نشست چهار جانبه برای ارتقای حمل‌ونقل عمومی

وضعیت حمل و نقل عمومی با حضور غلامعلی حداد عادل رییس مجلس، مصطفی پورمحمدی وزیر کشور، محمدباقر قالیباف شهردار تهران، مهدی چمران رییس شورای شهر تهران و محسن هاشمی مدیرعامل متروی تهران، در مجلس شورای اسلامی بررسی شد.

پس از پایان نشست، حدادعادل با اشاره به نتایج جلسه گفت: نتیجه بحث ما این بود که توسعه مترو درازمدت است و محتاج تصمیم‌گیری‌های اساسی در مجلس و دولت است که خوشبختانه دولت نیز در این خصوص لایحه جامع حمل و نقل عمومی را به مجلس تقدیم کرده است. به گفته وی بهترین کمک به حمل و نقل عمومی در شهرهای بزرگ چون تهران و سایر شهرها استفاده از اتوبوس است. وزیر کشور نیز گفت: احتمالا تا اوایل مهر۶۵۰۰ دستگاه اتوبوس در اختیار این ناوگان قرار می‌گیرد. رییس مجلس پس از نشست بررسی حمل و نقل عمومی:

بهترین راه، استفاده از اتوبوس است

رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بهترین راه برای حل مشکلات حمل و نقل عمومی در شهرهای بزرگ در شرایط موجود، استفاده از اتوبوس است و باید تلاش شود، مشکلات این عرصه با توسعه و بهسازی ناوگان حمل و نقل عمومی حل شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، غلامعلی حداد عادل در حاشیه نشست خود با وزیر کشور، شهردار تهران و رییس شورای شهر و مدیر عامل مترو، برای بررسی وضعیت حمل و نقل عمومی که در ساختمان مشروطه مجموعه بهارستان برگزار شد، اظهار کرد: مجلس و دولت اجرای طرح سهمیه بندی بنزین را با دقت تعقیب می‌کنند.

وی افزود: بعد از سفر اخیر خود با مترو، به مردم قول دادم که مشکلات را با مسوولان درمیان بگذارم که امروز جلسه‌ای با حضور متولیان امر برگزار و مسائل مربوط به حمل‌ونقل عمومی را بررسی کردیم. رییس مجلس، خاطر نشان کرد: سهمیه‌بندی بنزین دستاوردها و نتایج محسوسی داشته که به فوریت تحقق یافته است و فواید بلندمدت آن نیز در زمان خود اثر گذار خواهد بود. حداد عادل افزود: از محل صرفه‌جویی بنزین کارهای بزرگی انجام می‌شود که توسعه زیر ساخت های لازم برای حمل و نقل عمومی مهمترین آنهاست و مجلس همه تلاش خود را در این مورد به کار می‌گیرد.

برخورد جدی با متخلفان

وزیر کشور نیز در حاشیه این نشست گفت: بازرسی شرکت نفت قاطعانه با هر گونه تخلف در اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین برخورد می‌کند و نیروی انتظامی در این عرصه فعالانه حضور دارد. مصطفی پورمحمدی افزود: کسانی که به صورت غیر مجاز اقدام به خرید و فروش بنزین می‌کنند فراموش نکنند که از سهمیه کسانی استفاده می‌کنند که کارت سوخت آنها مفقود شده یا در مراکز عرضه سوخت جا مانده و مسیر دیگری برای دریافت بنزین مازاد در شرایط فعلی وجود ندارد. وی در عین حال تاکید کرد: کسانی که با اختیار خود کارت هوشمند سوخت شهری را در اختیار بستگانشان قرار می‌دهند تا آنها از سهمیه بیشتری استفاده کنند، کار غیر قانونی و خلافی انجام نمی‌دهند و مجاز به این کار هستند. پورمحمدی گفت: از محل صرفه جویی در مصرف بنزین برای حل مشکل حمل و نقل عمومی و ایجاد خدمات عمومی مطلوب‌تر اعتباراتی در نظر گرفته خواهد شد.

تصحیح یا انحراف؟

رسول صدیقی بنابی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس روز گذشته در گفت‌وگو با ایسنا نرخ ۱۵۰ تا ۲۰۰ تومانی را برای بنزین آزاد پیشنهاد داد و گفت: از آنجا که میزان بنزین مازاد بر سهمیه حداکثر هفت‌میلیون لیتر است، برآورد قیمت آن بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ تومان خواهد بود. البته اگر تقاضا برای بنزین آزاد بالا باشد، قیمت آن ۳۰۰ تا ۴۰۰ تومان تعیین می‌شود، ولی اگر تقاضا در حد متعادل باشد قیمت بین ۱۵۰ تا ۲۰۰تومان خواهد بود.

پیشنهاد ارائه بنزین آزاد به نرخ ۱۵۰ تا ۲۰۰ تومان در حالی از سوی این نماینده مجلس ارائه می‌شود که جلوگیری از پرداخت بی حد و حصر یارانه یکی از اهداف اصلی سهمیه‌بندی بنزین به شمار می‌آید. بنابراین اگر دولت بخواهد بیش از ۵/۲میلیارد دلار یارانه در نظر گرفته شده در بودجه سال ۸۶ را برای واردات بنزین پرداخت نکند، ارائه بنزین مازاد بر سهمیه جز به قیمت واقعی این کالا نخواهد بود.از سوی دیگر، به اذعان وزیر کشور و دیگر مقامات مسوول، قیمت تمام شده برای واردات بنزین حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان خواهد بود و مشخص نیست پیشنهاد بنزین ۱۵۰ تا ۲۰۰ تومانی، با چه مبنایی از سوی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مطرح می‌شود.