هنگامه علیقلی- «اطلاعات دریافتی‌ام از یک مقام مسوول در خصوص تعیین مبنای دلار در لایحه بودجه ۸۶ این است که این لایحه براساس نفت ۴۵ دلار تنظیم می‌شود.» مطالب فوق را سیدمحمد میرمحمدی، عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تحلیل اخیر یکی از کارشناسان اوپک در موسسه بین‌المللی انرژی مطرح می‌کند. چندی قبل از سوی مسوولان سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کل کشور مبنای تنظیم درآمدهای بودجه نفت خام ۴۰ تا ۴۵ دلاری اعلام و سپس تکذیب شد.

این در حالی است که به گفته محمدمهدی مفتح، مخبر کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس به جز یک یا دو نماینده شخص دیگری از مبنای محاسبه قیمت نفت در تنظیم لایحه بودجه ۸۶ خبر ندارد.

بودجه با نفت ۳۵ دلار تنظیم شود

روز گذشته خبرگزاری مهر به نقل از بهروزی‌فر، کارشناس اوپک در موسسه بین‌المللی انرژی پیشنهادی به متولی تنظیم بودجه کشور داد.

مرتضی بهروزی‌فر گفته است، با توجه به روند کاهشی قیمت نفت، ایران باید بودجه سال آینده خود را بر مبنای نفت هر بشکه ۳۵ دلار تنظیم کند. وی با توجه به اینکه قیمت نفت در بازارهای جهانی به دلیل کاهش تقاضا روندی نزولی دارد درنتیجه پیش‌بینی می‌شود که قیمت نفت از وضعیت موجود نیز پایین‌تر رود. بهروزی‌فر افزوده است: درحالی که در سال ۲۰۰۶ میانگین قیمت نفت ۶۵ دلار بود اما این قیمت در سال ۲۰۰۷ دور از دسترس است، در نتیجه ایران باید در تنظیم بودجه سال آینده خود قیمت نفت را پایین‌تر از ۴۰ دلار در نظر بگیرد. وی با اشاره به بودجه تدوین شده کشور عربستان گفت: کشور عربستان قیمت نفت را در بودجه سال آینده خود ۳۵ تا ۳۷ دلار در نظر گرفته است، این درحالی است که ایران پیش‌بینی نفت ۴۵ دلاری را کرده که برآوردها نشان می‌دهد قیمت نفت در سال ۲۰۰۷ روندی رو به نزول داشته باشد. وی تصریح کرد: برآوردهای صورت گرفته نشان می‌دهد که تقاضا برای نفت اوپک در سال‌جاری میلادی یک میلیون بشکه کاهش یابد. بهروزی‌فر از بین رفتن تنش‌های خاورمیانه و آرامش نسبی در این منطقه، جایگزین شدن نفت کشورهای غیرعضو به جای نفت اعضای اوپک و گرمای هوا در آمریکا را از مهم‌ترین دلایل کاهش قیمت نفت دانست.وی پیش‌بینی کرد قیمت نفت ایران در تابستان بیش از پیش کاهش یابد مگر اینکه مساله‌ای غیر از عوامل بنیادین بر بازار تاثیر گذارد.

مفتح نیز با استناد به اصول برنامه چهارم توسعه می‌گوید: باید اتکا بودجه به نفت طی برنامه ۵ ساله چهارم توسعه کاهش یابد و هزینه‌های جاری دولت نیز از محل درآمد نفت تامین نشود. وی تاکید می‌کند: دولت می‌تواند در این راستا، با تغییر و تنظیم سیاست‌ها مشکلات خود را برطرف و راه‌های چگونگی دستیابی به این هدف را مشخص کند. وی با تاکید بر بی‌اطلاعی نسبت به مبنای محاسبه درآمد نفت در لایحه بودجه ۸۶ و تمایل نداشتن به اظهارنظر در‌خصوص تحلیل کارشناسان اوپک می‌گوید: گزارش‌های عملکرد دولت نشان خواهد داد که آیا دولت در راستای دستیابی به اهداف خود، سیاست‌ها را تغییر داده است یا خیر.

از سوی دیگر میرمحمدی‌، نماینده قم در‌خصوص تصمیم دولت برای تنظیم بودجه با نفت ۴۵ دلاری اظهار می‌دارد: «ظاهرا برای دولت در متعادل‌سازی و یا تنظیم بودجه ۸۶ و برآورده کردن نیازهای خود، انتخاب گزینه‌های غیر از نفت ۴۵دلاری و یا کمتر از آن مقدور نیست. هر چند با بالا رفتن رقم نقدینگی، تورم نیز بالا خواهد رفت». وی پیش‌بینی کاهش قیمت نفت را می‌پذیرد و می‌افزاید: از این جهت که حتی شاید زمستان آینده، سخت نباشد و یا برخی از تولیدکنندگان نفت، ظرفیت تولید را بالا ببرند و یا برخی از واردکنندگان نفت برای کاهش واردات احتمالی برنامه‌های خاصی را اجرا کنند، احتمال کاهش قیمت نفت در سال آتی پیش‌بینی می‌شود.

احتیاط لازم برای تعیین قیمت نفت در بودجه

با توجه به اینکه قیمت نفت طی ۶ روز گذشته روند کاهشی داشته است باید در تعیین قیمت نفت در بودجه سال ۸۶، احتیاط لازم صورت گیرد. عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان این مطلب می‌افزاید: «حتی برخی معتقدند که ارز به کار رفته در بودجه اگر توسط بانک مرکزی به خوبی به فروش نرود و به افزایش پایه پولی دامن زند، تورم سال آینده رقم بالایی خواهد بود».میرمحمدی ادامه می‌دهند: «اما اگر چنانچه نقدینگی و تورم را با سیاست‌های کنترلی مهار نکنیم، ممکن است مشکلاتی را نیز داشته باشیم، به اجبار نرخ برخی از کالاها نیز توسط دولت تعدیل شود و به طور خودکار باز هم تورم را تحمیل کند».میرمحمدی می‌گوید: «بودجه امسال بودجه‌ای فنی، حساس و از بعد داخلی غیر سیاسی است و از بعد خارجی و بین‌المللی می‌تواند بودجه‌ای سیاسی و متاثر از سیاست‌های استکباری باشد».