نگاه سوم- تغییرات و استعفا در سطح مدیران سینمایی و اظهارات همیشه جنجال‌برانگیز جواد شمقدری، سینمای ایران را این روزها در شرایط عجیبی قرار داده است و این بار نکته جالب در مورد اظهارات شمقدری موضع‌گیری رییس‌جمهور در مورد مشاور هنری خود است. گویا سینماگر نزدیک به دولت نهم و سازنده فیلم‌ انتخاباتی احمدی‌نژاد این روزها تنها مانده است و حتی از سوی سینماگران اصولگرا نیز مورد حمایت قرار نمی‌گیرد. اظهارات اخیر شمقدری در خصوص نظر رییس‌جمهور درباره وزیر ارشاد موجب اعتراض احمدی‌نژاد به وی شد. خبرگزاری فارس به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد: در پی اطلاع رییس‌جمهور از اظهارات اخیر «شمقدری»، احمدی‌نژاد در یادداشتی به وی این‌گونه اظهارات را توهینی به خود و وزیر ارشاد ارزیابی کرده و با تصریح به اینکه رییس‌جمهور سخنگو ندارد از «شمقدری» خواسته است اگر این اظهارات صحت ندارد، تکذیب شود و اگر صحت دارد به شکل مناسبی اصلاح گردد. جواد شمقدری مشاور هنری رییس‌جمهور که مستمرا از سیاست‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ویژه در حوزه سینما انتقاد می‌کند، به تازگی در برنامه «مردم ایران سلام» اعلام کرده بود که احمدی‌نژاد با صفارهرندی، وزیر فرهنگ و ارشاد اختلاف‌نظر دارد و رییس‌جمهور «صفار» را تحمل می‌کند. این واکنش احمدی‌نژاد نسبت به شمقدری که چهره مورد تایید او در عرصه سینماست در شرایط فعلی سینمای ایران که در شرایطی بحرانی در سطح مدیریت به سر‌می‌برد، در نوع خود جالب است. با استعفای علیرضا رضاداد از مدیرعاملی بنیاد سینمایی فارابی و محمود اربابی از مدیرکلی نظارت و ارزشیابی معاونت سینمایی که از یاران جعفری جلوی محسوب می‌شوند، بسیاری اعتقاد دارند که جعفری جلوه نیز به زودی مجبور به رفتن می‌شود، شایعه‌ای که پیش از سال ۸۶ نیز به گوش می‌رسید و با جایگزینی سینماگران نزدیک به رییس‌جمهور در معاونت سینمایی، سیاست‌های سینما به دولت نهم نزدیک خواهد شد. اختلاف میان سینماگران نزدیک به دولت و متولیان سینمایی بارها مشاهده شده است.

شمقدری در جلسه عمومی ادواری هیات اسلامی هنرمندان نیز گفته بود: متاسفانه بعضی دوستان در بنیاد سینمایی فارابی نشسته‌اند و می‌خواهند تصویری ناقص از سینما ارائه دهند که منافع اقتصادی در آنجا دارند، متاسفانه باز می‌بینیم همه اینها در معاونت سینمایی، فارابی و ارشاد کاری انجام می‌دهند که ۲۰سال است دارند انجام می‌دهند و روالی که از قبل بوده است، عوض نمی‌شود.

او در بخش دیگری از سخنانش گفت: برای قرار گرفتن درست قطار و رسیدن آن به هدف، تغییر کافی نیست، بلکه ریل‌ها را هم باید به هم ریخت.احتمال انتخاب چهره‌هایی به عنوان معاون سینمایی، نگرانی‌های بسیاری را در میان بخشی از سینماگران ایجاد کرده است.

این روزها اسم‌های بسیاری برای جایگزینی رضا داد و اربابی به گوش می‌رسد، اسم‌هایی که آشنا نیستند. اربابی که برخی منابع علت کناره‌گیری او را ارائه مجوز به فیلم «نقاب» می‌دانند در گفت‌و‌گو با ایسنا گفت: برای حفظ معاونت سینمایی از فشارهای غیرمنطقی موجود، استفعا را بهترین راه دیدم.وی ادامه داد: با توجه به شرایطی که وجود دارد و تلاش‌هایی که در دو سال گذشته برای ارتقای فرهنگی و حفظ سینما انجام دادیم به نظر می‌آید هنوز نتوانسته‌ایم رضایت عده‌ای را برآورده ‌کنیم که موجب این فشار بر مجموعه معاونت سینمایی شده است.

اربابی از اوایل آبان سال ۸۴ در سمت مدیرکل نظارت و ارزشیابی معاونت سینمایی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول به کار شده بود که بسیاری از سینماگران او را سختگیرانه و سانسور او را بر فیلم‌ها بیش از حد می‌دانستند ولی با این حال از سوی برخی سینماگران تحت فشار قرار گرفت و مجبور به استعفا شد.