای صهیونیست برای افزایش کمک مالی سیستم موشکی بالستیک اسرائیل بسیار تلاش کرد، از این تصمیم مجلس نمایندگان آمریکا استقبال کرده است.
مریدور به جروزالم پست گفت این مساله به اسرائیل در دفاع از خود در برابر تهدیدهای موشکی در خاورمیانه کمک خواهد کرد.
سیستم موشکی موسوم به «دیوید اسلینگ» با همکاری مشترک شرکت صهیونیستی «رافائل» و شرکت آمریکایی «ریتون» قرار است تا چهار سال آینده عملیاتی شود و هدف آن نیز مقابله با موشکهای فجر اعلام شده است. در جنگ دوم لبنان، موشکهای فجر، در شهرهای فلسطین اشغالی فرود میآمد.
ایهود اولمرت نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز روز گذشته اعلام کرد آمریکا در نظر دارد ۲۵درصد بر میزان کمکهای نظامی و دفاعی خود به اسرائیل بیفزاید.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اولمرت اعلام کرد آمریکا در ۱۰سال آینده بیش از ۳۰میلیارد دلار به اسرائیل کمک نظامی خواهد کرد.
وی گفت: من در سفر آخرم به آمریکا با مقامهای این کشور توافق کردم تا ۲۵درصد بر کمکهای سالیانه آمریکا به اسرائیل افزوده شود و این روند از سال آینده آغاز خواهد شد و ما در عرض ۱۰ سال بیش از ۳۰میلیارد دلار از آمریکا کمک دریافت خواهیم کرد.
انتقاد آمریکا از عربستان
روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد: دولت آمریکا عمیقا نسبت به نقش عربستان در عراق ناامید شده و سعودیها را به تلاش برای تضعیف دولت بغداد و ناکامی در جلوگیری از پیوستن داوطلبان به شبه نظامیان در عراق متهم کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقامهای عالی رتبه آمریکا که خواستند نامشان فاش نشود، نوشت: سعودیها نوری المالکی، نخست وزیر شیعه عراق را عامل ایران میدانند و ظاهرا تلاشها برای تضعیف دولت او را با تامین بودجه برای گروههای سنی افزایش دادهاند.
یک مقام آمریکایی به روزنامه نیویورک تایمز گفت: مدارکی وجود دارد که نشان میدهد عربستان برای مخالفان مالکی پول تهیه میکند. اما از بیان این مطلب که این پول به سوی شبه نظامیان سنی منتقل میشود یا خیر، خودداری کرد. مقامات رسمی در دولت بوش اعلام کردهاند که از حدود ۶۰ تا ۸۰ شبه نظامی خارجی که هرماه وارد عراق میشوند، تقریبا نیمی از آنها از عربستان وارد میشوند و رهبریت عربستان هیچ اقدامی را برای مقابله با آن صورت نمیدهد.
این روزنامه نوشت: کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا و رابرت گیتس وزیر دفاع این کشور در نظر دارند در سفر چند روز آیندهشان به منطقه و در سفربه عربستان نگرانیهای واشنگتن را در این زمینه مطرح کنند.
جنگ سرد آمریکا علیه ایران
روزنامه آمریکایی واشنگتنپست در گزارشی با اشاره به آغاز جنگ سرد آمریکا علیه ایران به خصوص در ۱۸ ماه گذشته نوشت: هنگامی که جنگ سرد اول در سال ۱۹۴۶ آغاز شد، وینستون چرچیل نخستوزیر وقت انگلیس از وجود پردهای آهنین بین شوروی سابق و کشورهای اروپایی خبر داد، اما به نظر میرسد دولت بوش در تلاش است تا این بار یک پرده سبز در خاورمیانه بکشد که قرار است بین ایران و دوستان و دشمنانش فاصله اندازد.
جنگ سرد جدید این هفته آغاز خواهد شد، یعنی زمانی که جرج بوش اقدام به اعزام کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه و رابرت گیتس وزیر دفاع خود به خاورمیانه میکند تا یک گزینه را پیش روی همپیمانان خود در منطقه قرار دهد: یا از عراق در مقابل ایران حمایت کنید یا با نفوذ ایران مواجه شوید.
به گزارش خبرگزاری فارس، واشنگتنپست نوشت از زمان پیروزی انقلاب ایران در سال ۱۹۷۹ آمریکا تلاش گستردهای را برای منزوی کردن ایران انجام داده است؛ اما به نظر میرسد در ۱۸ ماه گذشته این تلاشها تشدید شدهاند به خصوص که ایران اکنون با توجه به تحولات منطقه قدرتمندتر از قبل شده است.
بروس ریدل یک مقام سابق سیا و شورای امنیت ملی آمریکا در گفتوگو با واشنگتن پست گفت: ائتلاف ایران و دوستانش در منطقه در پنج سال گذشته بسیار قدرتمند شده است و بخش اعظم این قدرت عمدتا ناشی از اشتباهات آمریکا است. به نوشته واشنگتن پست، دولت بوش اکنون درصدد آغاز یک جنگ سرد دیگر این بار علیه ایران است و به نظر میرسد پردهای آهنین که شوروی سابق بین خود و اروپا و آمریکا کشید این بار قرار است در قالبی سبز توسط وزیران خارجه و آمریکا در خاورمیانه بین کشورهای منطقه کشیده شود. پل سالم مدیر مرکز کارنگی در بیروت گفت: جنگ سرد بدان معنا است که آمریکا نمیتواند به این زودیها در آن به نتیجه دلخواه خود برسد و این جنگ مستلزم یک سیاست بلندمدت است که در مورد جنگ سرد اول حدود ۴۰ سال طول کشید.
ارسال نظر