جایگاه تجاری خود را از دست داده‌ایم

فرشید خاموشی- نخستین گردهمایی شورای مشترک تجاری ایران و عربستان عصر چهارشنبه در طبقه هشتم اتاق ایران برگزار شد.

در جایگاه هیات‌رییسه این شورا همچون همیشه چهره‌های آشنایی از پارلمان بخش‌خصوصی قرار دارند که هر کدام را می‌توان در راس چندین اتاق و شورای مشترک دید. اعضای شورای مشترک تجاری ایران و عربستان در حالی روبه‌روی علا‌ء میرمحمد صادقی، اسدا... عسگر اولادی و ابراهیم جمیلی قرار گرفتند که از سخت‌گیری دولت سعودی در صدور ویزا به تجار ایرانی انتقاد داشتند.این در حالی است که سعودی‌ها به شهروندان کشورهای ایران، عراق، الجزایر، فلسطین و تایلند اجازه اقامت دائم نمی‌دهند و همین مقوله مشکلات بسیاری برای سرمایه‌گذاران و تجار ایرانی در این کشور فراهم کرده است.

حال آنکه اعضای هیات‌رییسه این شورا معتقدند که عربستان نسبت به ایران در خصوص صدور ویزا سخت‌گیری کمتری دارد.این مساله شاید برای شیخ التجاری چون میرمحمد صادقی و عسگر اولادی که سالانه چندین مرتبه با سفر به سرزمین حجاز، زیارت را در کنار تجارت پیش می‌برند،‌ سهل‌الوصول باشد اما تاجرانی که در کشاکش دنیای رقابتی به دنبال حضور در بازار ۷۰میلیارد دلاری عربستان هستند با مشکلات عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند.

علاء میرمحمد صادقی، رییس شورای مشترک تجاری ایران و عربستان در این گردهمایی ضمن ارائه گزارشی از عملکرد این شورا از بدو تاسیس گفت: شورای تجاری ایران و عربستان در سال ۸۴ تشکیل شده و در حال حاضر بیش از ۱۵۰عضو دارد و در این مدت شورای متقابل نیز در کشور عربستان راه افتاده است و با مذاکراتی که با روسای اتاق‌های جده و ریاض داشته‌ایم در تلاشیم که شورای حل اختلاف را نیز راه‌اندازی کنیم.

میرمحمد صادقی با اشاره به صادرات ۲۶۰میلیون دلاری ایران به عربستان در سال ۸۴، تصریح کرد: تلاش‌های زیادی از سوی اتاق بازرگانی و شورای تجاری ایران و عربستان برای تسهیل صدور ویزای تجار و بازرگانان ایرانی که قصد اقامت و تجارت با عربستان را دارند، صورت گرفته است.

او با اشاره به مذاکرات صورت‌گرفته با سازمان حج و زیارت خاطرنشان کرد: این سازمان اصرار دارد که اتاق بازرگانی در جهت اعزام زائر اقدام نکند، بلکه صرفا با کسانی که قصد تجارت دارند همکاری کند، ما نیز این مساله را پیگیری می‌کنیم و چنانچه موفق نشویم هنگام تعطیلات نوروز ۸۶ برای اعضای خود ویزا تهیه کنیم در فرصت‌های آینده این کار انجام می‌دهیم.میرمحمد صادقی، به جلسه‌ای که در ریاض با حضور وزیر کشور عربستان و هیات‌رییسه شورای تجاری ایران و عربستان برگزار شد اشاره کرد و گفت: در آن جلسه موافقت شد که سفارت عربستان در تهران به تجار ایرانی که از طرف اتاق بازرگانی ایران معرفی می‌شوند ویزای تجاری بدهد، منتهی طرف عربستانی بر ارائه دعوتنامه از سوی عربستان تاکید داشت که به این مساله اعتراض کرده‌ایم و خواهان این هستیم که مقوله دعوتنامه حذف شود.»

او خاطرنشان کرد: کمیسیون‌های صنعت و معدن، بازرگانی، خدمات وحمل و نقل به زودی در شورای تجاری ایران و عربستان تشکیل خواهد شد.

رییس شورای مشترک تجاری ایران و عربستان از اعزام هیات تجاری به عربستان در بهار سال آینده خبر داد و افزود: همچنین در صدد هستیم در تابستان سال آینده با همکاری سفارت ایران نمایشگاهی از کالاها و خدمات ایران در ریاض برگزار کنیم.

میرمحمد صادقی، به همکاری تنگاتنگ شورا با وزارت بازرگانی و سازمان توسعه تجارت تاکید کرد و ادامه داد: «فعالیت‌های تجاری ایران و عربستان باید در پوشش شورا انجام شود و سازمان توسعه تجارت اقدامی بدون هماهنگی با این شورا انجام ندهد، البته مسوولان سازمان اعلام آمادگی کرده‌اند.»

عضو هیات رییسه اتاق ایران با تاکید بر اینکه سیاست دولت گسترش همکاری‌ها با کشورهای عربی وهمسایه است، یادآور شد: «تا چند سال پیش ورود کالاهای ایرانی به عربستان ممنوع بود اما بامذاکراتی که دولت و بخش‌خصوصی طی سالیان اخیر انجام دادند این سد شکسته شد، با این حال هنوز جایگاه خود را در بازار عربستان سعودی پیدا نکرده‌ایم.»

میرمحمد صادقی، اظهار امیدواری کرد که شورای تجاری ایران و عربستان با همکاری مجلس زمینه‌های فعالیت تجاری دو طرف را آماده سازند. رییس شورای تجاری ایران و عربستان با بیان اینکه سهم ایران در سال ۸۴ از واردات ۶۷میلیارد دلاری عربستان حدود ۳۵صدم درصد بوده است، گفت: امیدواریم با شکسته شدن سدها در سال‌های آینده شاهد رشد روزافزون صادرات ایران به عربستان باشیم.

رییس گروه دوستی، پارلمانی ایران و عربستان نیز برخی مسائل در عربستان سعودی را متاثر از امور سیاسی دانست و گفت: متاسفانه در منطقه مسائلی اتفاق می‌افتد که ما از عربستان می‌خواهیم با نگاه دوستی به ایران بنگرد و در مقابل تفرقه‌افکنانی که بحث تشیع و تسنن را راه انداخته‌اند و سایر مسائل سیاسی را دستاویز قرار داده‌اند به ایران اطمینان داشته باشند.دکتر سیدعلی ریاض خاطرنشان کرد: ما عربستان را یک کشور دوست و برادر می‌دانیم و در روابط خود با این کشور تعریف جدیدی به نام «سیاست پارلمانی» را برگزیده‌ایم که نسبتا موفق بوده است.

او با انتقاد از مدیران مربوطه در وزارت امور خارجه که به گفته وی مشی ایران با عربستان را مشی سنگین و با تاملی می‌دانند، خواستار تلاش بیشتر این وزارتخانه برای ارتقای سطح روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور شد.

فرخ پی، مدیر دفتر صانیر در ریاض با انتقاد از سخت‌گیری‌های دولت عربستان در خصوص ثبت شرکت‌های ایرانی، گفت: دولت عربستان سعودی به شهروندان کشورهای ایران، الجزایر، عراق، فلسطین و تایلند اجازه اقامت نمی‌دهد. ما نیز به دلیل این مشکل تاکنون نتوانسته‌ایم شرکت خود را در ریاض ثبت کنیم. این موضوع را چندین مرتبه با سفارت ایران در ریاض در میان گذاشتیم اما متاسفانه جناب سفیر هر بار یا در مکه بودند و یا در مدینه بنابراین پیشنهاد می‌کنم دو سفیر در عربستان داشته باشیم، یکی سفیر زیارتی و دیگری سفیر تجارتی!».

اسدا.. عسگر اولادی، نایب رییس شورای تجاری ایران و عربستان در پاسخ به این مشکل گفت: براساس تصمیمی که سعودی‌ها از شش ماه پیش گرفته‌اند، اگر کسانی بتوانند با ایجاد یک کارگاه صنعتی تا ۱۰ شغل در این کشور ایجاد کنند، ضمن صدور پروانه کارگاه صنعتی ویزای یکساله و بعد سه ساله صادر می‌کند.او که به زعم خود ۴۰ سال سابقه تجارت با سعودی‌ها را دارد یادآور شد: کشور عربستان از سرمایه‌گذاری صنعتی استقبال می‌کند اما مشکلاتی برای صدور ویزا برای بازرگانان وجود دارد که سعی می‌کنیم از طریق شورای مشترک تجاری ایران و عربستان این مساله را پیگیری کنیم.

عسگر اولادی در ادامه سخت‌گیری دولت سعودی در صدور ویزا را بی مورد دانست و خاطرنشان کرد: هر ساله ایرانیان ۵۰۰هزار ویزا از عربستان می‌گیرند که از این تعداد ۵ تا ۶هزار مورد برای مصارف تجاری و بازرگانی است. عضو هیات رییسه اتاق ایران افزود: هیچ کشوری بدون دعوتنامه ویزا نمی‌دهد و اینکه دعوتنامه حذف شود یک کار سیاسی است و از عهده شورا خارج است.

ابراهیم جمیلی، عضو هیات‌رییسه شورای مشترک تجاری ایران و عربستان نیز با بیان اینکه میزان صادرات ایران به عربستان یک‌چهارم حجم واردات ایران از عربستان است، اضافه کرد: از نمایندگان مجلس می‌خواهیم برای افزایش روابط با عربستان از طریق گروه‌های دوستی-پارلمانی تلاش کنند و برای اعتمادسازی نیز اقدام کنند. وی با اعلام اینکه در عربستان سعودی رابطه بیشتر از ضابطه حاکم است، افزود: گروه‌های دوستی - پارلمانی از طریق ایجاد روابط قادر به حل مشکل صدور ویزا برای سفر تجار ایرانی به عربستان هستند.دیگر عضو هیات‌رییسه شورای مشترک تجاری ایران و عربستان بر مقوله «اعتمادسازی» تاکید کرد و گفت: اگر از قوانین کار و تجارت در عربستان با خبر باشیم بیشتر مشکلات بر طرف می شود.محمود تولایی، یادآور شد: اکنون درهای تجارت باز شده است و می‌توان راحت‌تر به جلو حرکت کرد و باید آگاه باشیم که روابط‌ اقتصادی تابعی از روابط سیاسی است.