سازمان مدیریت تدوین میکند
بودجه سال آینده در سه سناریو
دنیای اقتصاد- لایحه بودجه یکبار بر اساس نیاز سازمانها و دستگاهها، یکبار بر اساس توافق بین دفاتر تخصصی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و سازمانها و دستگاهها و یک بار بر اساس واقعیت درآمدها و هزینههای کشور تنظیم شده و انتخاب نهایی لایحه بودجه از بین این سه گزینه انجام خواهد شد. یک منبع آگاه به خبرگزاری فارس گفت
لایحه بودجه ۸۶، اوایل بهمن به مجلس میرود
هنگامه علیقلی- در حالی که نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی دو هفته اخیر در تذکرات خود به مسوولان اجرایی کشور، خواستار تقدیم زودتر لایحه بودجه سال ۸۶ کل کشور به مجلس شده بودند و دولت کلیات لایحه مذکور را بیش از دو هفته قبل تصویب و برای بررسی و تکمیل به سازمان مدیریت و برنامهریزی کل کشور ارسال کرده بود، اما دیروز خبرگزاری فارس به نقل از یک منبع آگاه مستقر در سازمان مدیریت و برنامهریزی خبر داد که لایحه بودجه ۸۶ کل کشور هفته اول بهمنماه به مجلس تقدیم خواهد شد.
از سوی دیگر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز که از نیمه آذرماه و با توجه به روال معمول تقدیم لایحه بودجه، منتظر اعلام وصول آن لایحه بودند، از ارسال دیرهنگام لایحه مذکور ابراز نگرانی کرده و هشدار دادند که تاخیر در ورود این لایحه به مجلس، به ضرر دولت خواهد بود. رییس مجلس شوری اسلامی هفته گذشته به طور رسمی اعلام کرد که، تقدیم دیرهنگام لایحه بودجه ۸۶، مجلس را به تحمل فشار مضاعف دچار خواهد کرد و ممکن است یک دوازدهم این لایحه در سالجاری تصویب و مابقی به فروردین ۸۶ موکول شود. اگرچه حداد عادل تصریح کرد که گمان نمیکند بررسی و تصویب لایحه مذکور به سال آتی موکول شود، اما با توجه به قانون محاسبات عمومی کشور و آییننامه داخلی مجلس، میتوان در شرایط بحرانی یک دوازدهم بودجه را تصویب کرد و یا به دولت اجازه داد از خزانه معادل رقمی که در مدت مشابه سال قبل برداشت کرده است، برداشت کند.
تصویب یکدوازدهم بودجه زنگ خطری برای نظام اجرایی
« برای رسیدگی به بودجه دو راه داریم، یا در چارچوب زمانبندی مجلس حرکت کنیم که ۸۰روز طول میکشد و یا اینکه از آییننامه عبور کنیم.» مرتضی تمدن، نماینده شهرکرد بررسی لایحه بودجه را در شرایط موجود در دو حالت فوق ممکن میداند. وی تصریح میکند: «با توجه به مقتضیات و شرایط کشور در سال ۸۶، بودجه سال آینده، باید از ابتدای سال در اختیار دولت باشد، بنابراین مجلس باید با توافق نمایندگان زمان را کوتاه کند».
از سوی دیگر عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات کشور معتقد است که مجلس باید به خاطر مشکلات خاص دولت، اساسیتر فکر کرده و با لایحه بودجه تاخیری کجدار و مریز رفتار کرده و با شکل موجود، بودجه را بررسی کند.
هر چند وی تصریح میکند که فضای عمومی مجلس در راستای تصویب لایحه بودجه در سالجاری، حرکت میکند، اما در خصوص اعلام رسمی موضع رییس مجلس مبنی بر تصویب یکدوازدهم بودجه تا پایان سال میگوید: «آنچه که رییس مجلس مطرح کردهاند، در عمل شدنی نیست زیرا آن قانون برای شرایط بحرانی است، ولی درحالحاضر کشور آرامی داریم».
تمدن تاکید میکند: «تاخیر دولت در ارسال لایحه بودجه پسندیده نیست، اما تصویب بودجه سایر و یکدوازدهم و امثال آن، تیشه به ریشه خود زدن است و اینکه برخی از مسوولان اجرایی در خصوص مشکلات میگویند، بزرگنمایی مسائل جزئی است.» نماینده شهرکرد میافزاید: «چرا رییس مجلس این موضوع را مطرح کرد؟ مطرح شدن این مساله از سوی رییس قوه مقننه زنگ خطری برای نظام اجرایی است.»
بودجه ۲۱۰هزار میلیارد تومانی و کمبود وقت
«روش رسیدگی به بودجه باید تغییر کند، چگونه میشود بودجه ۲۱۰هزار میلیارد تومانی را در عرض ۶۰روز بررسی کرد.»
تمدن مطلب فوق را با استناد به گزارشهای دریافتی غیررسمی عنوان کرده و در خصوص تاخیر دولت میگوید: «دفاع از عملکرد دولت به معنای پوشاندن نقاط ضعف دولت نیست، زیرا دولت باید دلایل تاخیر ارسال لایحه بودجه را به مجلس توضیح دهد ما که نسبت به دولت مهربانتریم از دولت بیشتر انتقاد میکنیم، زیرا این تاخیر به هیچوجه قابل قبول نیست و آثار منفی آن به دولت برمیگردد.»
بودجه تاخیری جدا از برنامه مصوب را نمیپذیریم
«اگر بودجه بدون در نظر گرفتن اسناد بالادستی و چشمانداز بیستساله به مجلس بیاید خسارت دارد. بودجه با تاخیر را میپذیریم اما اگر جدا از برنامه یکساله مصوب باشد پذیرفتنی نیست.» این مطالب، عکسالعمل، عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی نسبت به خبر تدوین ۳ لایحه بودجه، براساس سناریوهای مختلف بود. در حالی که مدیرکل سابق دفتر تلفیق سازمان مدیریت و برنامهریزی دلیل تاخیر ارسال لایحه بودجه را تدوین این لایحه براساس ۳سناریوی مختلف عنوان کرده بود دیروز خبرگزاری فارس به نقل از یک مقام آگاه در سازمان مذکور آن سناریوها را ذکر کرد. براساس آن خبر، هر سه سناریو برای تصمیمگیری نهایی به رییسجمهوری تقدیم خواهد شد تا وی نظر قطعی و تصمیم نهایی در این خصوص را اعلام کند.
لایحه بودجه یکبار براساس نیاز سازمانها و دستگاهها، یکبار براساس توافق بین دفاتر تخصصی سازمان مدیریت و سازمان و دستگاهها و یکبار نیز براساس واقعیت درآمدها و هزینههای کشور تنظیم شده است.
تمدن در پاسخ به اینکه مگر نباید لایحه بودجه با توجه به اسناد بالادستی تدوین شود میگوید: «سال گذشته، برنامه یکساله مصوب را پس از تصویب بودجه آوردند در حالی که دولت یک خط از آن را نخوانده بود، اما اگر بودجه ۸۶، منطبق با چشمانداز و برنامه چهارم توسعه باشد، باید برنامه عملیاتی یکساله دولت نیز پیوست باشد».
وی تاکید میکند: «در صورتی که این موارد لحاظ شود حتی اگر لایحه بودجه با تاخیر بیاید از نظر ما بهتر هم هست تا اینکه زودتر بیاید و بر اصول اساسی منطبق نباشد». هدفمندی بودجه مسالهای است که کارشناسان مختلفی تاکنون بر آن تاکید کردهاند. تمدن نیز در این خصوص معتقد است: «اگر روال باشد که منابع و مصارف تعریف شده باشد اما نتیجه حاصل از اجرای بودجه، قابل محاسبه نباشد، هفدمند نیست». وی تصریح میکند: «تعارض در بودجه، از هماکنون مشخص است زیرا آثار وابستگی به نفت در بودجه در حال افزایش است و دولت باید پاسخگوی این تعارض باشد زیرا گفتن تدوین بودجه بدون وابستگی به نفت آسان است ولی عمل کردن به آن دشوار و نیازمند برنامه است و به نظر میرسد این اتفاق در بودجه ۸۶ رخ نداده است و باید منتظر دفاع مسوولان از بودجه و میزان وابستگی به نفت بود.
گزارشهای غیررسمی و عملیاتی نبودن بودجه ۸۶
گزارشهای غیررسمی دریافتی نشان نمیدهد که بودجه ۸۶ عملیاتی باشد. نماینده شهرکرد در ادامه تصریح میکند: اینکه دولت برنامهای برای عملیاتی کردن بودجه دارد، مورد تردید است و نمیتوان گفت که ۳۰درصد بودجه عملیاتی سال گذشته تاثیری در عملیاتی کردن بودجه داشته است زیرا باید بودجه را در مجموع عملیاتی کرد».
وی میافزاید: دولت مدعی است که برای سال ۸۶ بودجه را عملیاتی خواهد کرد اما ما میگوییم که انتظار نداریم دولت این کار را انجام دهد بلکه برنامهای را به مجلس اعلام کند که براساس آن تا پایان برنامه چهارم توسعه بودجه عملیاتی کشور».
ارسال نظر