بازنگری روابط با آژانس کلید خورد

دنیای اقتصاد- نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز در یک نشست غیرعلنی با حضور وزیر امورخارجه و معاون سازمان انرژی اتمی قطعنامه ضدایرانی اخیر شورای امنیت را بررسی کردند. وزیر امورخارجه پس از جلسه غیرعلنی مجلس، موافقت دولت را با طرح دو فوریتی الزام دولت به تجدیدنظر در روابط ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد. نخستین واکنش عملی ایران به قطعنامه تحریم

قانون تجدیدنظر در روابط با آژانس اتمی کلید خورد

وزیر امورخارجه، تحولات هسته‌ای پس از قطعنامه تحریم را برای نمایندگان مجلس تشریح کرد

روسیه: ایران به قطعنامه واکنش منفی نشان ندهد

ایسنا- روسیه از ایران خواست به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه هسته‌ای‌اش به گونه‌ای منفی واکنش نشان ندهد.

به گزارش «ایسنا»، سرگئی کیسلیاک، معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد: ما امیدواریم همکاران ایرانی ما به دقت متن قطعنامه را مورد مطالعه قرار دهند و تمام نقاط ضعف و قوت این قطعنامه را با توجه به همکاری با شورای امنیت و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مورد ارزیابی قرار دهند. کیسلیاک گفت: این قطعنامه تمامی شرایط را برای مذاکره ایجاد می‌کند. این قطعنامه اعلامی به دوستان ایرانی ماست تا طرح‌هایی را برای بازگرداندن اعتماد در برنامه هسته‌ای‌شان اتخاذ کنند.

هنگامه علیقلی- وزیر امور خارجه دیروز با حضور در جلسه غیرعلنی مجلس، تحولات برنامه هسته‌ای ایران را پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت برای نمایندگان تشریح کرد و مواضع دولت را به اطلاع آنان رساند. به‌گفته نمایندگان، منوچهر متکی در این جلسه، خبری را که قبلا رییس‌جمهور داده بود، تکرار کرد و از راه‌اندازی ۳هزار سانتریفیوژ در دهه فجر خبر داد.

وزیر امورخارجه پس از جلسه غیرعلنی مجلس، در جمع خبرنگاران موافقت دولت را با طرح دو فوریتی الزام دولت به تجدیدنظر در روابط ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد.

از سوی دیگر تیمورعلی عسگری، مخبر کمسیون اصل نود قانون‌اساسی که برای دقایقی از جلسه غیرعلنی بیرون آمده بود، پاره‌ای مسائل مطرح شده در آن جلسه را تشریح کرد. نماینده کلات و مشهد گفت: بحث بر این است که تصمیم‌سازی در‌خصوص طرح مذکور به صورتی باشد که منافع نظام به خطر نیفتد و اقدامی تحریک‌آمیز انجام ندهیم، اما اقداماتمان نیز غافلگیرکننده باشد و تا زمانی‌که به اوج جایگاه هسته‌ای دست نیافته‌ایم نباید آن را اعلام کنیم.وی افزود: در جلسه در خصوص نکات مثبت و نکات ضعف طرح تجدیدنظر در همکاری با آژانس صحبت شد و از جمله نکات مثبت طرح که نمایندگان به آن تاکید داشتند این بود که سیاست چماق و هویج و زبان‌ زور آمریکایی‌ها در عزم و اراده نمایندگان موثر نیست و مجلس به تداوم دیپلماسی هسته‌ای از نوع هوشمندانه تاکید دارد.

وی ادامه داد: نمایندگان به شدت به جایگزینی ملاحظات سیاسی به جای ملاحظات امنیتی و فنی و حقوقی اعتراض داشتند.عسگری، با بیان اینکه هدف مهم از صدور قطعنامه، راه‌اندازی جنگ روانی علیه ایران است، خاطرنشان کرد: معتقدیم اگر عقب‌نشینی شود آنها مطالبات‌شان را علیه ما تشدید می‌کنند. بنابراین بنای ما مقاومت و ایستادگی است.نماینده مشهد عنوان کرد: بر اساس مباحث صورت گرفته در جلسه، دولت موظف است کلیه راهکارهای لازم حقوقی و سیاسی را برای لغو قطعنامه بررسی و حسب مورد از طریق مجامع و سازمان‌های بین‌المللی پیگیری کند.نایب رییس کمیسیون اصل نود، ادامه داد: آقای بروجردی در جلسه غیرعلنی تاکید داشت که چرا از تجارب و اعتبار افرادی مثل آقای هاشمی رفسنجانی یا آقای خاتمی در موضوع هسته‌ای استفاده نمی‌شود.

وی متذکر شد: در جلسه غیرعلنی بحث شد که سیاست رسانه‌ای باید به گونه‌ای باشد که در تقابل با جنگ روانی دشمن باشد.

عسگری، همچنین گفت که در این جلسه نمایندگان نسبت به برگزاری سمینار هولوکاست انتقاداتی داشتند و از متکی سوال شد شما در سمینار اعلام کردید که هولوکاست را نه رد و نه تایید می‌کنیم، پس برای چه سمینار برگزار کردید؟

از سوی دیگر برخی از نمایندگان از اظهارنظر چهار نماینده دیگر در این جلسه غیرعلنی خبر دادند. این نمایندگان از سیاست دولت در مساله انرژی هسته‌ای، از متکی انتقاد کرده‌اند. اما فلاحت‌پیشه، یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز در جلسه غیر علنی خطاب به منوچهر متکی، اظهار کرده است تا زمانی که غنی‌سازی را به مرحله آخر نرسانده‌اید، درباره اقدامات دولت اطلاع‌رسانی نکنید و با پایان مهلت دو ماه همکاری را با آژانس قطع کنید.

در این میان، محمدرضا باهنر، نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی نیز پس از جلسه علنی مجلس شورای در جمع خبرنگاران حاضر شد و به مسوولان توصیه کرد که در تنظیم روابط با آژانس و شورای امنیت با شیب ملایمی حرکت کنند، اما اقدام آنها هشداردهنده باشد.وی در‌خصوص طرح مذکور گفته است رای بالای نمایندگان به دو فوریت نشان دهنده تصویب نهایی جزئیات طرح است و دولت نیز قاعدتا ملزم به اجرای آن است.وی در پاسخ به اینکه آیا بحث خروج از NPT در جلسه غیر علنی مطرح شد، خاطر نشان کرد: در مجموعه سیاست‌ها، حرکات تند و شتابزده را توجیه و توصیه نمی‌کنیم.

معاون امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی: واکنش مجلس به قطعنامه منطقی خواهد بود

معاون امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی گفت: با اشاره به اینکه نمایندگان مجلس از تصویب قطعنامه به این شکل ناراحت هستند، ولی اقدام منطقی انجام خواهند داد.

محمد سعیدی در جمع خبرنگاران با بیان این‌که در جلسه دیروز مجلس در خصوص طرح الزام دولت به تجدیدنظر در همکاری با آژانس پیشنهادهای خوب و معقولی مطرح شد، تصریح کرد: امیدواریم که امروز بتوانیم با منطقی کردن پیشنهادهای که اکثر نمایندگان به آن نظر دارند، طرح منطقی تصویب کنیم که منافع ملت را تامین کند و مسیر هسته‌ای را با دقت، حوصله و جدیت ادامه دهیم.

وی در خصوص به این‌که آیا بحث خروج از NPT مطرح است یا نه؟ ادامه داد: فکر می‌کنم اکثر نمایندگان به این موضوع نظر ندارند و ضمن این‌که نمایندگان از تصویب قطعنامه به این شکل ناراحت هستند ولی مجلس اقدام منطقی انجام خواهد داد.

سعیدی در پاسخ به این‌که نظر دولت چیست؟ گفت: تا امروز دولت چنین موضوعی را در نظر نداشته است. وی در خصوص راه‌اندازی سه هزار دستگاه سانتریفیوژ گفت: طبق برنامه‌ای که به آژانس اعلام کرده‌ایم کارها انجام می‌شود و جلو می‌رود.

سعیدی ادامه داد: باید پروسه حقوقی طی شود ولی اعلام زمان بهره‌برداری نیازی به موافقت آژانس ندارد. به گفته وی، مجلس بر اساس منافع ملت تصمیم می‌گیرد و هرچه مجلس تشخیص دهد جزء منافع ملت است. سعیدی گفت: در موضوع هسته‌ای هیچ نیازی به کشورهای غربی نداریم و عملا این تحریم‌هایی که اعلام شده در بعد هسته‌ای تاثیرگذار نیست.

آغاز بررسی طرح الزام دولت به تجدید نظر در همکاری با آژانس

نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز بررسی طرح الزام دولت به تجدید نظر در همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را آغاز کردند. ادامه بررسی آن به دلیل اتمام وقت جلسه علنی دیروز مجلس به امروز موکول شد.کاظم جلالی، مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در خصوص این طرح گفت: مجلس شورای اسلامی به عنوان بزرگ‌ترین مرجع تصمیم‌گیری باید تصمیمات مقتضی را در مورد صدور قطعنامه ۱۷۳۷ شورای امنیت سازمان ملل بگیرد و واکنش خودرا به جامعه جهانی ارائه کند. مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، تصریح کرد: با توجه به تسلط لابی قدرت در شورای امنیت، توجهی به حقوق ایران به عنوان عضو معاهده «ان.پی.تی» نشد و لذا مجلس از دولت می‌خواهد در مورد همکاری خود با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تجدید نظر کند که امیدواریم تصمیم شایسته‌ای در این زمینه اتخاذ شود. حسن کامران نماینده اصفهان در مخالفت با این طرح دو فوریتی گفت: غربی‌ها به سرکردگی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران رفتار خصمانه خود را ادامه می‌دهند. وی با طرح دو پرسش از محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اظهار داشت: آیا جمهوری اسلامی ایران گزارش یک‌هزار و ۳۰۰ صفحه‌ای به این آژانس ارائه نکرده است، آیا ۲هزار نفر روز بازرسی از مراکز هسته‌ای ایران انجام نشده است؟ این حجم همکاری جمهوری اسلامی ایران با آژانس همکاری پرکاری را نشان می‌دهد و این در حالی است که خروجی آن صدور قطعنامه است.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، تصریح کرد: صدور این قطعنامه نشان می‌دهد که البرادعی از آمریکا دستور می‌گیرد. کامران با اشاره به معاهده «ان.پی.تی» گفت: در ماده ۴ این پروتکل برحق کشورهای عضو بر داشتن فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای تاکید شده است. وی گفت: این طرح، طرح قوی و محکمی برای برخورد با ماهیت ضدانسانی و ضد بشری آمریکا و رژیم صهیونیستی و به اندازه حجم دشمنی‌های آمریکا علیه ایران نیست و باید طرحی قوی‌تر به مجلس ارائه شود.

چک سفید مجلس به دولت

علاءالدین بروجردی، گفت: تجدیدنظر در همکاری با آژانس، یعنی هرگونه اقدامی را که دولت براساس منافع ملی تشخیص می‌دهد، انجام دهد. به گزارش «ایسنا»، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در جمع خبرنگاران در پاسخ به این‌که ایران در مقابل قطعنامه چه موضعی اتخاذ می‌کند؟ تصریح کرد: اصل قرار گرفتن پرونده هسته‌ای ایران در شورای امنیت به دلیل اظهارات و مطالب مندرج در گزارش‌های آقای البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، که دو بار عدم انحراف ایران از موازین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را اعلام کرده بود، کاملا سیاسی و با فشار آمریکا بود. وی افزود: مجموع تحولات بعدی و قطعنامه‌های صادره از شورای امنیت به طور طبیعی از سوی جمهوری اسلامی ایران قابل پذیرش نیست. به گفته نماینده بروجرود، در قطعنامه صادره با تلاش روس‌ها و چینی‌ها در جهت ملایم‌تر کردن تغییراتی حاصل شد، ولی همان‌طور که بلافاصله و همزمان ایران از طریق بیانیه رسمی آن را رد و آن را فراقانونی اعلام کرد ما نیز در مجلس همین عقیده را داریم و عکس‌العمل مجلس ارائه طرح دوفوریتی بود که دولت را موظف می‌کند که نسبت به همکاری با آژانس تجدیدنظر کند. وی در پاسخ به این پرسش که آیا خروج از NPT در دستور کار قرار می‌گیرد؟ عنوان کرد: فعلا موضوعی تحت عنوان خروج از NPT در دستور کار نیست، اگرچه برخی از نمایندگان این نظر را دارند. رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، در پاسخ به این‌که تجدیدنظر در همکاری با آژانس به چه معنایی است؟ تصریح کرد: تجدیدنظر یعنی هرگونه اقدامی را که دولت براساس منافع ملی تشخیص می‌دهد، انجام دهد و ما چک سفیدی را در اختیار دولت و شورای‌عالی امنیت قرار داده‌ایم که بتواند بر‌اساس منافع ملی عمل کند.