پنجمین دوره جشنواره کانون‌های نمایش پایان می‌یابد

غزال صادقی- پنجمین جشنواره کانون‌های نمایشی که مقدمات برگزاری آن از مردادماه صورت گرفت و در اوایل شهریور فراخوان آن برای مطبوعات اعلام شد، امروز در تئاتر شهر طی مراسمی به کار خود پایان می‌دهد. نمایش «هفت نمایش کوتاه» در بخش حرفه‌ای این جشنواره

در مدت فراخوان این دوره از جشنواره، ۳۹۶متن به دبیرخانه رسید که پس از بازخوانی متن‌ها توسط عباس جهانگیری، اعظم بروجردی، محمود استادمحمد، محمد چرم‌شیر و آقای شهرام کرمی صورت گرفت، از بین آنها، ۱۱۰ متن برای مرحله ارزش‌یابی انتخاب شد.

در مرحله ارزشیابی چهار گروه داور با توجه به فراوانی آثاری( ۲گروه بخش بزرگسالان، یک گروه بخش کودک و نوجوان و بخش خیابانی) متشکل از بابک محمدی، چیستا یثربی، مجتبی اقدامی، حسین نصرآباد، هوشنگ قیقاوند، رشید علی‌پور، حسن دادشکر و جواد ذوالفقاری، شهرام کرمی و اعظم بروجردی بودند که از بین متن‌های ارسال شده ۴۷ متن برای اجرای صحنه‌ای انتخاب کردند.

این جشنواره از ۱۸آذرماه آغاز به کار کرد و امروز به کار خود پایان می‌دهد و به جز فرهنگسراهایی که در تهران هست تئاتر شهر، سالن مولوی و خانه نمایش نیز میزبان نمایش‌های جشنواره بودند.

این جشنواره به‌طور کلی از ۲بخش مسابقه و غیرمسابقه تشکیل شده بود که در بخش مسابقه کودک و نوجوان و بزرگسال و بخش غیرمسابقه مثل نمایش‌های خارجی هستند.

شکر خدا گودرزی هدف از ایجاد این جشنواره را خلاقیت و نوآوری دانست و منظور از خلاقیت و نوآوری را این می‌داند که به جای این که گروهی به سمت عناصر غیر نمایشی اعم از درگیر کردن گروه به دکور غیرکارا یا عوامل دیگر رود، اعلام کردیم از نظر ما خلاقیت و نوآوری به منزله استفاده درست از امکانات بدن، بیان، توانایی‌های بازیگری و فردی، خلاقیت و گروهی فضاسازی است.

به نظر دبیر جشنواره کانون‌های نمایشی، مهم‌ترین هدف این جشنواره همان خلاقیت و نوآوری است که بسیاری از گروه‌های حاضر سعی کردند که این جوهره را در نمایش‌های خود نشان دهند. گودرزی درباره کمک به گروه‌های حاضر در این جشنواره گفت: «برای کمک به این افراد کارگاه‌های مختلفی را ایجاد کرده‌ایم که از جمله آنها کارگاه صدا، نمایشی، کار با ماسک، حرکت، نمایش خلاقیت‌های عروسکی و نگارش که ما اینها را هم طراحی کردیم، در جدول به وجود آوردیم که این افراد در این کارگاه‌ها حضور پیدا کنند و حرفه‌ای‌تر شوند».

وی ادامه داد: «از نظر من اتفاقی که در این جشنواره افتاد خصوصیت بچه‌هایی بود که در این جشنواره شرکت کردند که نسبت به جشنواره‌های دیگر کمتر ما گروه‌هایی را می‌بینیم که افراد مسن داشته باشد. نه اینکه بگوییم خوب یا بد است، فقط اینکه نیروی جوان می‌تواند به عنوان یک نیروی خام و اولیه وجود داشته باشد که به خاطر جسارت و خوشفکری و نیرویی که دارند از آنها استفاده کنیم و بتوانیم آنها را با تجربه و دانش پیوند بزنیم. اساسا جشنواره، برمبنای همین باور‌ها طراحی شد و از مهم‌ترین اهداف دیگر این جشنواره با توجه به گسترده بودن شهر تهران، وجود فرهنگسراهای مختلف برای اجرای نمایش هستند. ما خواستیم که در هر شرایطی، تئاتر را به سمت مردم ببریم و در دسترس آنها قرار دهیم. به طور مثال تئاتری در فرهنگسرای خاوران اجرا شد که در بخش کودک بود و که صدای خنده بچه‌ها در فضای آن کاملا شنیده می‌شد و حتی در اجرای آن نمایش از بچه‌ها کمک گرفته می‌شد.

بنابراین این خلاقیت‌ها جالب و دیدنی هستند که در کنار استادان با تجربه‌ای که دعوت به همکاری شده‌اند، می‌توانند بار تجربی خود را نیز بالا ببرند. »در بخش داوری نهایی این جشنواره در بخش بزرگسال، ایرج راد، پری صابری و حسین مسافرآستانه، در بخش کودک و نوجوان بهرام شاه‌محمدلو، رضا بابک، عادل بزدوده داوری خواهند کرد که آدم‌های شناخته شده‌ای در رشته خودشان هستند.

دبیرجشنواره در مورد تفاوت‌های این دوره از جشنواره گفت: این جشنواره بعد از ۲سال دوباره راه‌اندازی شد و راه‌اندازی مجدد خیلی دشوارتر از شروع یک‌ کار است، ولی با حمایت معاونت هنری شهرداری تهران و حمایت مدیریت نمایش این سازمان، این قضیه صورت گرفت و خیلی جالب است که در برآیند دنباله‌رو یکدیگر هستیم و هیچ انتقادی به دوره‌های قبل وارد نیست، ولی در هر دوره سعی می‌شود که با تبعیت از دوره‌های گذشته اما کامل‌تر و با هدف‌تر برگزار شود.