نمایشی متفاوت برای کودکان

علیرضا تهرانی- دو انسان به زندگی معمولی و روزمره‌شان ادامه می‌دهند. با ورود یک گاو این دو وارد عرصه جدیدی از زندگی می‌شوند و به شناخت بیشتری از خود و یکدیگر دست می‌یابند. اشتباه نکنید این داستان یک نمایش مدرن با درون‌مایه‌ای طنز برای بزرگسالان نیست، بلکه مضمون نمایشی است به نام گاو، برای مخاطب کودک و نوجوان.

مهدی فرشیدی‌سپهر و حامد زحمتکش، کارگردانان و بازیگران این نمایش هستند.

آنها با همکاری مریم خاکسار تهرانی، رضا تقی‌پور، امیرعلی رزاقی، هانیه زحمتکش و حمیدرضا مرادی نمایش متفاوتی را برای کودکان به صحنه برده‌اند.

نمایشی که از تمام قراردادها و نشانه‌های تثبیت شده تئاتر کودک دور شده و در ساختاری جدید هویت و سطح درکی بالاتر را برای مخاطبان خردسال رقم می‌زند.

مطلبی که در ادامه می‌خوانید گپی کوتاه با مهدی فرشیدی‌سپهر درباره این نمایش و اندیشه‌ای است که در به صحنه بردن آن داشته است.

فرشیدی‌سپهر، در مورد سلیقه و تعریفی که درباره مخاطب کودک دارد، می‌گوید: «به عقیده من در حال حاضر متفکرترین تماشاگران در کشور ما کودکان هستند که البته به همین میزان نادیده گرفته‌شده‌ترین مخاطبان هم آنها هستند. کاری که ما انجام داده‌ایم این نیست که چیز جدیدی به بچه‌ها نشان دهیم. این مسائل در درون بچه‌ها وجود دارد اما به دلیل سطحی‌نگری در تولیدات به فراموشی سپرده شده است. ما فقط ظرایف روانی بچه‌ها را به یادشان می‌آوریم.»

بازیگر نمایش قصه نقلی درباره چگونگی شکل گرفتن این نمایش می‌گوید: «منشا خلق شدن نمایش گاو از یک نیاز درونی آغاز شد. چرا که هم من و هم باقی بچه‌های گروه، تقریبا با تمام صاحب‌نظران این ژانر در سمت بازیگر کار کرده‌ایم، اما کمتر نمایش‌هایی بود که به مسائل عمیق روانی بچه‌ها فکر کند.

این نمایش ابتدا به صورت یک فرم در ذهنمان جدی شد و تلاش کردیم به شکل کارگاهی آن را پخته و آماده کنیم. همان طور که اشاره کردم به دلیل اینکه کار به صورت فورمالیستی در ذهن ما خلق شده بود خیلی وابسته به ابزار و اشکال بود، بنابراین همزمان در کارگاه دکور و سالن تمرین کار را پیش‌ می‌بردیم. کارگردانان کار در این کار گروهی، لیدرهایی بودند برای جمع‌بندی نظرات گروه.

ما با ۱۲ساعت تمرین در روز شروع به کار کردیم که به دلیل محدودیت‌های زمانی سالن این پروسه به روزی ۷ساعت تقلیل یافت. ما در این کار از وجود استادان و مشاورانی چون خانم‌ها آزاده پورمختار، دنیا فنی‌زاده، پروفسور هافمن و آقای بهرام شاه‌محمدلو نیز استفاده بردیم. تلاش ما این نبود که یک نمایش متفاوت بسازیم، بلکه ما ایده خودمان و به عبارتی یک دغدغه عمومی را ساختیم که این ناخودآگاه تبدیل به کاری متفاوت شد. درواقع تلاش ما این بود که بی‌واسطه وارد درون انسان به خصوص کودکان شویم».

او درباره مفاهیم فلسفی که در این کار وجود دارد و برخورد کودکان با این مسائل تصریح کرد: «با اشاره به این نکته که ما چیزهایی را که از قبل در ضمیر کودکان بوده را به یادشان می‌آوریم، درواقع با این کار سلیقه فراموش‌شده‌شان را بیدار می‌کنیم. ارتباط بچه‌ها با کار نزدیک، عجیب و لذت‌بخش است.

یکی از پیچیده‌ترین صحنه‌های نمایش گاو بخشی است که به خود درون می‌پردازد، توسط بچه‌ها کاملا درک شد و حتی آنها این صحنه را برای ما تحلیل می‌کردند».

عروسک‌گردان نمایش «حادثه‌ای در شهر عروسک‌ها» درباره همکاری مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان به عنوان بانی این نمایش توضیح می‌دهد: «نمایش گاو به این دلیل که نیازمند پیش‌تولید بود به هزینه احتیاج داشت. آقای حیدری، مدیر مرکز تئاتر با روی باز، این مبلغ را پیش از تصویب نمایش توسط شورای ساخت کانون پرورشی در اختیار ما قرار داد و همین‌طور آقای سیدمهدی شجاعی نسبت به سفرهای خارجی که در پیش داریم با روی خوش برخورد کرد، که ما از آنها کمال تشکر را داریم».

این نمایش همه روزه راس ساعت ۱۷ در مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان واقع در پارک لاله به صحنه می‌رود. اگر کودکی در خانه دارید او را از دیدن این نمایش محروم نکنید.

گروه نمایش گاو با چشم‌اندازی متفاوت در این اثر روح تازه‌ای به جسم بی‌جان تئاتر کودک دمیده‌اند.