بدون حضور تشکل‌ها مشکلات همچنان پابرجا می‌ماند

گروه تشکل‌ها - یوسف بهمن‌آبادی: اتحادیه دامداران از تشکل‌های تاثیرگذار به شمار می‌آید که در سال‌های گذشته نقش قابل‌توجهی در توسعه دامداری ایفا کرده‌اند. گزارش حاضر به بررسی مشکلات تشکل‌های دامداری از دیدگاه برخی مسوولان اتحادیه دامداران استان‌های مختلف پرداخته است. محمود معروفی، مدیرعامل اتحادیه شرکت‌های تعاونی دامداران آذربایجان غربی به دنیای اقتصاد گفت: با وجود صراحت قانون اساسی به تقسیم‌بندی نظام اقتصادی کشور به سه بخش خصوصی، تعاونی و دولتی بدون اولویت‌گذاری متاسفانه این مهم با وارد شدن در لایه‌های میانی مدیریت کشور کمرنگ شده و در نهایت بخش تعاون به فراموشی سپرده شده است.

وی با اشاره به نقش غیرقابل انکار تشکل‌ها در توسعه‌یافتگی جوامع در خصوص وظایف تشکل‌های فعال در حوزه دامداری و کشاورزی گفت: استفاده از ظرفیت اعضا و به فعل در آوردن آنها، افزایش کمی و کیفی محصول تولیدی، بهره‌گیری از تجربه‌ها و توان علمی کارشناسان، ترویج فرهنگ تولید علمی، افزایش مطلوبیت تهیه و توزیع نهادهای علوفه‌ای و دامی، تشکیل گروه‌های کارشناسی برای ارائه خدمات بهداشتی، تغذیه‌ای و مدیریتی واحدهای تحت پوشش، بهره‌گیری مناسب‌تر از منابع افزایش توان تصمیم‌سازی و ایجاد زمینه‌های مناسب برای سیاست‌گذاری از وظایفی است که تشکل‌های دامداری در صورت فراهم شدن شرایط، آنها را در اولویت فعالیت خود قرار داده‌اند. معروفی با اشاره به مشکلات تشکل‌ها گفت: اعتقاد نداشتن به روح تعاون و مشارکت میان اعضا به عنوان بخشی از افراد جامعه، از جدی‌ترین مشکلات پیش روی تشکل‌ها است. این مساله نشات گرفته از حاکمیت طولانی بخش دولتی بر اقتصاد و نادیده گرفتن بخش تعاونی و خصوصی است که موجب شده تشکل‌ها نتوانند به طور شایسته‌ای انتظارات اعضا را برآورده سازند. وی افزود: تشکل‌ها با مشکلات دیگری همچون محدودیت منابع مالی، تصمیم‌گیری‌های متفاوت گاه متناقض، موازی کاری و بهره‌ نبردن از تجربه کارشناسان و متخصصان تشکل‌ها در نهادهای دولتی روبه‌رو هستند.

حسن بهزادی، مدیرعامل اتحادیه دامداران بوشهر، نیز با تاکید بر اینکه بخش کشاورزی و دامداری نیازمند حمایت جدی دولت است، گفت: اتحادیه‌ها و تشکل‌های غیردولتی، زمانی می‌توانند مشکلات جامعه را حل کنند که خود درگیر مشکلات ساختاری نباشند. وی در خصوص مشکلات تشکل‌های کشاورزی و دامداری اذعان داشت: تشکل‌های حوزه دامداری و کشاورزی با کمبودهای منابع مالی دست و پنجه نرم می‌کنند.متاسفانه هر جا که قرار است تسهیلاتی به تشکل‌های کشاورزی پرداخت شود، موانع پیچیده‌ای همچون دریافت وثیقه‌های سنگین، سد راه قرار می‌گیرد. این امر موجب شده تا نتوانیم خدمات شایسته‌ای در اختیار کشاورزان قرار دهیم.

محمد رحیم افسری، مدیرعامل اتحادیه دامداران فارس نیز با انتقاد از مدیریت نظام اقتصادی کشور با شیوه‌های خرده مالکی و سنتی گفت: تداوم رویکردهای سنتی، مشکلات کشاورزان و دامداران را دوچندان ساخته است. وی افزود: ۷۰درصد سازوکار بخش دامداری به صورت سنتی اداره می‌شود. اگر دامداران نتوانند تولید گوشت، شیر یا سایر فرآورده‌ها را از طریق تعاونی و به صورت یکجا به فروش رسانند متحمل خسارت‌های فراوانی می‌شوند.

سید حیدر حیات‌الغیبی، مدیر عامل اتحادیه دامداران لرستان، اتحادیه دامداران را سامان دهنده نیروهای دامداری تلقی کرد و با اشاره به اینکه دامداران امیدهای فراوانی به این تشکل‌ها بسته‌اند، بیان داشت: به‌رغم این، دولتمردان در حوزه تصمیم‌گیری، جایگاه شایسته‌ای برای اظهار نظر تشکل‌ها قائل نیستند.

وی افزود: تعیین قیمت شیر، از موارد مهمی است که همواره دامداران را با چالش‌های فراوانی مواجه ساخته است. بنابر یک اصل پذیرفته شده در علم دامداری، قیمت هر کیلو شیر باید ۲برابر کنسانتره باشد. درحال‌حاضر قیمت شیر خریداری شده در مراکز جمع‌آوری شیر، ۲۱۰تومان است و در مقابل، قیمت جو یا کنسانتره ۱۸۰تومان است. چنین وضعیتی به معنای همخوانی نداشتن قیمت شیر و کنسانتره است که نتیجه‌ای جز متضرر شدن دامدار ندارد.

حیات‌‌الغیبی با اشاره به اینکه تشکل‌های دامداری از نزدیک با مشکلات پیش روی این صنعت آشنا هستند، اظهار داشت: تصمیمات باید با حضور نمایندگان این صنعت صورت گیرد تا راهکارهای پیشنهادی به رفع مشکلات دامداران کمک کند نه اینکه آنها را با چالش‌های عمیق‌تری همراه سازد.

سبحانی، رییس اتحادیه دامداران خوزستان نیز با اشاره به ضرورت توجه به دو مولفه «فرهنگسازی» و «اعتمادسازی» به عنوان سنگ بنای فعالیت تشکل‌ها، پیشنهاد داد: تقویت تشکل‌ها در گرو تقویت فعالیت گروهی در تمامی سطوح جامعه است و تا زمانی که زمینه‌های پذیرش یکدیگر و اعتماد متقابل فراهم نیاید، نمی‌توان به توسعه تشکل‌گرایی امید بست. وی ادامه داد: دولت باید برای بخش‌های خصوصی و تعاونی اعتبارات لازم را در نظر گیرد.

ابوالفضل عازم، مدیرعامل اتحادیه دامداران استان زنجان نیز بر این باور است که در اختیار قرار دادن تسهیلات بانکی با کارمزدهای اندک و ارائه خدمات آموزشی و تربیت نیروی انسانی می‌تواند تشکل‌های دامداری و کشاورزی را در پیشبرد اهداف خودیاری رساند. این در حالی است که بهزادی برای توسعه بخش کشاورزی و دامداری پیشنهاد داد: دولت باید در ارائه تسهیلات بانکی از دریافت وثیقه‌های سنگین خودداری و با توسل به شیوه‌های ساده‌تر امکانات لازم را در اختیار تشکل‌ها قرار دهد.