حداد عادل: دولت آبی روی آتش گرانی مسکن بریزد
مجلس از دولت راهحل فوری خواست
کمیسیون عمران: ۱۰۰مصوبه ناکام داشتهایم
رییس مجلس: توضیحات مفید بود ولی حکایت باقی است
وزیر مسکن دیروز با حضور در صحن مجلس به پرسشهای نمایندگان در خصوص گرانی مسکن پاسخ داد.
وزیر مسکن: ۵۵راهکار به مجلس میآوریم
کمیسیون عمران: ۱۰۰مصوبه ناکام داشتهایم
رییس مجلس: توضیحات مفید بود ولی حکایت باقی است
وزیر مسکن دیروز با حضور در صحن مجلس به پرسشهای نمایندگان در خصوص گرانی مسکن پاسخ داد. وزیر مسکن و شهرسازی خبر داد
۵۵ راهکار دولت برای کاهش بهای مسکن
آقایی: ۱۰۰ مصوبه درباره مسکن توفیقاتی نداشته است
خبرگزاری فارس- رییس کمیسیون عمران گفت: از اول انقلاب تا حالا بیش از ۱۰۰ سیاست را درباره مسکن مصوب کردیم، ولی توفیقات لازم را نداشته است. علیاکبر آقایی، رییس کمیسیون عمران که دیروز در جلسه علنی غیررسمی مجلس درخصوص گرانی مسکن سخن میگفت، اظهار داشت: بحران تامین مسکن، بحران جهانی است و هیچ کشوری از این دایره خارج نیست، مگر این که با سیاستهای کلان از آن فارغ شد و مهمترین سیاست در این بخش آمایش جمعیتی است. وی ادامه داد: یک سیاست کلان بین عمران شهری و آمایش سرزمین به عنوان سیاست مسکن وجود دارد که متاسفانه ما در این بخش غافل ماندهایم. آقایی گفت: کشورهای که این مشکل را پشتسر گذاشتهاند میگویند دخالت دولت در بخش مسکن باید بیشتر باشد. رییس کمیسیون عمران تصریح کرد: روند تولید مسکن تا سال ۸۰ که تراکم ممنوع نشده بود، در کشور روند صعودی داشت و ۴۸۰هزار پروانه ساخت صادر شده بود، در حالی که در خود تهران در سال ۷۱، ۲۰۰هزار پروانه ساخت صادر شده بود ولی این تعداد در سال ۸۰، ۲۰۰هزار و در سال ۸۴، کمتر از ۱۰۰هزار بوده است. وی اظهار داشت: دولت نتوانسته مدیریتی را اعمال کند تا برای ۹۷درصدی که سرمایهگذاری بخش خصوصی در مسکن است بتوانیم معقول عمل کنیم.
دنیای اقتصاد- بیانیه ۱۵۰ نماینده مجلس در خصوص لزوم اتخاذ سیاستهای با ثبات در حوزه مسائل اقتصادی به ویژه بخش مسکن که یکشنبه هفتهجاری در صحن علنی مجلس قرائت شد، سرلوحه تهیه و تدوین لایحه یکفوریتی جامع مسکن در دولت شد. محمد سعیدیکیا، وزیر مسکن و شهرسازی با اشاره به بیانیه نمایندگان و حساسیت مجلس در خصوص وضع مسکن، از تدوین لایحه جامع مسکن با قید یک فوریت به مجلس خبر داد. وی که در پاسخ به سوالات نمایندگان پرسشکننده، در مجلس سخن میگفت افزود: طرح جامعی را برای مسکن در قالب تبصرهای در بودجه ۸۶ گنجاندهایم که شامل ۹ روش و ۵۵راهکار اجرایی است. سعیدیکیا افزود: درخواست اصلی مجلس که در بیانیه نمایندگان هم بود، در تدوین این لایحه مدنظر قرار گرفته است.
نمایندگان در بیانیه خود از دولت درخواست کرده بودند که سیاستهای باثباتی را برای کنترل و بهبود وضعیت مسکن در نظر بگیرند.
وزیر مسکن و شهرسازی اظهار داشت: مسکن در کشور ما دو نقش دارد نقش اول در تامین سر پناه و نقش دوم به عنوان کالایی ماندنی و سرمایهای برای خانوار محسوب میشود.
وی با تاکید بر اینکه رونق مسکن علاوه بر تاثیر بر اقتصاد کلان بر اشتغال و توسعه مسکن اثر مستقیم دارد، گفت: در سه بخش درخصوص وضع موجود مسکن، عوامل موثر بر اقتصاد مسکن و تحلیل بازار مسکن تا امروز و راهکار اجرایی که پاسخ بسیاری از اظهارات نمایندگان در آن نهفته است، توضیح خواهم داد.
وزیر مسکن تصریح کرد: در سال ۸۴، ۷۶۰هزار ازدواج در کشور داشتیم که این رقم امسال نیز بهصورت مشابه بوده است.
وی افزود: با توجه به رشد تولید مسکن در تهران که از رشد متوسط کشور بیشتر بوده، این رشد بدان معنا است که رشد سرمایهگذاری نیز در این شهر وجود داشته است. سعیدیکیا گفت: روند تولید مسکن در تهران نامتقارن است ولی این به معنای آن نیست که در کل کشور چنین اتفاقی افتاده است.
وی با اشاره به اینکه براساس برنامه چهارم توسعه باید ۱/۴میلیون خانه ساخته شود، بیان داشت: براساس آمار سهم مسکن از تشکیل سرمایه ثابت ۲۰ الی ۳۰درصد، سهم مسکن از اشتغال کشور ۱۱درصد، سهم مسکن از تسهیلات بانکی ۲۱ الی ۲۴درصد، سهم مسکن از نقدینگی کشور ۲۰ تا ۳۰درصد و سهم دولت از کل سرمایهگذاری بخش مسکن ۳درصد است.
وی با ارائه منحنی از وضعیت تورم و مقایسه آن با تورم در بخش مسکن تصریح کرد: تورم در کشور طی چند سال اخیر وضعیت متعادلی داشته است اما این وضعیت در مورد مسکن فرق میکند.
سعیدیکیا ادامه داد: در سالهای ۷۵ تا ۷۷ قیمت مسکن ثابت بوده و از سال ۷۸ تا ۸۱ رشد بالایی داشته و حدود ۵/۴برابر شده و سال ۸۲ قیمت ثابت شده و حتی در مواردی افت داشته است که این یعنی در سه سال اخیر قیمت مسکن ثابت بوده است.
وزیر مسکن گفت: اگر به سند داراییهای خانوار توجه کنیم، میبینیم ایرانیها دنبال زمین، مسکن ارز، بورس، سپردههای غیر دیداری مثل سپرده بلند مدت و یا موبایل هستند. وی بیان داشت: یکی از عواملی موثر بر افزایش قیمتها حجم نقدیندگی و بازار سرمایه است که در ایران در طی ۲۰سال گذشته همیشه نقدینگی که بالا میرفت، یک محل جذب آن مسکن بوده که این جذب بعد از رکود چهار ساله خود را نشان داده است.
سعیدیکیا تصریح کرد: رشد قیمت مسکن از تورم پایینتر بوده و تقریبا صفر بوده است. وی تاکید کرد: رشد نقدینگی ما بالا بوده و با تشکیل خانوارهای جدید ما کاهش ساختوساز را نیز داشتهایم.
وزیر مسکن و شهرسازی در ادامه توضیحات خود و پاسخهای سوالات نمایندگان درخصوص گرانی مسکن در کشور گفت: در سال ۸۰ حدود ۱۶۸هزار واحد مسکونی ساخته شده است که در سال ۸۱ یک روند نزولی داشته تا سال ۸۴ که به ۶۷هزار واحد رسیده و کمتر از نصف شده است و در سال ۸۵ با توجه به برنامهها در ۸ ماهه اول این عدد ساختوساز ۵۸هزار واحد است که تا پایان سال به بالای ۸۰هزار میرسد که نقش صعودی پیدا میکند. وی افزود: بحث دیگری که در قیمت مسکن تاثیر دارد، بحث قیمت فولاد و مصالح و یا برخی دستگاههایی است که در ساختوساز سیاستگذار هستند. در این هنگام حداد عادل رییس مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر مسکن گفت: نمایندگان محل مراجعه مردم هستند و همه میگویند قیمتها بین ۳۰ تا ۴۰درصد افزایش یافته است، بنابراین دوست داریم توضیحات شما را در مورد اینکه چرا افزایش قیمت مسکن حاصل شده و یا دولت چه میخواهد بکند را بشنویم تا جوابی برای مردم داشته باشیم. وی ادامه داد: با شنیدن پاسخ شما میتوانیم با کمک دولت فکر کنیم که چه باید انجام بدهیم. سعیدیکیا در ادامه سخنان افزود: آنچه باعث شد که قیمت مسکن گران شود را توضیح دادم، اما در مورد برنامه مربوط به تامین مسکن اقشار کم در آمد باید گفت، وام ودیعه مسکن یکی از آن کارها بوده است. وی ادامه داد: طرح جامع مسکن را تقدیم دولت کردیم که در دولت در حال بحث و گفتوگو است و آن را به کمیسیون عمران نیز ارائه کردهایم. وی با اشاره به این طرح، گفت: در مورد مسکن اجارهای که عرضهاش در کشور بسیار پایین است و عمدتا خرید و فروشها ملکی است و چون متقاضی زیاد است طبیعی است که گرانی حاصل شده است اما دولت در این بخش مصوبهای دارد که در شهرها زمین را به اجاره واگذار میکند و پول آن را نگیرد و سرمایهگذار شروع به ساختوساز میکند و به ازای هر واحد مسکونی دولت حدود ۷۵درصد قیمت ساختوساز را وام یارانهای ۴درصدی میدهد که وقتی سرمایهگذار آن را ساخت باید ۵ سال به صورت اجاره واگذار کند بعد از این اگر خواست به فروش برساند پول زمین خود را میگیریم که این یکی از برنامههای مهم است که در سال ۵۰هزار واحد مسکونی ساخته میشود و امسال سال اول آن است. وزیر مسکن با اشاره به این که در همه استانها قرارداد اینگونه ساختوسازها با مجری بسته شده است، گفت: ساختوسازها شروع شده و حدود ۲۰ تا ۴۰درصد رشد دارد و این برنامه در کشور اجرایی شده است. وی ادامه داد: برنامه دوم که برنامه بسیار مهمی است، واگذاری زمین به اجاره است که در شهرهای کوچک متوسط و شهرهای زیر ۱۵۰هزار نفر زمین را آمادهسازی میکنیم و کسانی که در این شهرها زندگی میکنند که خانه ندارند و از امکانات دولتی هم استفاده نکردهاند در قالب تعاونیها تحت نظارت وزارت تعاونی شکل میگیرند. سعیدیکیا ادامه داد: زمین که آماده شد به آنها واگذار میشود وسازنده با صلاحیت در کنار آنها قرار میگیرد و ساختوساز انجام میشود و دولت در این حالت پول زمین را هیچگاه دریافت نمیکند و آن را به اجاره ۹۹ ساله واگذار میکند که به این ترتیب قیمت زمین از قیمت مسکن بیرون میآید و ۸۰درصد قیمت ساختوساز را دولت وام میدهد و۵۰ درصد سود تسهیلات بانکی را دولت اینجا بهصورت یارانه میدهد.
وی تاکید کرد: وقتی ساختوساز انجام شد، این وام و خانه متعلق به اعضای تعاونیها است که به آنها تخصیص داده میشود که بازپرداخت این وامها ۱۵ ساله و به صورت پلکانی است. سعیدیکیا، بیان داشت: مجموعه شرایطی که میتوانسته سادهسازی شود تا کم در آمدها صاحبخانه شوند، در این آییننامه آمده است که بسیار خوب است و با حمایت نمایندگان به تصویب خواهد رسید تا اجرایی شود.
وی تصریح کرد: در مورد مسکن روستایی نز باید گفت که در سال ۵۰۰هزار واحد مسکونی در روستاها برنامهریزی شده و با روش بسیار خوب و نظارت در سال اول اجرا، شده است و بانکها در این زمینه بسیار خوب عمل کردهاند. وزیر مسکن با بیان این که زمین اجارهای برای ساخت مسکن که آییننامه آن اجرا شده و درسازمان برنامه و بودجه پیشنهاد شده که اجرایی شود، گفت: آنچه میتواند کمک مجلس و جمعبندی این جلسه باشد، آن است که امسال با نظر آقای احمدینژاد رییسجمهور تبصره جامعی برای مسکن تهیه کردهایم که در دولت تصویب شد. وی ادامه داد: بسیاری از برنامهها در این تبصره جامع مسکن دیده شده که بسیار مفصل است. اما قرار شد برای این که این تبصره به صورت دائمی در بیاید، ما فروش مزایدهای زمین را برای ساخت مسکن حذف کردیم و دیگر به هیچ وجه شاهد آن نیستیم. سعیدیکیا تاکید کرد: در دولت تصویب شد برای برآورده شدن نیت نمایندگان این لایحه به صورت یک فوریتی تقدیم مجلس شود که امیدواریم تا دو هفته دیگر این امر حاصل شود که سیاستهای زمین و مسکن حالت ثابت پیدا کند و خیال همه در کشور راحت باشد که این سیاستها با آمدن و رفتن یک فرد تغییر پیدا نمیکنند. وی گفت: در این لایحه در مورد انبوهسازی پیشبینیهای مختلفی شده که ۳هزار میلیارد تومان پیشبینی شده از تسهیلات بانکی برای انبوهسازان در نظر گرفته شود که سیاست وزارت مسکن هم انبوهسازی است. وزیر مسکن و شهرسازی گفت: در این شرایط وزارت مسکن خود را از ساختوسازها رها کرده و تنها به سیاستگذاری خواهد پرداخت.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که تبصره جامع مسکن با عنایت نمایندگان در مجلس محکم کاری شود و به نحو مطلوبی احکامش در بودجه و اصلش بهصورت لایحه یک فوریتی به تصویب برسد که انشاءا... آینده روشنی را نوید بخش باشیم.
حداد عادل رییس مجلس شورای اسلامی در پایان توضیحات وزیر مسکن تاکید کرد توضیحات مفید بود ولی تصور میکنیم حکایت همچنان باقی است. وی ادامه داد: نمایندگان امیدوارند از مجموع صحبتهای شما یک راه بیرون شدن از این وضعیت موجود پیدا کنند. حداد گفت: از کمیسیون عمران میخواهم با دعوت از وزیر مسکن و سایر مسوولان برای یافتن یک راهحل اقدام کنند. وی تاکید کرد: انشاءا... لایحهای که دولت در حال تهیه آن است زودتر به مجلس ارائه شود. ولی به هر حال خدمت آقای وزیر عرض میکنیم مردم منتظر هستند دولت یک آبی بر روی آتش افزایش قیمت مسکن بریزد.
وی اضافه کرد: از شما میخواهیم پیام مجلس را در دولت مطرح بفرمائید و اقدامات درازمدت در جای خودش محفوظ ولی یک راهحل فوری تری را مردم و مجلس از دولت انتظار دارند.
ارسال نظر