در حالی که گفت‌وگوهای ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اتحادیه اروپا در جریان است و آمریکا بر لزوم صدور قطعنامه‌ای دیگر در شورای امنیت علیه تهران تاکید دارد، روسیه و چین هشدار دادند که این اقدام تلاش‌های آژانس را به هدر می‌دهد. مخالفت چین و روسیه با آمریکا

باید تحریم‌های بعدی علیه ایران را به تعویق انداخت

شورای امنیت تلاش‌های آژانس را به هدر ندهد

در حالی که گفت‌وگوهای ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اتحادیه اروپا در جریان است و آمریکا بر لزوم صدور قطعنامه‌ای دیگر در شورای امنیت علیه تهران تاکید دارد، روسیه و چین هشدار دادند که این اقدام تلاش‌های آژانس را به هدر می‌دهد.

نمایندگان چین و روسیه در سازمان ملل تاکید کردند: آمریکا باید تلاش برای اعمال تحریم‌های شدیدتر سازمان ملل علیه ایران را به تعویق اندازد تا اقدامات دیپلماتیک فرصت کافی برای حل مناقشات مربوط با این دو کشور را داشته باشند.

به گزارش ایسنا شبکه خبری بلومبرگ به نقل از دیپلمات‌های چینی و روسی گزارش داد تا زمانی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای تعیین گستره برنامه هسته‌ای ایران و احتمال وجود اهداف تسلیحاتی در آن در حال گفت‌وگو با ایران است، شورای امنیت سازمان ملل نباید به فکر اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران باشد.

معاون سفیر روسیه در سازمان ملل با اشاره به اینکه بازرسان آژانس قرار است عازم ایران شوند گفت: باید به آنها فرصت دهیم این مساله را حل کنند.

ونگ گوآنگیا، سفیر چین در سازمان ملل نیز گفت که شورای امنیت نباید کاری کند که تلاش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به هدر برود. وی گفت که چین در طول مناقشات مربوط به تحریم‌های سازمان ملل بارها گفته است که آژانس باید به جای شورای امنیت با مساله برنامه هسته‌ای ایران برخورد کند.

دومیسانی کومالو، سفیر آفریقای جنوبی در سازمان ملل که عضو شورای امنیت است گفت: هر گونه اقدام در سازمان ملل نامحتمل است، زیرا محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران برای گفت‌وگوها توافق نمی‌کردند؛ مگر ‌آن که اروپا بررسی تحریم‌ها را به تعویق می‌انداخت.

همچنین سرگئی لاوروف بار دیگر بر موضع روسیه مبنی بر این که خواستار حل مشکل هسته‌ای ایران تنها و مطلقا با استفاده از ابزار سیاسی و دیپلماسی است، تاکید کرد.

از سوی دیگر رویترز به نقل از منابع دریایی گزارش داد: پیشنهاد انگلیس برای تحریم خطوط کشتیرانی ملی ایران توسط یک پیش‌نویس تحریم‌های سازمان ملل می‌تواند به طور موقت توانایی ایران برای صادرات نفت به بازارهای جهانی را از بین ببرد.

به گزارش ایسنا، این پیش‌نویس محرمانه که به دست رویترز رسید پیشنهاد سلب حق رفت و آمد از کشتی‌های تجاری ایران را در آب‌های کشورهای خارجی دربردارد علاوه بر آن سلب حق فرود از هواپیماهای ایرانی را نیز پیشنهاد داده است.

طبق پیشنهاد انگلیس، کشورها باید اجازه بلند شدن، فرود و پرواز بر فراز کشور را از هواپیماهای ایران بگیرند و راه‌های رفت و ‌آمد آب‌های ساحلی خود را به روی کشتی‌های ایرانی ببندند. اگر این پیش‌نویس تصویب شود کشورهای عضو سازمان ملل باید تحریم‌های شورای امنیت را اعمال کنند.

به گفته منابع حمل و نقل نفت اگر این پیشنهاد تصویب شود می‌تواند تاثیر کوتاه مدتی بر تامین نفت برای بازارهای جهانی توسط ایران داشته باشد، اگرچه مقامات اروپایی و ‌آمریکایی تاکید دارند که هدف آن نفت ایران نیست و هدف تشدید فشار بر ایران به دلیل عدم پیروی از درخواست شورای امنیت سازمان ملل برای توقف برنامه هسته‌ای‌اش است.

تعجیل در تشدید تحریم

خبرگزاری رویترز گزارش داد: دولت جورج بوش اکنون مجبور است به موجب قانونی که روز سه‌شنبه با تایید کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روبه‌رو شد، شرکت‌های خارجی را که در زمینه نفت و گاز با ایران معامله می‌کنند تحریم کنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز لایحه پیشنهادی کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با رای ۳۷ به یک، مورد تایید این کمیته قرار گرفت و برای اینکه این لایحه به قانون تبدیل شود باید مورد تایید مجلس نمایندگان و سنای آمریکا قرار بگیرد.

قانون تحریم‌های ایران و لیبی مصوب سال ۱۹۹۶ دولت آمریکا را به تحریم شرکت‌های غیرآمریکایی با سرمایه‌گذاری بیش از بیست میلیون دلار در صنعت نفت ایران، موظف می‌کند.

با این حال، شرکت‌های غیرآمریکایی در سال‌های گذشته از فرصت غیبت شرکت‌های بزرگ نفتی ایالات متحده در بخش انرژی ایران به خوبی بهره برده‌اند.

این طرح که مورد حمایت نمایندگان دموکرات و جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان است، با حذف راه‌های فرار قانونی تحریم شرکت‌های سرمایه‌گذاری کننده در صنعت نفت و گاز ایران، کاخ سفید را موظف به مجازات شرکت‌های اروپایی و ژاپنی طرف معامله با جمهوری اسلامی می‌کند.

علاوه بر آن برخی امتیازات مالیاتی از آنها سلب خواهد شد. همچنین اگر بانک جهانی در ایران سرمایه‌گذاری کند از میزان کمک آمریکا به بانک کاسته خواهد شد و اگر روسیه به کمک‌های خود به برنامه هسته‌ای ایران ادامه دهد، برنامه‌ همکاری هسته‌ای آمریکا و روسیه متوقف خواهد شد.

رییس کمیته روابط خارجی آمریکا درباره این قانون گفت: قانون من، فشار اقتصادی به ایران را شدیدا افزایش خواهد داد و با تحکیم قانون تحریم‌های ایران، تلاش‌های دیپلماتیک ما را تقویت خواهد کرد. به موجب این قانون دولت دیگر نمی‌تواند از تحریم شرکت‌های خارجی که در صنعت انرژی ایران سرمایه‌گذاری می‌کنند خودداری کند.

تام لانتوس پس از تصویب این طرح در این کمیته در روز سه‌شنبه، از دولت جورج بوش به خاطر آنچه سوء‌استفاده از اختیاراتش و به اجرا نگذاشتن مجازات‌های در نظر گرفته شده برای شرکت‌های غیرآمریکایی طرف معامله با ایران خواند انتقاد کرد.به گفته لانتوس تصویب این طرح به سرمایه‌گذاران غیرآمریکایی در ایران اخطار می‌کند دوره معامله با این کشور به پایان رسیده است.

طرح جدید کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در حالی مطرح می‌شود که آمریکا با رایزنی گسترده در سطح بین‌المللی توانسته علاوه بر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه برنامه هسته‌ای ایران، بسیاری از بانک‌های اروپایی و ژاپنی را از معامله با جمهوری اسلامی منصرف کند.

واشنگتن همچنین با متهم کردن بانک‌های صادرات و سپه ایران به همکاری با برنامه هسته‌ای این کشور آنها را تحریم کرده است.

در این حال، باراک اوباما، نماینده دموکرات مجلس سنا و نامزد ریاست‌جمهوری این کشور نیز ماه گذشته طرحی را به این مجلس ارائه کرد که سرمایه‌گذاران خارجی را به خروج سرمایه‌های خود از ایران تشویق می‌کند.

سناتور اوباما ادعا کرد دولت ایران از درآمدهای نفتی برای توسعه برنامه هسته‌ای خود و حمایت از گروه‌های تروریستی در خاورمیانه استفاده می‌کند و اعمال فشار بر شرکت‌ها برای قطع روابط مالی با جمهوری اسلامی اثر تحریم‌ها را افزایش می‌دهد.

قانونگذاران آمریکا با این عقیده مقامات دولت بوش مبنی بر اینکه تحریم شرکت‌های اروپایی و سایر شرکت‌ها موجب ناخرسندی متحدانی خواهد شد که در تشدید تدریجی فشار بر ایران با واشنگتن همکاری دارند مخالفت کردند.

گری اکرمن، یکی از نمایندگان دموکرات آمریکا با تکرار اتهامات غرب مبنی بر دخالت ایران در مسائل عراق و حمایت ایران از تروریسم گفت: سرمایه‌گذاری خارجی در ایران حکم پولی را دارد که صرف تروریسم و حمله به نیروهای آمریکایی در عراق می‌شود.

به موجب این قانون شرکت‌های تحریم شده از انجام معامله با دولت آمریکا نیز منع خواهند شد. علاوه بر آن واردات محصولات ایرانی به آمریکا ممنوع خواهد شد.

ابراز نگرانی روسیه

خبرگزاری اینترفکس گزارش داد: رییس کمیته امور خارجی دومای دولتی روسیه از تلاش کمیته روابط امور مجلس نمایندگان آمریکا برای تصویب لایحه قانون مبارزه با اشاعه در ایران ابراز نگرانی کرد.

به گزارش خبرگزاری اینترفکس، کنستانتین کوساچیف، رییس کمیته امور خارجی دومای دولتی روسیه در این باره گفت: این تصمیم کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا به مفهوم تصمیم کنگره آمریکا برای تصویب این لایحه نیست، اما نمی‌تواند جلو حس ناامیدی و تاسف ما را بگیرد، زیرا این لایحه روسیه را ملزم به قطع همه کمک‌های هسته‌‌ای به ایران و توقف تحویل سلاح‌ها و موشک‌های پیشرفته معمول به این کشور می‌کند.

وی ابراز امیدواری کرد که اگر این لایحه مورد تصویب مجلس نمایندگان قرار گرفت، سنای آمریکا و جورج بوش، رییس‌جمهوری این کشور این لایحه را تایید نکنند.

کوساچیف افزود: در غیر این صورت امضا و اجرای توافقنامه آمریکا و روسیه در زمینه همکاری در بخش انرژی هسته‌ای به خطر می‌افتد.

متن پایانی این توافقنامه قرار است در دیدار بعدی روسای جمهوری آمریکا و روسیه در اول یا دوم ماه ژوئیه ( ۱۰ یا ۱۱ تیر) ‌مورد تایید این دو کشور قرار گیرد.