وزیر بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشکی با اعلام این که طی ۱۰سال گذشته بیش از ۱۰۰هزار ایرانی جان خود را بر اثر وقوع بلایا از دست داده‌اند، گفت: ایران جزو ۱۰ کشور نخست بلاخیز دنیا و در معرض بروز ۳۳ حادثه و بلا است. دکتر کامران باقری لنکرانی، دیروز در مراسم افتتاحیه سومین کنگره بین‌المللی بهداشت، درمان و مدیریت بحران در حوادث غیرمترقبه با اشاره به تلفات بالای زلزله بم گفت: در زلزله بم اکثر افراد متاثر از این حادثه جان خود را از دست دادند، این در حالی است که در زلزله لرستان، وضعیت عکس بود و تعداد مجروحان بیشتری نسبت به تلفات گزارش شد این امر حاکی از آمادگی بیشتر ما به موجب استفاده از تجارب زلزله بم بوده است.

وی در ادامه توضیح داد: همچنین متعاقب اطلاع‌رسانی اولیه صورت گرفته در زلزله لرستان، آمادگی بیشتری حاصل شد و میزان ضایعات و تلفات و مرگ و میر به مراتب کمتر بود و ظرف کمتر از ۸ساعت مجروحان تخلیه و برای درمان اعزام شدند.

لنکرانی، در ادامه با تاکید بر ضرورت حفظ آمادگی و علمی‌تر شدن اقدامات در مواقع بحرانی برای حصول نتایج بهتر گفت: در مباحث پزشکی و سلامت در مقابله با بحران رعایت ۵ مرحله آمادگی، کاهش آسیب، اقدامات درمانی، بهبودی و اقدامات در دوره پس از بحران و بالاخره ارزشیابی حائز اهمیت است.

وزیر بهداشت با تاکید بر این که به رغم وجود مراجعات و عملیات بالا در مواقع بحرانی نباید مسائل اخلاقی به دست فراموشی سپرده شود، بیان کرد: در بحران‌ها نیز باید به اخلاق و آموزه‌های دینی و کرامت انسانی توجه شود.

وی در ادامه افزود: بهداشت روان و باروری از دیگر مباحثی است که باید در بحران‌ها همواره مورد توجه قرار گیرد در بحران، خانواده‌های متلاشی شده بیشتر در معرض آسیب روانی قرار می‌گیرند که در تجربه زلزله بم و لرستان به این مهم توجه ویژه‌ای شد و حادثه‌دیدگان در چارچوب باورها و اعتقادات مورد حمایت روانی قرار گرفتند.

لنکرانی، با اشاره به این که حجم بالای آسیب در مواقع بحرانی توجه به بهداشت باروری را می‌طلبد، خاطرنشان کرد: بی‌توجهی به بهداشت باروری امکان بروز عوارض و خطرات غیر قابل جبران را افزایش می‌دهد.

وزیر بهداشت، در خاتمه با اشاره به این که در شرایط بحرانی با توان عادی نمی‌توان پاسخگوی وضعیت پیش آمده بود، یادآور شد: حدود ۴۳ حادثه و بحران در دنیا تصور می‌شود که ایران به صورت بالقوه در معرض ۳۳ بلا قرار دارد.