آییننامه تنظیمی بین انجمن کارخانههای قند و بورس کشاورزی راکد مانده است
دبیر انجمن صنفی کارخانههای قند کشور، گفت: آییننامه تنظیمی بین انجمن صنفی کارخانههای قند کشور و مسوولان بورس کالای کشاورزی راکد مانده است. بهمن دانایی در گفتوگو با ایلنا، با اشاره به اینکه سالانه یکمیلیون و ۴۰۰هزار تن شکر به وسیله ۳۹ کارخانه داخلی در سراسر کشور تولید میشود، گفت: چنانچه این حجم تولیدات شکر وارد بازار بورس شود، سالانه ۸۰۰میلیارد تومان بر ورودی بورس کالای کشاورزی افزوده خواهد شد، از این رو بهتر است مسوولان بورس به دنبال تسهیل انجام مبادلات شکر باشند.
وی با انتقاد از اینکه مسوولان بورس به شورای اقتصاد مراجعه و حکم عرضه شکر در بورس را اجباری کردهاند، گفت: بند الف ماده ۳۸ برنامه چهارم توسعه تاکید میکند که تا پایان برنامه چهارم، دولت موظف است لایحه ضد انحصار را به مجلس ببرد و علاوه بر اینکه نباید از این پس، انحصاری ایجاد کند و به مرور زمان انحصارهای موجود را نیز از بین ببرد، اما اکنون شاهد هستیم که با تحمیل عرضه شکر در بورس به تولیدکنندگان داخلی، در عمل انحصار ایجاد شده است.
وی از اینکه فعالان بورس کالاهای کشاورزی، انجمن کارخانههای قند را به انحصارگرایی در عرضه شکر متهم کردهاند، انتقاد کرد و گفت: انحصارگرایی نیازمند ابزارها و امکاناتی قوی از جمله حمایتهای دولت است که تا به امروز ثابت شده دولت هیچگونه حمایتی از کارخانههای قند نکرده است، علاوه بر این بازار خرید تابع قیمت عرضه و تقاضا است و نمیتوان با ایجاد انحصار قیمتها را به خریداران تحمیل کرد و انحصار ایجاد کرد، مگر آنکه با حکم دولت باشد.
دانایی واردات بیرویه شکر را در اثر بیتوجهی مسوولان دانست و گفت: اینکه مجوز واردات میدهند و دروازههای کشور را به روی شکر وارداتی باز میکنند و در نتیجه ۶۰۰هزار تن تولیدات داخل کشور انبار میشود، به غیر از ناکارآمدی تصمیمگیرندگان و ناتوانی از شناخت بازار عرضه و تقاضا چه نام دیگری میتوان بر آن گذاشت.
دبیر انجمن صنفی کارخانههای قند کشور به تشریح دلایل رکود کارخانههای داخلی پرداخت و گفت: واردات به حدی زیاد بوده که قیمت فروش شکر در بازار را به ۱۲۰تومان زیر قیمت تمام شده محصول داخل رسانده است و در این حالت کارخانهدار تنها کاری که میتواند انجام دهد، انبار کردن محصول و کاهش تولید است، به این امید که روزی واردات کنترل شود و بتواند براساس قیمت تمام شده کالایش را بفروشد.
وی با اشاره به اینکه قیمت تمام شده هر کیلو شکر داخلی ۶۲۰تومان است، گفت: اگر کارخانهدار شکر ۶۲۰تومانی را ۵۰۰تومان بفروشد و سپس کارخانهاش را تعطیل نکند، حتما دیوانه است.
دانایی با اشاره به اینکه بورس کالای کشاورزی میتواند یاور تولیدکننده و کشاورز باشد، گفت: اگر روزی دولت قیمت شکر را به روز کند، بورس هم باید شرایطی ایجاد کند که تولیدکننده قند و شکر راغب شود محصولاتش را در این بازار عرضه کند.
دانایی به آییننامه تنظیمی بین انجمن و بورس اشاره کرد و گفت: طی نشستهایی که انجمن با هیاتمدیره بورس کالای کشاورزی داشت، آییننامهای تهیه شده که هر دو طرف به هیاتمدیره بردهاند تا شرایط اجرایی آن فراهم شود، اما با کمال تاسف این آییننامه راکد مانده است.
ارسال نظر