مراسم افتتاحیه گردهمایی مکتب اصفهان صبح روز شنبه در مجموعه فرهنگی آسمان فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران با حضور رییس فرهنگستان، مهندس میرحسین موسوی، اعضای هیات علمی این فرهنگستان و جمعی از استادان و هنرمندان برگزار شد. به گزارش ایسنا، در این مراسم سعید ضیاء الدین امام، اولین فارغ‌التحصیل هنرستان هنرهای زیبا و دانشگاه هنرهای زیبای تهران که ۱۲هزار طرح مدادی و ۶۰ تابلو نفیس در موزه هنرهای اصفهان دارد، با اشاره به این‌که هنر بدون شناخت خالق هنر ممکن نیست، گفت: در این شناخت اختلاف نظراتی وجود دارد. گروهی معتقدند که شناخت کامل خالق ممکن نیست، ولی معتقدند و که با مطالعه در کره زمین و کرات دیگر،‌ آسمان و کتاب‌های آسمانی و رسولان خداوند و حتی از درون یک سنگ به عظمت الهی می‌توان پی برد، بنابراین عرفان و شناخت نمی‌توانند از یکدیگر جدا باشند. امامی در ادامه، رضا عباسی را آغازگر مینیاتور در دوره صفوی دانست و گفت: رضا عباسی هشت گل از طبیعت برگزید و به حاشیه نقاشی برد و نقوش تذهیب را جایگزین نقوش هندسی کرد و هنر تذهیب را پایه‌گذاری کرد که تاکنون ادامه دارد. وی همچنین مینیاتور دوره صفوی را با ظهور علامه مجلسی،‌ ملاصدرا، میرداماد، مقدس اردبیلی همزمان دانست. امامی هنرمندان اصفهان را که در همه عرصه‌های قلمکاری، کاشیکاری، گچبری، منبت و خاتم مقام اول را در جهان دارند، تحسین کرد.

در این مراسم، مرشد حسن میرزا علی، آخرین بازمانده نسل پرده‌خوانان ایران در وصف و ستایش و شجاعت حضرت ابوالفضل العباس (ع) سخن گفت و سپس دو عضو هیات علمی فرهنگستان هنر، ‌مجید کیانی و داریوش طلایی به همنوازی تار و سنتور پرداختند. در ادامه، بهمن نامور مطلق، دبیر همایش مکتب اصفهان گزارشی مختصر از اهداف و روش‌های گردهمایی و همچنین فعالیت بخش‌های مختلف همایش ارائه کرد.

وی با اشاره به این‌که از زمانی که اصفهان به عنوان پایتخت سه گانه جهان اسلام انتخاب شد، فرهنگستان وسعت این گردهمایی را افزایش داد، گفت:‌ این گردهمایی به آخرین بخش صفویه می‌پردازد که دوره مهمی در بخش سیاسی، تاریخی و فرهنگی کشور محسوب می‌شود. دوره صفویه در شکل‌گیری و هویت نوین اسلامی در ایران اهمیت و تاثیر بسزایی داشته است. به همین منظور فرهنگستان، مکتب اصفهان را که یکی از ویژگی‌های هنر دوره صفویه است مورد بررسی قرار داده است. هرچند در نام‌گذاری این مکتب از سوی معماری و فلسفه مورد انتقاد قرار گرفته که قرار است بحث جداگانه‌ای در خصوص این نام‌گذاری داشته باشیم. وی این گردهمایی را شامل هشت همایش نیمه مستقل عنوان کرد که همایش نگارگری مکتب اصفهان با دبیری اصغر جوانی، همایش هنرهای صناعی مکتب اصفهان با دبیری حسین یاوری، ‌همایش ادبیات با دبیری احمد خاتمی، همایش خوشنویسی به دبیری غلامحسین امیرخانی، همایش هنرهای نمایشی به دبیری تاجبخش فنائیان و همایش موسیقی به دبیری فریبا افکاری، همایش حکمی و هنری به دبیری محمدجواد صافیان برگزار می‌شود.

وی در ادامه افزود: پیچیدگی‌های این دوره باعث شد که در روش گردهمایی طرحی نو درافکنده شود، چون روش‌های خطی که تاکنون مورد استفاده بوده پاسخگوی هنرهای اصفهان نبود، پس به این نتیجه رسیدم که متن مکتب اصفهان را در جایگاه مکانی و زمانی خود مورد بررسی قرار دهیم. به همین دلیل روش چند جانبه و پژوهشی روشی غیرخطی شد و از روش کتابخانه‌ای و میدانی خارج و روشی را پیگیری کردیم که شامل هر دو باشد. نامور مطلق اصفهان را آیینه‌ای صیقل یافته از تمامی هنرهای شهرهای گوناگون ایران ذکر کرد و گفت: در طی ۲ سال برای گردهمایی مکتب اصفهان، جلسات علمی اعضای هیات علمی که به بیش از ۱۳۰ جلسه می‌رسد و ۱۹ پیش همایش در ۱۴ شهر ایران و ۶ پیش همایش در اصفهان برگزار شده است. همچنین در این زمینه بیش از ۳۰ کتاب منتشر شده و ۲۰ کتاب دیگر پس از برگزاری همایش منتشر می‌شود و بیش از ۵۰ نهاد علمی در ایران و خارج از ایران برای برگزاری این همایش همکاری داشته‌اند. وی میزان مقالات ارائه شده در پیش همایش را ۱۸۰ مورد عنوان کرد و گفت: در مجموع ۵۰۰ مقاله‌ ارائه شده که تا پایان سال‌جاری ارائه این مقالات ادامه خواهد داشت.