کریسمس نامبارک برای موتورولا و نوکیا

گروه کامپیوتر- بالاخره ورق‌های تقویم سال قدیم میلادی به آخر رسیدند تا سال نو شود. همزمان با تحول روزها دغدغه‌ها هم متحول شدند تا بازار روزهای تعطیلی رنگ رونق را به خود ببیند. خبرها همه نشان از فروش قابل توجه بازار کریسمس به خصوص در بخش ابزار و لوازم دیجیتال داشتند. فروشندگان و تولیدکنندگان هم مطابق هر سال تمام امیدشان به سود حاصل از فروش روزهای پایانی سال بود. در حالی که به عقیده کارشناسان بازار هیچ‌وقت نمی‌توان سهم بازار را همراه با سود حاصل از فروش محصولات در یک دوره و به طور یکسان به دست آورد. به این ترتیب هم آمار و گزارش‌های مربوط به بازار تعطیلات کریسمس این روزها، این قانون را برای بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گوشی‌های موبایل دنیا هجی کردند.

فروش روزهای گذشته برای Nokia و Motorola گرچه با سود قابل توجهی همراه بود اما آنها را در جنگی رقابتی بر سر سهمشان از بازار گرفتار کرده است.

هفته گذشته مسوولان Motorola با اعلام اینکه آمار به دست آمده از فروش فصل چهارم سال ۲۰۰۶ رقم‌هایی پایین‌تر از پیش‌بینی‌های کارشناسان را نشان می‌دهند، گفتند: «رقابت قیمت‌ها اصلا عادلانه نبود. به این ترتیب باید منتظر تغییرات نگران‌کننده‌ای در متوسط قیمت‌ها و تاثیر آن بر روی سود حاصل از فروشمان باشیم. مشابه این وضعیت قطعا Nokia را هم درگیر کرده است».

براساس آمار به دست آمده از شرکت Motorela میزان فروش این شرکت در فصل چهارم به طور تخمینی به ۶/۱۱ تا ۸/۱۱میلیارد دلار می‌رسد.

این در حالی است که تحلیلگران روزنامه وال استریت جورنال با توجه به تقاضای چشمگیر بازار برای گوشی‌های RAZR و مدل‌های مشابه آن مانند KRZR، پیش‌بینی کرده بودند میزان فروش Motorola در این فصل به ۱۲میلیارد دلار می‌رسد. اما نه تنها این پیش‌بینی‌ها درست از آب در نیامد که حتی درآمد حاصل از فروش این شرکت به کمتر از تصور عموم کاهش پیدا کرد.

«ادی اسنایدر» یکی از تحلیلگران بازار گوشی موبایل در این مورد می‌گوید: «این موضوع در واقع به معنی تلاش Motorola برای رقابت با Nokia بر سر قیمت است. در حالی که احتمالا Nokia هم در وضعیت مشابه سرگردان شده است».

در مقابل اما فصل سوم برای Nokia فصل خوبی بود. در این فصل Nokia توانست با کاهش قیمت‌ها و رساندن متوسط قیمت فروش محصولاتش به ۹۳یورو در نهایت ۳۶درصد از سهم بازار گوشی‌های موبایل دنیا را به خودش اختصاص بدهد. این کاهش قیمت اما در حقیقت تنها مدل‌های گران‌قیمت نوکیا را که اغلب مجهز به قابلیت‌هایی مانند دوربین‌های عکاسی با کیفیت و music player هستند، شامل شد.

به عقیده تحلیلگران زمانی که سهم یک تولیدکننده از بازار به بیشتر از ۲۰درصد افزایش پیدا می‌کند مثل روندی که این روزها Motorola در حال تجربه آن است این شرکت مجبور به پذیرش کاهش قیمت فروش محصولات و سود حاصل از آن می‌شود.

در حقیقت Motorola و دیگر رقبای کوچک‌تر در بازار موبایل سعی دارند با موفقیت در بازار کشورهای در حال توسعه رقیب بزرگ خود یعنی Nokia را تحت فشار بیشتری قرار دهند در حالی که این روند در نهایت منجر به جنگ رقابتی بر سر قیمت‌ها می‌شود که نتیجه آن کاهش میزان سود حاصل از فروش و متوسط قیمت فروش خواهد بود.این روند البته خریداران را هم به سمت خرید گوشی‌های ارزان‌قیمت‌تر سوق می‌دهد که می‌تواند تولیدکنندگان قطعات اولیه را هم به افزایش قیمت محصولاتشان وادار کند.