دنیای اقتصاد- محسن ایلچی: در ورای رویای معامله ۳۲۰میلیون دلاری یا ۳۰۰میلیارد تومانی بانک پارسیان که ابطال شد، بورس تهران طی چند روز آینده شاهد بزرگ‌ترین معامله تاریخی خواهد بود، منتهی با ۳۸میلیارد تومان کمتر و نه معامله پارسیان یا ایران خودرو. سایت رسمی بورس تهران دیروز در شرایطی که صفحات اقتصادی اکثر روزنامه‌ها برای ارسال به چاپخانه بسته شده بود، اطلاعیه‌ای منتشر کرد که در نوع خود خبر از یک معامله استثنایی طی یک هفته آینده می‌دهد.بر اساس این معامله قرار است شرکت غدیر در روز ۲۷ آذر ۴۹۹میلیون و ۹۰۰هزار سهم شرکت بین‌المللی توسعه ساختمان با قیمت پایه هر سهم ۵۱۰تومان را به صورت «نقد و یکجا» در بازار عرضه کند.

در واقع در این عرضه ۲۵۵میلیارد تومانی معادل ۹۹/۴۹درصد از سهام شرکت بین‌المللی توسعه ساختمان معامله می‌شود. این معامله پس از معامله «صدرا» در سال ۱۳۸۲، بزرگ‌ترین معامله بورس محسوب می‌شود که یک طرف آن شرکت سرمایه‌گذاری غدیر است.

در واقع «غدیر» که تا چندی پیش اولین شرکت بورس تهران از نظر ارزش بازار بود، در این معامله‌ ۵۰درصد سهام شرکت بین‌المللی توسعه ساختمان را که مالک برج بین‌المللی تهران است، عرضه می‌کند. جالب اینکه بدانید هر مترمربع طبقه ۵۴ برج تهران حدود ۵میلیون و ۹۷۰هزار تومان به فروش می‌رسد. لایه پنهان این معامله زمانی مشخص می‌شود که بدانید براساس برآورد اولیه ما در هنگام تنظیم خبر، ارزش برج- به تاریخ حدود یک‌ماه قبل- ۷۵۰میلیارد تومان است. یعنی با توجه به زیربنای کل ۴هزار متر برای هر طبقه برج مزبور و محاسبه ۳هزار و ۵۰۰متر زیربنای مفید هر طبقه و با احتساب ۴۰میلیون ریال میانگین قیمت فروش هر مترمربع، ارزش کل برج ۵۴طبقه تهران، بیش از ۷۵۰میلیارد تومان و ارزش نیمی از آن در حدود ۳۷۵میلیارد تومان ارزیابی می‌شود که تفاوت ۵۰درصدی با قیمت پایه ۲۵۰میلیارد تومانی برای معامله این بلوک سهام دارد.

از طرف دیگر ارزش محاسبه شده در بالا بدون در نظر گرفتن بهای تمام شده شرکت‌های سرمایه‌گذاری توسعه سرمایه و صنعت غدیر (۱۴۴میلیارد ریال)، خانه‌‌سازی باغ‌میشه (۵میلیارد ریال) مسکونی عرفان، برج یاس و پروژه‌های دیباجی، سعدی، سعادت‌آباد، عسلویه، بانک صادرات بوشهر و کوثر است.

اما باز یک سوال همیشگی: «طرف خریدار این معامله چه کسی یا چه شرکتی است؟»

آنچه این روز‌ها از توان نقدینگی بازار سرمایه بر می‌آید این است که در بازار سرمایه هیچ خریدار حقیقی یا حقوقی به طور نقد و یکجا قدرت پرداخت پول این معامله را ندارد یا اگر وجود دارد، هم‌اکنون «روبازی نمی‌کند». شاید هم خریدار این بلوک ۲۵۵میلیارد تومانی، یکی از شرکت‌های زیرمجموعه سرمایه‌گذاری غدیر (احتمالا سرمایه‌گذاری خوارزمی) باشد، چرا که از اولین روز عرضه سهام شرکت بین‌المللی توسعه ساختمان در بورس در ۲۹/۱۰/۸۳ تاکنون، این شرکت تنها در ۱۴۵روز مورد دادوستد قرار گرفته است و تنها ۳۰میلیون سهم (کمتر از ۳/۰درصد) از سهام این شرکت طی معاملات روزانه (بدون احتساب معاملات و جابه‌جایی‌های عمده) دادوستد شده است.با توجه به اینکه قیمت تمام شده هر سهم بین‌المللی ساختمان برای شرکت سرمایه‌گذاری غدیر در حدود ۲۲۰۰ریال است و قیمت پایه این بلوک، ۵۱۰۰ریال تعیین شده است، در صورت انجام این معامله، شرکت سرمایه‌گذاری غدیر ۲۷۷ریال سود برای هر سهم خود شناسایی خواهد کرد، اما آیا دومین معامله بزرگ و تاریخی بورس رقم می‌خورد؟ این بار پای هیچ بدهکار بانکی در میان نیست!